Logo Čtenářský-deník.cz

  • V naší databázi je nyní 4 586 obsahů děl, životopisů a slohovek ke stažení.
  • Z toho je 2754 prací zdarma.

Poradíme vám

Můj kraj


Kategorie: Líčení

Typ práce: Slohove práce

Škola: Gymnázium, Lovosice, Sady pionýrů 600, příspěvková organizace, Lovosice

Charakteristika: Jedná se o novinový článek, který byl psán v rámce akce "Studenti čtou a píší noviny"

Obsah

Článek lehce porovnává život na vesnici oproti městu. Zejména se snaží zaměřit jaké nekomfotní podmínky vesnice, které si člověk z města běžně nepředstaví.

Úryvek

"Život na vesnici
V minulosti v Česku převládala urbanizace. Lidé se stěhovali ze zaostalých vesnic do měst. Dnes avšak platí pravý opak. Lidé se z hektických měst stěhují do klidných a malebných vesnic. Konkrétně má rodina, tedy já, má sestra a rodiče jsme se před deseti lety přestěhovali z Berouna ve Středočeském kraji do malé vesnice Křesín, v kraji Ústeckém. I přesto, že na vesnici bydlíme již deset let, stále řešíme velké množství věcí v Berouně či blízké Praze. Život na vesnici dle mého názoru je, co se týče bydlení ideální, ale dostupnost služeb, zdravotnictví, knihoven atd. je velmi špatná.
Dnes každá větší vesnice vlastní obchod možná i poštu, avšak tím největším rozdílem mezi minulostí a současností je internet. Myslím si, že právě dostupnost sítí, internetu či rozšíření mobilních telefonů, je to co život na vesnici zachraňuje. Pomocí internetu se člověku žije dobře i v té nejodlehlejší vesnici. Můžeme si objednat jakékoliv zboží, které přepravní služby dopraví až k domu. Lehké je to i s financemi. Nikam člověk nemusí chodit, aby zaplatil hypotéky, úvěry nebo zboží, které nakoupil. Vše se dá zaplatit přes počítač z pohodlí domova pomocí služby internetbanking.
Ve všech vesnicích fungují i dopravní služby. Někde je to vlak a jinde autobus. Ty nás z naší vesnice dopraví do měst. Každý kraj má svůj vlastní integrovaný dopravní obvod a dbá na to , aby jeho dostupnost byla ve všech vesnicích, které pod kraj spadají. Mnohdy, ale jízdní řády neodpovídají potřebám obyvatelů vesnic.
Největší problém vidím v dostupnosti mateřských a základních škol. Základní školy se ve vesnicích bohužel postupně ruší. Jedinou záchranou jsou i dnes malotřídní školy.
Jednou stejně přijde chvíli, kdy za vzděláním děti budou muset dojíždět do měst. Někdy to může být kousek a jindy zase dál. To nic nemění na tom, že děti z vesnic jsou na stejné úrovni jako děti z měst a v budoucnu mají i stejné podmínky pro přijetí na vyšší školy.
Bohužel práci není lehké na vesnici sehnat a tak většina lidí kvůli ní dojíždí do měst. V současnosti je největší nezaměstnanost v Olomouckém kraji a to na Jesenicku, kde činí 16%.
I přes tyto zápory vesnice nejsou Češi ochotni stěhovat se do měst a raději budou do práce dojíždět, hlavně, že budou žít na klidné vesnici. A o ten klid, když přijedou lidé večer z práce ve velkém městě, mnohým jde. I já budu chtít v budoucnu žít na vesnici i s tím problémem, že budu dojíždět do zaměstnání."

Poznámka



PRÁCE BYLA UVOLNĚNA BEZ NÁROKU NA HONORÁŘ

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x5aee1c8b4a42a.zip (177 kB)
Nezabalený formát:
x5aee1c8b4a42a.pdf (181 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse