Logo Čtenářský-deník.cz

  • V naší databázi je nyní 4 586 obsahů děl, životopisů a slohovek ke stažení.
  • Z toho je 2754 prací zdarma.

Poradíme vám

Co jsem se naučila na Work and Travel během léta v USA

Seminárky.cz

Cestování, to jsou krásná místa, fotky, výlety a zábava. Sólo cesta na několik měsíců za prací do Ameriky je také osobnostní zkouškou – někdy na nás čekají výzvy, jako jsou pocity osamělosti, strach z neznámého prostředí i lidí, či přemíra zodpovědnosti. Žádné strachy, zvládnout se dá vše a s úsměvem obzvlášť snadněji! Na každého cestovatele při troše odvahy čeká mnoho odměn, z nichž velmi užitečné jsou následující 3.

 

Aktivně trávit volný čas venku

Díky programu Work and Travel jsem měla možnost žít a trávit čas po práci uprostřed hor a v přilehlých městečkách. Poznala jsem způsob života místních a nadchla mě každá společná aktivita s americkými kamarády. S kolegy jsme vyrazili na klasický bowling, minigolf, na několik výšlapů do okolních hor a užili si západy slunce. Po práci jsem pravidelně jezdila na kole po okolí mého bydliště a našla jsem si i své tajné oblíbené místo. Nejlepší byly letní koupačky v horské řece a jejích vodopádech! Tohle byla každodenní realita po práci – stačilo na facebook napsat „Hey guys, anyone going to lower falls?“ a relax byl zajištěn. Nejlepší rada na cesty? Buďte aktivní a vyzkoušejte všechno, co se nabízí. Vylezte na skály, i když nemáte rádi výšky, zpívejte karaoke, přestože se stydíte a hrajte sporty, i kdybyste byli docela jelito jako já.

Umět rozvést rozhovor s cizími lidmi

Američané jsou velmi otevření, přátelští vůči ostatním, a není problém se zapovídat s kýmkoli se potkáte. Hned vedle přírody jsou pro mě na cestování největší zábavou právě náhodná setkání a spřátelení se s různými lidmi. V rámci programu Work and Travel jsem se každý den bavila se studenty z jiných zemí, s hosty resortu, kde jsem pracovala a ve volném čase s kolemjdoucími v obchodě apod. S trochou obezřetnosti a základními pravidly bezpečnosti na vás čeká mnoho nových super zážitků. Z letošního léta jsem si odnesla přátelství s pravými americkými putovníky v karavanech, společný výlet s klukem z NY, který se živí malováním na sluneční brýle, či několik svezení na motorce. Osvědčilo se mi hodně se ptát a projevovat zájem o dění v místě pobytu a občas hrát i hloupější, než nutně jsem. To vám pak každý rád pomůže a poradí. Moje druhá taktika na seznamování - když jsem například viděla pár, jak se navzájem fotí u výhledu na okolí, nabídla jsem jim, jestli nechtějí vyfotit dohromady, aby měli společnou památku. Oni byli nadšení, hned se vyptávali, odkud jsem, slovo dalo slovo, a najednou jsme spolu seděli na obědě a povídali si o Karlově mostě a mém pohledu na USA.

Být členem týmu, na kterého je spoleh

Po odpracovaném létě na nás čekalo hodnocení naší práce a věřte, že pozitivní zpětná vazba vždycky potěší! Podařilo se mi udělat si dobré jméno, nechodila jsem pozdě a nevolala jsem do práce, že nepřijdu. Za odměnu mi nebyl jen pocit šikovné holky, ale hlavně bližší vztahy s kolegy, kteří věděli, že je na mě spoleh a snažím se většinu času makat na 100%. Cítili ze mě vděk a nadšení z možnosti u nich pracovat a nabízeli mi i extra příležitosti na nové zkušenosti. Pracovala jsem navíc například během maratonu pořádaného v našem okolí, během něhož jsme byli zasypáni hromadou muffinů a tričky na památku. Také jsem se 2x dostala na tříhodinovou expedici po lanových aktivitách v korunách stromů nebo na projížďky čtyřkolkou po okolních horách. Pokud o něco stojíte, určitě se nestyďte o to požádat – a najděte způsob jak laskavost oplatit.

Všechno zmíněné a mnohem víc jsem zažila díky letnímu programu Work and Travel od společnosti Smaller Earth. 

datum: 22.11.2016 | autor: Seminárky.cz

»» kompletní seznam úvodníků

Diskuse