Sacharidy


Kategorie: Chemie

Typ práce: Zápisky z hodin

Škola: Gymnázium a Střední odborná škola pedagogická, Čáslav, Masarykova 248, Čáslav

Charakteristika: Sacharidy jsou významné přírodní látky – v živočišných i rostlinných buňkách. Monosacharidy tvoří základ oligosacharidů a polysacharidů. Zápisky popisují sacharidy, monosacharidy, oligosacharidy a polysacharidy.

Obsah

1.
Sacharidy - charakteristika
2.
Monosacharidy - charakteristika, reakce, zástupci
3.
Oligosacharidy - charakteristika, zástupci
4.
Polysacharidy - charakteristika, zástupci

Úryvek

"OLIGOSACHARIDY
• spojováním monosacharidů glykosidickou vazbou
• 2 až 10 monosacharidických jednotek (disacharidy, tri-, tetra-,…)

DISACHARIDY
• bezbarvé, krystalické látky, dobře rozpustné ve vodě na sladké roztoky
• jsou součástí potravin
• monosacharidické jednotky vázány dvěma způsoby – redukující a neredukující sacharid

Sacharóza
= řepný, třtinový cukr
• spojením D-fruktózy a D-glukózy
• bezbarvá, ve vodě rozpustná látka
• neredukující disacharid
• použití jako sladidlo, ve farmaceutickém průmyslu

Laktóza
= mléčný cukr
• spojením D-glukózy a D-galaktózy
• redukující disacharid
• nachází se v mléce savců

Maltóza
=sladový cukr
• spojením dvou molekul D-glukózy
• redukující disacharid
• vzniká hydrolýzou škrobu

POLYSACHARIDY
• mezi biopolymery (přírodní makromolekulární látky)
• jako stavební a zásobní látky rostlin a živočichů
• monosacharidové jednotky tvořící polysacharid mohou být stejného nebo různého typu
• struktura polysacharidů je lineární nebo rozvětvená
• vlastnosti – vlastnosti souvisí s jejich strukturou, některé jsou rozpustné ve vodě, jiné bobtnají, další jsou nerozpustné, nemají redukční vlastnosti, nemají sladkou chuť

HOMOPOLYSACHARIDY
Celulóza
• hlavní složka buněčných stěn vyšších rostlin
• lineární polysacharid
• nerozpustná ve vodě, pro člověka nestravitelná ale tvoří součást vlákniny
• v rostlinách spolu s dalšími polysacharidy i nesacharidy = hemicelulózy
• ze dřeva jako surová celulóza = buničina – surovina jako papírenský a textilní průmysl

Škrob
• zásobní látka rostlin, ve vodě tvoří koloidní roztoky
• z brambor a obilovin – k výrobě D-glukózy
• složen ze dvou složek – amylóza a amylopektin

Glykogen
• zásobní látka živočichů, rozpustný ve vodě
• struktura jako amylopektin, ale více větvený
• obsažen v játrech a ve svalech

Chitin
• základní složka kutikuly členovců, buněčných stěn a řas
• z monosacharidických jednotek obsahujících dusík

Pektiny
• zásobní polysacharidické složité struktury, při zahřívání tvoří gely
• v jablkách, slupkách citrusů

HETEROPEKTINY
• součást buněčných stěn organismů, buněčných hmot a tělních tekutin
• kyselina hyaluronová, heparin"

Poznámka



PRÁCE BYLA UVOLNĚNA BEZ NÁROKU NA HONORÁŘ

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x5a79a17ae02c3.zip (20 kB)
Nezabalený formát:
SACHARIDY.docx (23 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse

TOPlist