Logo Čtenářský-deník.cz

  • V naší databázi je nyní 4 586 obsahů děl, životopisů a slohovek ke stažení.
  • Z toho je 2754 prací zdarma.

Poradíme vám

Rychlé půjčky: V nouzi pomohou, ale vybírejte mezi nimi obezřetně!

Seminárky.cz

Nečekané výdaje nejsou u většiny z nás ničím výjimečným. Naopak o nich bohužel můžeme hovořit jako o vcelku pravidelné záležitosti. Když už něco takového přijde, spousta rodin má naspořenu jistou rezervu, jejímž prostřednictvím takovéto nepříjemnosti dokáže pokrýt. Někdy půjčí také přátelé či rodinní příslušníci. Ne vždy se ovšem i tato skutečnost stává realitou. Právě proto se nakonec uchylujeme k výběru nebankovní rychlé půjčky, již najdeme na internetu. Proces hledání toho správného úvěru by neměl být nijak rychlý, zbrklý a ve finále nesprávný. Dodržovat byste měli hned několik důležitých pravidel, aby nedošlo k podpisu velmi nevýhodné smlouvy, jež by vás mohl odsoudit k cestě do dluhové pasti. Co všechno tedy sledovat a jaké aspekty jsou při tomto nelehkém výběru nejdůležitější? Nepřestávejte číst a všechno se dozvíte!

Je půjčka určena i pro vás?

Myslíte si, že vás každá nebankovní společnost uvítá s otevřenou náručí? Po zpřísnění pravidel poskytování nebankovních úvěrů tomu tak zcela jistě není. I poskytovatelé mimo bankovní sektor potřebují mít záruky spočívající v tom, že jim peníze ve smluvené době vrátíte. V každém případě počítejte s tím, že si vaši bonitu prověří. Nejčastěji si procházejí registry dlužníků. Pokud najdou třeba v Solusu vaše jméno, budou se k vám stavět jako k dlužníkovi a je možné, že vám ani nepůjčí. I když vám nakonec půjčí, potřebovat budou dostatečné záruky.

Jaké potřebuje poskytovatel záruky?

Nejčastěji se jedná o potvrzení o pravidelném příjmu v případě zaměstnance. Podnikáte-li, budete nuceni ukázat poskytovateli několik splacených faktur spadajících do posledních dvou až třech měsíců či půl roku. Na trhu je možné najít ale i online půjčky, u nichž nebude vyžadováno toto potvrzení. Jako záruka slouží nemovitý či movitý majetek. Najdou se i společnosti vyžadující přítomnost ručitele, tedy osoby s prokazatelně dostatečnou bonitou poskytující záruky.

Kolik si hodláte půjčit?

Cílová částka se liší především podle konkrétního poskytovatele. Většina menších rychlých půjček se vyznačuje výší v řádu několika tisíc korun. Tradičně jde o cílové sumy 20 až 50 000 korun. Potřebujete-li půjčku na bydlení, spíše se obraťte přímo na specializovanou finanční instituci mající pod palcem hypoteční úvěry. Jinak ale existují i nebankovní americké hypotéky, které nabízí spousty peněz, a to na cokoli. U těchto úvěrů je nutné při výběru možná ještě více obezřetný.

Jak dlouho budete splácet?

Standardně jsou nebankovní rychlé půjčky z pohledu časového harmonogramu stanovovány na 30 dnů. Můžete se ovšem setkat i s úvěry 45 dnů a déle. Všechno se odvíjí od kompletní sumy, již si půjčíte. V každém případě je třeba počítat s tím, že čím delší období splatnosti máte, tím vyšší částku nakonec poskytovateli splatíte.

Jak zjistit konečný přeplatek?

U většiny společností je zjištění konečného přeplatku doslova a do písmene hračkou. Nabízí totiž přímo na svých internetových stránkách tradiční kalkulačku půjčky. Pomocí posuvníku si online jednoduše navolíte parametry potenciálního závazku. Jedná se samozřejmě o výši půjčky a dobu splatnosti. Prakticky ihned se vám zobrazí celkový manipulační poplatek. Často se také jedná pouze o vyjádření úrokové sazby. Tady už jsou počty poněkud složitější. Chcete-li mít jistotu znalosti přesné výše přeplatku, postačí vám obyčejné kupecké počítání. Prostě si uděláte součet veškerých naplánovaných splátek a odečtete od něj sumu, již vám nebankovní společnost poskytne. Rozdíl mezi oběma částkami jsou přesně ty peníze, které budete muset dát poskytovateli úvěru navíc. Žádná společnost vám dnes nepůjčí bezúročně!

Podívejte se na případná penále z prodlení

Poskytovatel půjčky vám ochotně sestaví splátkový kalendář, a to mnohdy i přímo na míru. Informovat o dalších poplatcích vás už ale nemusí a často to záměrně neudělá. Jsou to právě takto inkasované peníze, které mu přinesou největší zisk. Už jen za nesplacení jedné splátky v termínu může být stanoven doslova nekřesťanský poplatek. Pokud si požádáte o odložení splátky, také to nejspíše nebude zadarmo. Čím déle nebudete splácet, tím vyšší poplatky z prodlení vám budou naskakovat a ze zdánlivě nevinné půjčky se může stát strašák na několik let!

Srovnání online jako optimální pomocník

Než se vůbec budete poohlížet po některém z konkrétních poskytovatelů úvěrů, podívejte se na srovnání půjček online. To nabízí mnohé nezaujaté finanční portály. Jedním z nich je i Financer.com. Právě tady si zadáte vaše požadavky na konkrétní půjčku a nabídnut vám bude optimální úvěr, jehož se vyplatí využít.

 

 

datum: 14.06.2018 | autor: Seminárky.cz

»» kompletní seznam úvodníků

Diskuse