Obsah
1. | Sacharidy - charakteristika
|
2. | Monosacharidy - charakteristika, reakce, zástupci
|
3. | Oligosacharidy - charakteristika, zástupci
|
4. | Polysacharidy - charakteristika, zástupci |
Úryvek
"OLIGOSACHARIDY
• spojováním monosacharidů glykosidickou vazbou
• 2 až 10 monosacharidických jednotek (disacharidy, tri-, tetra-,…)
DISACHARIDY
• bezbarvé, krystalické látky, dobře rozpustné ve vodě na sladké roztoky
• jsou součástí potravin
• monosacharidické jednotky vázány dvěma způsoby – redukující a neredukující sacharid
Sacharóza
= řepný, třtinový cukr
• spojením D-fruktózy a D-glukózy
• bezbarvá, ve vodě rozpustná látka
• neredukující disacharid
• použití jako sladidlo, ve farmaceutickém průmyslu
Laktóza
= mléčný cukr
• spojením D-glukózy a D-galaktózy
• redukující disacharid
• nachází se v mléce savců
Maltóza
=sladový cukr
• spojením dvou molekul D-glukózy
• redukující disacharid
• vzniká hydrolýzou škrobu
POLYSACHARIDY
• mezi biopolymery (přírodní makromolekulární látky)
• jako stavební a zásobní látky rostlin a živočichů
• monosacharidové jednotky tvořící polysacharid mohou být stejného nebo různého typu
• struktura polysacharidů je lineární nebo rozvětvená
• vlastnosti – vlastnosti souvisí s jejich strukturou, některé jsou rozpustné ve vodě, jiné bobtnají, další jsou nerozpustné, nemají redukční vlastnosti, nemají sladkou chuť
HOMOPOLYSACHARIDY
Celulóza
• hlavní složka buněčných stěn vyšších rostlin
• lineární polysacharid
• nerozpustná ve vodě, pro člověka nestravitelná ale tvoří součást vlákniny
• v rostlinách spolu s dalšími polysacharidy i nesacharidy = hemicelulózy
• ze dřeva jako surová celulóza = buničina – surovina jako papírenský a textilní průmysl
Škrob
• zásobní látka rostlin, ve vodě tvoří koloidní roztoky
• z brambor a obilovin – k výrobě D-glukózy
• složen ze dvou složek – amylóza a amylopektin
Glykogen
• zásobní látka živočichů, rozpustný ve vodě
• struktura jako amylopektin, ale více větvený
• obsažen v játrech a ve svalech
Chitin
• základní složka kutikuly členovců, buněčných stěn a řas
• z monosacharidických jednotek obsahujících dusík
Pektiny
• zásobní polysacharidické složité struktury, při zahřívání tvoří gely
• v jablkách, slupkách citrusů
HETEROPEKTINY
• součást buněčných stěn organismů, buněčných hmot a tělních tekutin
• kyselina hyaluronová, heparin"
Poznámka
PRÁCE BYLA UVOLNĚNA BEZ NÁROKU NA HONORÁŘ
Vlastnosti
Číslo práce: | 32011 |
---|
Autor: | - |
Typ školy: | SŠ |
Počet stran:* | 4 |
Formát: | MS Word |
Odrážky: | Ano |
Obrázky/grafy/schémata/tabulky: | Ne |
Použitá literatura: | Ne |
Jazyk: | čeština |
Rok výroby: | 2018 |
Počet stažení: | 27 |
Velikost souboru: | 20 KiB |
* Počet stran je vyčíslen ve standardu portálu a může se tedy lišit od reálného počtu stran. |
STÁHNOUT PRÁCI
Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x5a79a17ae02c3.zip (20 kB)
Nezabalený formát:
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.