Logo Čtenářský-deník.cz

  • V naší databázi je nyní 4 586 obsahů děl, životopisů a slohovek ke stažení.
  • Z toho je 2754 prací zdarma.

Poradíme vám

Máš umělecké střevo?

Seminárky.cz

Středoškoláci ze střední Evropy budou v rámci výtvarné soutěže Máš umělecké střevo? zpracovávat téma Identita.

Devátý ročník mezinárodní soutěže Máš umělecké střevo?, která přibližuje současné umění studentům středních škol, bude věnovaný tématu Identity. Do soutěže se letos přihlásilo přes 300 projektů z České republiky, Slovenska, Maďarska a Polska. Nejzajímavější práce budou studenti prezentovat na finále v květnu 2018 v Národní galerii v Praze.

Otázka identity je nepřehlédnutelnou součástí dnešní společnosti. „Identita jedince? Národní identita? Umělecká identita? Nebo identita míst, ve kterých žijeme?, to jsou otázky, na které očekáváme od studentů jejich odpovědi,“ říká spoluorganizátor soutěže Ondřej Horák.

Studenti se projektu věnují po celý školní rok a na jaře 2018 budou své práce prezentovat před odbornou porotou složenou ze zástupců prestižních uměleckých institucí, jako je Národní galerie, Moravská galerie, Centrum současného umění DOX nebo Společnost Jindřicha Chalupeckého. Vybraní finalisté budou moci svá díla vystavit v prostorách Anežského kláštera v Národní galerii v Praze.

Od roku 2016 se soutěž MUS rozrostla o zahraniční partnery. V rámci programu Platformy MUS, jež je nově součástí Pražského kreativního centra na Staroměstském náměstí, se v listopadu uskutečnilo mezinárodní kolokvium se všemi partnery, mezi které patří Slovenská národní galerie (SNG), Ludwig Múzeum v Budapešti, Státní umělecké sbírky v Drážďanech (SKD) a wroclavská kulturní nadace Brzuch Centrum Trawienia Wizji.

V červnu 2018 se uskuteční mezinárodní setkání a přehlídka nejúspěšnějších projektů ze zúčastněných zemí. Součástí programu jsou také debaty se zástupci galerijních a vzdělávacích institucí z jednotlivých zemí střední Evropy, které se zaměřují na zkvalitnění výtvarné výchovy ve středoevropském regionu.

www.umeleckestrevo.cz

datum: 12.12.2017 | autor: Seminárky.cz

»» kompletní seznam úvodníků

Diskuse