Logo Čtenářský-deník.cz

  • V naší databázi je nyní 4 586 obsahů děl, životopisů a slohovek ke stažení.
  • Z toho je 2754 prací zdarma.

Poradíme vám

MATURITNÍ PLES 2018 Co nepodcenit a jak postupovat

Seminárky.cz

Maturitní ples je obvykle druhou největší událostí v roce – hned po maturitách samotných. Důkladná oslava posledního roku na střední škole patří k dobré přípravě na tyto zkoušky. Ohledně výběru alkoholu, který máte nakoupit do zázemí, vám radit nebudeme… ale skoro o všem ostatním ano. Není se čeho bát, jen je třeba trochu plánování a snahy. Pak se stane maturitní ples jednou z vašich nejkrásnějších vzpomínek.

Výběr prostoru se obvykle řídí tím, ve kterém městě je vaše škola. Většinou není na výběr zas tolik míst – pokud to však lze, vyberte místo, se kterým jsou dobré zkušenosti. Pokud je vás vícero tříd a máte zálusk na nějaké skutečně nádherné – a nákladné prostory – jděte do toho. Můžete se složit na náklady – a dost možná budete moci mít každý svůj sál, pokud je sálů k mání více. Teď už se ale pojďme podívat na konkrétní tipy a rady!

Nepodcenit přípravu!

Hlavní je začít maturitní ples připravovat včas. Samozřejmě že v každé třídě se najdou lidé, kteří nebudou s ničím souhlasit a budou odmítat všechny návrhy na téma plesu, barvy šerp a šatů a nakonec třeba i výběr alkoholických nápojů, které se dohromady nakoupí do zázemí.

Pokud vaši spolužáci přicházejí s nějakou konstruktivní kritikou a jejich připomínky jsou k věci, vyslechněte je. Pokud dokonce rovnou přicházejí s vlastními návrhy, važte si jich. Nechte je obhájit si vlastní názor a nakonec o dané věci celotřídně hlasujte. Jakmile třída rozhodne, je rozhodnuto. Změny poté dělejte jen tehdy, pokud narazíte na opravdu zásadní problém.

Kverulanty však bez okolků utínejte. Odeberte jim slovo, poděkujte jim za jejich názor, ale jednou rozhodnuté věci, na kterých se většina shodla, už neotvírejte.

Důležité je, aby se ti z vás, kteří si organizaci vezmou na svá bedra, nenechali ostatními otrávit. :P

Nepodcenit peníze!

Znáte to. Dobré účty dělají dobré přátele, o peníze jde až na prvním místě a tak dále. Zkrátka je dobré, aby ve financích byl pořádek. Vaším základním cílem bude vyhnout se tomu, aby po plesu, až bude po všem, zůstal velký dluh. Druhým cílem je, aby nezůstal ani dluh malý.

O mnoho lepší totiž bude, když ve společném prasátku zůstane aspoň tolik, abyste si mohli všichni dohromady koupit prasátko na opečení. Nebo abyste se mohli všichni pospolu jako prasátka opít, až budete mít po maturitě.

Jak na to? Ze zkušeností mnoha tříd vyplývá, že je dobré pravidelný měsíční poplatek začít vybírat minimálně rok předem. Raději však klidně rok a půl či dva. V takovém případě příspěvek může být nízký a nikoho příliš nezatíží.

Nezapomínejte také na sponzory! Mnoho místních firem rádo nějakým tím penízem přispěje. Stačí, abyste na stolech nechali letáčky, nebo abyste někde promítali jejich loga. Těm obzvláště štědrým také můžete při proslovu poděkovat – to už ale opravdu musí být něco. Po sponzorech nechtějte jen peníze, ale buďte vděčni i za výrobky, šišky salámu nebo poukázky na služby. I ten, kdo vám jako sponzorský dar daruje reklamní propisky nebo pikslu venkovní barvy, si zaslouží váš vděk. Neexistuje totiž nic, co by se nedalo použít jako cena v tombole.

Nějaké ty peníze také utržíte prodejem lístků (nebojte se nacenit různě lístky na stání a na sezení) a také z prodeje soutěžních čísel ze zmíněné tomboly. Také můžete uspořádat dražbu, kdy se hosté trumfují tím, kdo nabídne víc. Cenou by mělo být něco lákavého – když to bude živá husa nebo střelený divočák položený na chvojí, může to být vděčná atrakce, ale možná to většinu hostů spíš zastraší, než aby se přehazovali v dražbě. Ale co nemívá úspěch ve větším městě, může být vděčné na městě menším. Pokud jste na tom s financemi bledě, nebojte se vydražit věcí i více. Může jít o speciální pálenku nebo umělecké dílo vytvořené někým z vašich spolužáků. Samozřejmě doporučujeme dražit předměty až v pozdější části večera.

Téma maturitního plesu

Téma je dobrou cestou, jak svůj maturitní ples ozvláštnit. Obzvláště, pokud si dáte záležet a sladíte do daného tématu pozvánky, lístky, výzdobu a třeba i hudbu. Havaj, nebe a ďáblové, historické osoby, komiksové… to je už dávno pasé. Zkuste vymyslet něco, co tu ještě nebylo. Třeba „obleč se za 100 Kč“, kdy se každý musí s oblečením vejít do této pořizovací ceny, nebo „čeští podnikatelé 90. let“ (s fialovými saky, zelenými košilemi a modrými botami). Možná všechny země světa – nebo jen určitý světadíl. Zajímavá jsou také témata jako „voda“ nebo „vzduch“, které jsou o něco abstraktnější. Tématem mohou být i populární filmy, ať už je to James Bond nebo Pulp Fiction… klidně i seriály. Popřípadě si můžete jako téma zvolit školní předměty… schválně jak bude vypadat výzdoba třeba na takovou… matematiku. Nebo třeba Hamlet – pak můžete každého spolužáka nechat vybrat si své osobní motto, což bude některý z citátů z jeho her…

Také může být jedna polovina z vás oblečena jako bankéři, zatímco ta druhá jako nejchudší ze zemí třetího světa… V podstatě jakékoli téma, které bude v jistém smyslu „někdo vs. někdo“ může ples oživit – především pokud pořádá ples několik tříd dohromady. Ovšem marné téma nemusí být ani historické osobnosti – zvlášť pokud následně nástup maturantů spojíte s pro danou osobnost charakteristickou hudbou a vtipným výstupem. Viděli jsme to, a bylo to nezapomenutelné. Kreace Vinnetoua, Charlieho Chaplina a některých dalších postav patřili k tomu, co rozesmálo celý sál.

Výzdoba: Aby se poznalo, že není obyčejný den

K maturitnímu plesu patří výzdoba. Dekorace na stolech, u vstupu, na zdech… klidně i u baru a v šatnách. Pokud má váš maturitní ples téma, je dobré výzdobu tomuto tématu přizpůsobit. Např. program, který necháte ležet na stolech, může vypadat zcela jinak právě v závislosti na tématu plesu. Velice populární jsou balónky. Hezky vypadají, nabízejí se v mnoha barvách a dají se prasknout. Na internetu dokonce existuje mnoho konfigurátorů, kde můžete otestovat barevné kombinace.

Balonková výzdoba může být rozmanitá. Existují metalické balónky, které jsou větší než ty klasické a mají zajímavou barvu. Řetězové balónky mají zase na svrchní části výčnělek, který usnadňuje jejich navazování do delších balonkových řad.

A jak je to s nafukováním? Celá třída zvládne i za dvě hodiny nafouknout spoustu balónků. I tak se ale možná dáte přednost vypůjčení vzduchového elektrického kompresoru. S ním to žádná práce nebude. Pokud byste chtěli, aby se balónky elegantně vznášely, můžete je místo vzduchu naplnit héliem. To je však výrazně dražší varianta. Balónky naplněné héliem létají obvykle maximálně 10 hodin, je proto dobré je naplnit co nejpozději, aby nezačaly padat už během plesu.

Pro případné sponzory vašeho plesu mohou být zajímavé balonky s potiskem, kde mohou mít svoji reklamu. Zajímavé jsou také různě atypicky tvarované balonky.

Pro zdůraznění slavnostního rázu použijte konfety. Stačí jimi trochu posypat stoly – a na zvýraznění některých momentů se hodí i vystřelovací konfety. Tvarů a barev je na výběr mnoho. Zajímavou výzdobu vytvoříte i se serpentýnami, které můžete házet mezi lidi nebo s nimi ozdobit trsy balónků, vchody, popř. je lze také spustit ze stropu nebo zábradlí.

Červený koberec? Proč ne, ale můžete si nechat udělat i vlastní!

Není snad nic jiného, co by slavnostní okamžik deklarovalo silněji než právě červený koberec. Je vidět při Oscarech, pod nohama státníků... tak jak by mohl chybět na vašem maturitním plese?

Koberec však nemusí být jen fádní červený. Můžete si ho nechat vyrobit na zakázku – není to nijak drahé. Takový koberec s potiskem pak bude skvěle ladit s tématikou celého plesu a skvěle doplní ostatní výzdobu!

Pokud koberec nebude příliš velký, lze jej využít i pro třídní tablo – jako podklad do vitríny.

Hudba: Eminem nebo raději dechovka? Obojí je možné!

Po výběru prostor je hudba dalším zásadním tématem. Pokud znáte nějaký spolehlivý hudební soubor, oslovte jej. Radši co nejdříve, aby ještě měli čas a mohli si daný termín rezervovat pro vás. Výběr písní pro předtančení a půlnoční překvapení je pak na vás. Nebojte se moderních písní, nebo skupin, které nejsou notoricky známy. Váš maturitní ples to ozvláštní – některé aktuální hip hopové skladby nebo industriální, elektronické rytmy mohou být dobrou volbou. Zařadit některou z klasik – ať už jde o In the mood nebo některou z písní Michala Davida – můžete vždy. Známé tóny lidi spojují… a přispějí k dobré náladě vašich rodičů i prarodičů.

Nebojte se multimédií!

Promítání a případně i zvukový doprovod mohou pozvednout předtančení, nástup i další okamžiky vašeho plesu. Také můžete např. v předsálí promítat program, který bude průběžně aktualizován. Stačí vám k tomu promítací zařízení a dostatečně velká prázdná plocha.

Fotograf by měl mít vyhrazené místo, kde bude možné nechat se vyfotit. Přeci jen chcete nějakou památku, na kterou se pak budete dívat – minimálně každých deset let. Dobré je se s fotografem domluvit, aby nafotil momentky ze samotného plesu, a pak se přesunul do svého koutku, kde bude možné nechat si vyfotit portrét. Průběh také mohou fotit vaši známí – přeci jen kvalitní fotoaparáty dnes jsou velmi dostupné, klidně mohou být i v mobilu – a víc fotek znamená, že bude z čeho vybírat. Předtančení je samozřejmě nutné natočit!

Populární jsou také smileboxy, kde obvykle je tematické pozadí a několik žertovných rekvizit.

Světelná show a další vystoupení, které z plesu udělají nezapomenutelnou show

Když už mluvíme o fotografiích, profesionálně předvedená světelná show vypadá skvěle. Fotky z ní obvykle také. Tanečníci při takovém představení tančí v naprosté tmě a točí svítícími tyčemi nebo jinými žonglérskými pomůckami. Vytvořené světelné a barevné efekty jsou dechberoucí. Navíc nehrozí nebezpečí, které v uzavřených prostorech znemožňuje používat ohňové efekty. Světelná show je obvykle prováděna za zvuků moderní hudby, která dodá patřičné tempo.

Možná se ale k vašemu tématu lépe hodí taneční vystoupení, artistické kousky např. gangsterů nebo šermířský souboj. Oslovit můžete místní výkonné umělce, ale nebojte se oslovit i soubory nebo jednotlivce, kteří působí na celorepublikové úrovni.

PODÍVEJME SE NA NĚKTERÉ KLASICKÉ PROBLÉMOVÉ SITUACE:

Jak na patovou situaci s výběrem barvy šatů?

Polovina dívek chce černé šaty, protože v nich vypadají dobře a využijí je i v budoucnu. To je jistě chvályhodné. Druhá polovina dívek však nechce ples, který by vypadal jako sraz manželek majitelů pohřebních služeb. Co s tím? Obě strany mají pádné argumenty. Pokud je snaha najít kompromis neúspěšná, je možné vzdát se jednotné barvy. Nakonec přeci jen může být lepší, když se každý bude cítit dobře ve své oblíbené barvě, než abyste za každou vypadali jako nastoupené fotbalové družstvo. Pokud tedy nejste sportovní gymnázium.

A co opačné pohlaví? Tady problém nebude. Pánové, kteří obvykle mívají do vybrané barvy laděné doplňky, jako jsou kravaty nebo kšandy, výběr barvy zpravidla tolik neprožívají. Důležité pro ně je hlavně, aby jejich partnerka při předtančení vypadala dobře.

I tak si ale mohou vybrat nějakou hezkou kravatu, nebo aspoň elegantní kravatovou sponu. Komu se zdá kravata příliš všední, může se domluvit na motýlku. A nebo pro zvýšení kontrastu může mít polovina pánů motýlek, druhá polovina kravatu… proč ne.

Radši moderátorské eso než spodka

Moderátor je ten, kdo dokáže zachránit situaci, když vázne zábava, když se něco zdrží a když se v programu objeví díra. Nervózní ticho, trapné chvilky nebo nefungující technika, to všechno může být pro celý večer zničující. Pohotový moderátor však dovede mnohé otočit. Hosté se pobaví a hrozba je zažehnána. Ovšem může to být i opačně. Špatný moderátor nejenže nezachrání, co se zachránit dá… může také pokazit i to, co se pokazit obvykle nedá. Pokud chcete moderováním celého večera pověřit některého z učitelů nebo dokonce ze svých vrstevníků, měli byste si být jisti, že dotyčná osoba dokáže s grácií reagovat i v krizových situacích.

Pokud se rozhodnete investovat do služeb profesionálního moderátora, je dobré, aby něco věděl o reáliích vašeho oboru, vaší školy a vašeho města. Není od věci mu připravit dvě A4 o tom, do čeho se může vtipně strefovat. A stejně tak dobré je dát vědět, o čem se u vás rozhodně nežertuje.

 

TRADIČNÍ SOUČÁSTI MATURITNÍHO PLESU, ANEB OD PROSLOVU K ALKOHOLU

Proslov a nástup

Proslov by měl být tak akorát dlouhý, vtipný a stylový. Což se daleko lépe řekne, než udělá. Zkuste jej připravit předem – nebo využijte někoho, kdo dokáže improvizovat. Je dobré poděkovat učitelům, protože ti vás nakonec uvidí na maturitách… Při nástupu, kdy na vás budou ostatní házet peníze (což pro mnohé osoby, které vidí svou kariéru např. v bankovnictví, může být nejkrásnější okamžik života) by mělo padnout několik vět. Je dobré, když si každý zvolí např. oblíbenou písničku, která při jeho nástupu bude hrát, nebo nějaké své pořekadlo, popř. citát, který při jeho nástupu zazní.

Šerpy

Šerpy vám i po letech prozradí, v jakém roce jste to vlastně odmaturovali. Je třeba se shodnout na barvě, písmu a obsahu šerpy. To nebude takový problém. Šerpy, to je klasika – podle ní na akci každý bezpečně pozná, že jde o maturitní ples. Pokud se vám šerpy zdají příliš staromódní, můžete šáhnout po maturitních stužkách. Šerpy se předávají při nástupu a šerpování, z rukou svého třídního. Maturanti obvykle také dostanou skleničku s šampaňským, sektem nebo s něčím ostřejším – a nezbytnou kytičku.

Upomínkové předměty

Bude to něco, díky čemu si na svou třídu vzpomenete i po letech. Popřípadě tento předmět může ozvláštnit a symbolicky propojit vaše budoucí třídní vzkazy. Mohou to být broušené skleničky, masky, které jste nosili při předtančení, nebo přívěsky, které si poté vezmete vždy, když se setkáte se starými spolužáky. Šerpy se tak dají využít také. Pokud se to hodí k tématu plesu, můžete si nechat vyrobit i hollywoodské sošky – a pak třeba uzpůsobit i proslovy a nástup, kdy každý bude mít děkovnou řeč a pak bude za doprovodu bodyguardů vyprovozen ze sálu… samozřejmostí pak bude červený koberec. K mání jsou i maturitní trička a mikiny – díky těm si na své spolužáky ze školy vzpomenete vždy, když vám bude zima. A při případném sraze po 20 letech zvýší upomínkové oblečení pravděpodobnost, že své spolužáky rozeznáte. Lidé se totiž mění :)

Předtančení

Mělo by ladit s tématem celého plesu. Když téma nemáte, mělo by být co nejkrásnější. Vhodné je skončit nějak vesele, nějakou pořádnou, radostnou hudbou. Jistě, natrénovat pěkné předtančení je náročné, ale jděte do toho. Ten moment, kdy to pak přijde, bude magický. Nebojte se oslovit profesionála, který vám pomůže s choreografií a případně naučí některé taneční kroky ty z vás, kteří nechodili do tanečních. Určitě je pěkné nechat na plese vystoupit i profesionální tanečníky, ale předtanc by měl být váš. Ta krásná, lehká nervozita předtím, než celý večer vypukne, učiní tuto vaši vzpomínku neopakovatelnou. Vyberte hudbu, která bude v sále znít dobře. Nebojte se moderních melodií.

Půlnoční noviny

Krátká dvoustrana stačí… ale klidně toho může být i víc. Klidně zvolte černobílou verzi, ušetříte na tisku. Měly by obsahovat hlášky (které je třeba začít sbírat co nejdřív, klidně od prváku) a osobní medailonky všech vašich spolužáků. Jinak je obsah na vás. Může to být vtipné, ale zároveň i trochu dojemné – přeci jen tak trochu končí jedna etapa vašich životů. Podobně jako lístky do tomboly, i půlnoční noviny začínejte prodávat draze (klidně i nad 50 Kč) a postupně nechte jejich cenu klesat. Tím získáte nějaké další finance na pokrytí vašich nákladů.

Formát záleží jen na vás. Může to být malá brožurka formátu A6, ale klidně oboustranný plakát A4 nebo A3 (ten by se možná už trochu hůře četl), potištěný z obou stran, který půjde složit. Zcela jistě dovedete formát i obsah novin vyladit tak, aby oboje korespondovalo s tématem plesu.

Kusů se zpravidla tiskne až 200. Ale samozřejmě záleží na tom, kolik návštěvníků čekáte. Zbylé totiž můžete po plese rozprodat nižším ročníkům. Ale také můžete v případě zájmu další kusy dotisknout – záleží, jak náročný tisk je.

Půlnoční překvapení

Může být působivé a velkolepé, nebo vtipné. Platí, že o půlnoci bude minimálně polovina z vás již takříkajíc pod vlivem. Není tedy dobrý nápad pouštět se do velkých akrobatických čísel. Klidně ale natrénujte obdobu předtančení, jen na jinou hudbu. Hodí se využít nějaký aktuální hudební hit, popřípadě něco z nestárnoucích pecek. Půlnoční překvapení však nemusí být jen jedno, klidně toho udělejte více. Jen ať je to zábavné, ať hosti nemají čas se nudit!

Příprava, průběh… a úklid

Je dobré sejít se v onen den D již brzy, abyste si prostor, ve kterém se bude maturitní ples odehrávat, přizpůsobili. To znamená, abyste především nachystali výzdobu, naskladnili vlastní zásoby jídla a pití do zázemí a nazkoušeli předtančení i nazvučení. Nezapomeňte sehnat koberec, na kterém proběhne nástup, kytičky pro slečny, pití pro maturanty… a tak dále. Instruujte securiťáky – pokud je nemá nasmlouvané majitel prostor, kde váš maturitní ples proběhne.

Je velmi pravděpodobné, že se po maturitním plese přesunete na after párty do nějakého místního klubu. V takovém případě je vhodné, abyste se s provozovatelem místa konání domluvili, kdy si vyzvednete své věci a kdy proběhne úklid. Ideálně až druhý den – a ne ráno, ale pro jistotu až odpoledne :)

datum: 01.08.2017 | autor: Seminárky.cz

»» kompletní seznam úvodníků

Diskuse