Logo Čtenářský-deník.cz

  • V naší databázi je nyní 4 586 obsahů děl, životopisů a slohovek ke stažení.
  • Z toho je 2754 prací zdarma.

Poradíme vám

Šifra života aneb Jdi svou vlastní cestou

Seminárky.cz

Chybí vám moderní časopis pro mladé? Šifra se pouští i do míst, která skrývají dosud neobjevená tajemství, a klade otázky, jež se jinde nekladou. To vše inteligentně, nenásilně a s vtipem.

Šifra života aneb Jdi svou vlastní cestou

Když jsem byl před mnoha a mnoha lety studentem čtvrtého ročníku domažlického gymnázia, měl jsem o tom, kam po maturitě, celkem jasno. Coby vášnivý čtenář jsem se hlásil na obor český jazyk-literatura na pražské filozofické fakultě, a protože jsem zvládl přijímačky, vypadalo všechno tak snadně… Jenže to, že se člověk někam dostane, ještě neznamená, že má po starostech. A v případě, že se jedná o jeho vlastní budoucnost, to platí dvojnásob.

Nechci vám brát vítr z plachet, to ani náhodou, jen vás jemně připravit na to, že sny a realita se mohou někdy méně, někdy více lišit. A tak jsem navštěvoval přednášky psycholingvistiky a české literatury 1. poloviny 20. století a marně si lámal hlavu, i když to bylo celkem zajímavé, k čemu mi to bude. Představoval jsem si, jak to bude vypadat, až po pár letech budu někde žádat o práci, a zeptají se mě, co umím. Co bych asi tak odpověděl? Nic, ale četl jsem hodně knížek?

Měl jsem docela kliku. Úplnou náhodou jsem našel praxi v časopisu, který vedl celkem osvícený šéf a ten mi dal šanci. Ne jen přepisovat zprávy z agentur a chodit mu pro svačiny, ale projít si vším od základů, proniknout do vzrušujícího mediálního světa. Světa příběhů.

Právě možnost projevit svůj talent a zdokonalit se v tvůrčí činnosti je Achillovou patou (nejen) našeho vzdělávacího systému. Chceš psát, fotit nebo kreslit? Chybí ti praxe! A vůbec, tahle země patří zkušeným…

Jenže kde se má mladý člověk realizovat? Jak se má něco naučit, když se po něm chce praxe, ale nikdo ho to nehodlá učit? Obzvlášť velký problém to je pro mladé nadšence, kteří ještě nejsou semletí systémem, uchovávají si nějaké ideály, mají spoustu energie a nechtějí být jen další „cihlou ve zdi“.

Na tuhle svou zkušenost ze studentských let jsem nikdy nezapomněl. A tak, když jsem se po letech v Lidových novinách či Mladé frontě rozhodl založit svůj vlastní časopis, věděl jsem, že bude jiný nejen svým obsahem, ale i přístupem. A že se nikdy nevykašle na mladé.

Šifra je tak trochu rebelská. Nepíše stále ty stejné nudné věci o tom, co kde kdo zase plácl a o kolik se zdražily rohlíky, ale pouští se do nejednoho dobrodružství. Do světa záhad, objevů a míst, která skrývají dosud neobjevená tajemství. Rozhovorů s lidmi, kteří pomáhají otevírat oči, otázek, které se jinde nekladou, reportáží, článků o (ne)fungujících rodinných vztazích, zdraví, důležitých otázkách současnosti i minulosti. To vše inteligentně, nenásilně a s vtipem a nadhledem. A hlavně moderní formou. Náš designově prvotřídní web, který vyvíjel talentovaný student čerstvě po maturitě, se dá číst samozřejmě na počítači, tabletu i mobilu (třeba při hodině dějepisu), protože je responzivní, stejně tak jako měsíčník, neboť má kromě tištěné i svoji digitální verzi. A mimochodem, jeho obálku ilustruje také studentka a řada studentů do něj i píše.

Na trhu je mnoho časopisů, které omílají stokrát omleté, předkládají pochybné celebrity a vzory, ale kolik z nich opravdu přináší důležité informace, které lidem pomohou zorientovat se v dnešním chaosu a inspirují je k zamyšlení nad světem i vlastním životem? Žádný takový časopis v Česku dosud nebyl. Mrkni na www.casopis-sifra.cz a uvidíš.

A jestli chceš, můžeš se na jeho tvorbě podílet s námi. Baví tě tvořit, psát nebo fotit? Chceš si procvičit cizí jazyky? Překládat články nebo točit videa a naučit se dělat titulky? Nebo komiks? Hledat a číst zajímavá témata? Záhady, objevy, rozhovory? A co třeba mít časem u nás vlastní blog?

Tak nám napiš na redakce@casopis-sifra.cz. To nejdůležitější je chtít, zbytek se naučíš v praxi. Protože když se chce, možné je úplně všechno.

Milan Vidlák, šéfredaktor časopisu Šifra

tel. 702 417 540          

 

 

datum: 11.04.2017 | autor: Seminárky.cz

»» kompletní seznam úvodníků

Diskuse