Logo Čtenářský-deník.cz

  • V naší databázi je nyní 4 586 obsahů děl, životopisů a slohovek ke stažení.
  • Z toho je 2754 prací zdarma.

Poradíme vám

Ctenarsky-denik.cz > Slohove práce > Nikdy bych nechtěla být pavoukem

Nikdy bych nechtěla být pavoukem


Kategorie: Popis

Typ práce: Slohove práce

Škola: Gymnázium J. S. Machara, Brandýs nad Labem - Stará Boleslav, příspěvková organizace, Brandýs n.L.-St.Boleslav

Charakteristika: Autorka na popisu svlékání sklípkana z kůže ukazuje, proč by nechtěla být pavoukem. Spolu s povídkou Přemysl Otakar soutěžní příspěvek v literární soutěži pořádané Městskou knihovnou v Čelákovicích. Oceněno čestným listem. Práce je dostupná také ve formátu .pdf

Obsah

1.
Proč bych nechtěla být pavoukem
2.
Svlékání sklípkana z kůže

Úryvek

"Nikdy bych nechtěla být pavoukem

Nikdy bych nemohla být pavoukem. Nejen, že se jich většina lidí štítí, ale když jsem viděla, jak dlouho trvá takové svlékání z kůže… To by pro mě vážně nebylo – kdoví, jak dlouho ležet bezmocně na zádech a trnout strachy, jestli mě náhodou nekousne moje potrava, škubat osmi nohama a makadly ve vzduchu, bát se, abych si neutrhla článek některé z končetin, nebo rovnou celou… Děsivá představa.
Stará kůže se sklípkanovi na zadečku roztrhla. Ve stejnou chvíli se oddělil i starý chitinový krunýř na hlavohrudi a vykoukla makadla. Nová, světle růžová vypadala skoro jako bezpečná maketa. Kůže na nohách a makadlech stále pevně držela se zbytkem té staré.
Teď přijde to nejnebezpečnější. Každý by to vycítil, svlékajícího se pavouka nevyjímaje. Přestal se škubat, volně položil končetiny a přesto i takhle bezmocný vzbuzoval hrůzu. Vidět ho jakkoli jinak, než přes sklo terária, asi bych se dala na chvatný ústup.
Zvedl nožičky do vzduchu. Chvíle napětí a objevilo se zbrusu nové makadlo. Nové, černorůžové chloupky byly ještě mokré, bude nějakou dobu trvat, než dostatečně oschnou, aby se sklípkan mohl proběhnout.
Pořád hrozí, že stará kůže přischne k té nové a dokonáno jest. Risk, jako cokoli jiného. Nechtěla bych být pavouk a takhle dávat všanc svůj život…"

Poznámka

Rozsah práce je cca 0,5 strany.

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x508a5af6510be.zip (8 kB)
Nezabalený formát:
Nikdy_bych_nechtela_byt_pavoukem.doc (31 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse