Logo Čtenářský-deník.cz

  • V naší databázi je nyní 4 586 obsahů děl, životopisů a slohovek ke stažení.
  • Z toho je 2754 prací zdarma.

Poradíme vám

Ctenarsky-denik.cz > Obsahy a rozbory děl > Ladislav Fuks: Spalovač mrtvol

Ladislav Fuks: Spalovač mrtvol



Kategorie: Česká literatura od 20. století, Profi práce

Typ práce: Obsahy a rozbory děl

Další díla spisovatele: Ladislav Fuks

Škola: nezadáno/škola není v seznamu

Charakteristika: Práce seznamuje s dílem Spalovač mrtvol, jehož autorem je Ladislav Fuks.

Obsah

1.
Ladislav Fuks: Spalovač mrtvol

Úryvek

"Spalovač mrtvol
Fuks Ladislav
Ladislav Fuks (1923-1994) se v řadě svých děl zabýval problémy skupinových menšin, zvláštní pozornost pak věnoval židovské genocidě za druhé světové války (Pan Theodor Mundstock, Mí černovlasí bratři, Spalovač mrtvol). V jeho díle se často mísí absurdita s hororovými prvky, což umocňuje zobrazované hrůzy druhé světové války.
Spalovač mrtvol, novela z roku 1967, může být charakterizována jako přímo psychologický horor. Příběh se odehrává za okupace, hlavní postavou je Karel Kopferkingl, který pracuje jako zaměstnanec krematoria a ke své práci má poněkud zvláštní vztah. Považuje ji za nesmírně ušlechtilou, neboť smrt každého očišťuje a je to právě on, který mrtvým pomáhá na další cestu. Kromě práce všechnu svou pozornost až přehnaně a násilně věnuje rodině - ženě Marii, kterou nadneseně a blahosklonně oslovuje Lakmé, a dvěma dětem, Zikmě a Milibojovi. Rodina na jeho přání slaví všechny svátky, společně jezdí na výlety, ale nic z toho není přirozené, ze všeho je cítit jakási křečovitost, předstírání, hra.
Karel má také jednoho německého přítele - Willyho, který sympatizuje s fašistickým hnutím v Německu a vidí v Karlovi dalšího vhodného přívržence - začne ho proto pomalu “zpracovávat”. Dokazuje Karlovi, že byl zrozen pro velké věci, pro jiný svět, a pomalu se mu stává vzorem. Karlovi se to vše líbí a zapojuje se donášením na bývalé židovské přátele. Svými zásluhami je povýšen na místo ředitele. Časem si uvědomuje, že i jeho žena měla židovské předky a mohla by tak ohrozit jeho čerstvě nabytou funkci. Situace se pro něho stává bezvýchodnou - vnitřní boj se neustále stupňuje, volba mezi rodinou a prací “vyvoleného” plně zaměstnává jeho mysl do té míry, že konečné východisko se nemůže ubírat jiným než chorobným směrem. Rozhodnutí je děsivé, ale Karel věří v jeho správnost, dokonce je povyšuje na jakési dokonalé vykoupení smrtí. Jednoho večera tedy Lakmé rituálně oblékne do černých šatů a s naprostým klidem, hladce, promyšleně ji oběsí. Pocit radosti a moci se tím u něj ještě zesiluje.
Karel se rozhodne zbavit se i svých dětí, které také nejsou podle jeho měřítek zcela “čisté”. Nejprve v krematoriu svého syna železnou tyčí brutálně zabije a pak ho zpopelní v rakvi společně se členem německého gestapa, čímž ho podle svých měřítek zcela očišťuje. Nyní mu zbývá už jen dcera. Snaží se ji také zabít v krematoriu, ale dívce se povede utéct, protože otci nedůvěřuje tak slepě jako Lakmé a Miliboj. Teprve poté vychází pravda najevo a Karel končí jako blázen.
Hlavní postava se zde pod dotekem fanatické nacistické ideologie mění v klasickou postavu hororu, pomocí její proměny jsou zachyceny hrůzy nacistické okupace.
Novele Spalovač mrtvol se dostalo také filmového zpracování, v němž roli Karla mistrovsky ztvárnil Rudolf Hrušínský."

Poznámka



PRÁCE BYLA UVOLNĚNA BEZ NÁROKU NA HONORÁŘ

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x519517089cb50.zip (9 kB)
Nezabalený formát:
L_Fuks_Spalovac_mrtvol.doc (34 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse