Logo Čtenářský-deník.cz

  • V naší databázi je nyní 4 586 obsahů děl, životopisů a slohovek ke stažení.
  • Z toho je 2754 prací zdarma.

Poradíme vám

Kam v létě: na tábor

Seminárky.cz

Byla vaše první myšlenka: Tak z toho už jsem vyrostl/-a? Možná změníte názor :) Letní tábory už jsou dnes trochu jinde, a mimo jiné nemusíte zůstat jen v České republice.

Na tábor tradičně

Stany s podsadou, táboráky, ešusy, noční bojovky, klasika, nostalgie. I na takový tábor se můžete vydat, od 15 let už ale většinou jen jako praktikanti či vedoucí. Zapojit se můžete přes některou z organizací a neziskovek, které u nás zastřešuje Česká rada dětí a mládeže.

Letní tábor jinak

Věk 18 nebo 19 let vás ve výběru letního tábora nemusí omezovat. Stačí si vybrat, co by vás nejvíce zajímalo. Adrenalin nebo military? Tvorba a kreativita? Vaření? Tanec a sport? Můžete se naučit jezdit na koni, zažít hereckou a filmovou školu, nebo zkusit od každého něco v rámci jedné akce. Přehledy jsou dostupné třeba na Tabory.cz

Jazykové tábory v ČR

Letní tábor s výukou angličtiny dokáže spojit příjemné s užitečným. V porovnání se zahraničními jazykovými pobyty bývají kratší a mají předem daný program, který je v ceně tábora. Jaké jsou výhody a nevýhody jazykových táborů v ČR oproti těm zahraničním?

+

-

  • nižší náklady na dopravu
  • kratší období, riziko nižší intenzity výuky
  • odpadá stres spojený s přesunem do cizí země a pobytem v cizojazyčném prostředí
  • většinou nejste nuceni se domlouvat cizí řečí mimo dobu výuky
  • celodenní strava a ubytování v ceně
  • obsah výuky je obvykle daný a nemůžete jej ovlivnit
  • výlety po tuzemsku
  • riziko zařazení do nesprávné skupiny z hlediska jazykové úrovně
  • i zde mezi lektory zpravidla nechybí rodilí mluvčí
  • jste stále v ČR, tudíž nepoznáte jinou kulturu a prostředí
  • většinou nižší cena, daná i kratší délkou trvání tábora
  • až na výjimky není studium zakončeno mezinárodní certifikací

 

  • obvykle se i na akce v rámci ČR (a zpět) musíte dopravit sami


Za jazyky do zahraničí

Hlavní devizou zahraničních jazykových kurzů a táborů je intenzita výuky a pobyt v cizojazyčném prostředí. Renomované agentury vám garantují dosažení vyšší jazykové úrovně, po zakončení kurzu můžete obdržet některý z mezinárodně uznávaných certifikátů, případně se specializovat na jazykovou či profesní oblast, která vás zajímá. Samozřejmostí by měla být celosvětově uznávaná akreditace a kvalifikovaní lektoři - rodilí mluvčí. 

Vyplatí se sledovat i to, zda nebude ve vaší skupině žádný další Čech či Slovák, a budete tedy nuceni komunikovat v cizím jazyce po celou dobu pobytu. 

Nejoblíbenějším jazykem je stále angličtina. Kromě osvědčených destinací jako jsou Velká Británie, Irsko, USA, Kanada či Malta, můžete vybírat i z exotičtějších míst, mezi jinými v Austrálii, na Novém Zélandu, nebo v Jihoafrické republice. Na výběr máte i další jazyky a místa pobytu, zdokonalit se můžete třeba ve španělštině, italštině, francouzštině, němčině, případně začít s japonštinou a čínštinou.

Během letní sezóny jsou oblíbené destinace často rychle obsazené, pokud tedy plánujete jazykový kurz v průběhu letních prázdnin, s výběrem příliš neotálejte. Mezi výhody prázdninových pobytů patří to, že máte šanci se potkat s více lidmi, než mimo sezónu. Lepší počasí a větší výběr zábavy a možností trávení volného času taky nejsou k zahození :)

Pokud vám dělá těžkou hlavu doprava, ubytování nebo transfery, svěřte se do rukou profesionálům. Např. zahraniční jazyková škola EF Education First, s kanceláří v České republice, vám poradí s výběrem destinace,  letenek, zařídí stravování i bydlení a budou nápomocni v ČR i v zahraničí po celou dobu pobytu. Pobyty tedy zvládnou i úplní začátečníci nebo mírně pokročilí studenti.

Workcampy, stáže a dobrovolné projekty

Pokud byste rádi cestovali, poznali nová místa a lidi, ale nemůžete odjet na půl roku z časových i finančních důvodů, zvolte workcamp. Výhodou workcampů je to, že obvykle trvají od 2 týdnů do 1 měsíce, potkáte lidi z jiných kultur, procvičíte jazykové dovednosti a zároveň něco uděláte pro dobrou věc. Workcampy se ale konají i v Česku, kde se můžete zúčastnit od 15 let, u zahraničních akcí pak bývá spodní hranice 18 let (Brontosaurus, nebo např. INEX). Poplatek za účast se pohybuje do 2000 Kč, dál hradíte dopravu na místo a zpět a pojištění. Ubytování a stravu - a někde i zábavu, výlety nebo kulturní akce - hradí organizátor. 

Téma dobrovolnictví a stáží by vydalo na celý další článek, o problematice zjistíte víc třeba na webu Erasmus+.

Na co dát u táborů pozor

Organizaci táborů a dalších akcí pro mládež v ČR upravuje několik zákonů a norem, zejména pokud jde o hygienu a bezpečnost. Jak ale poznat dobrý tábor?

Pozornost věnujte:

  • Referencím - většina táborů se pořádá několikátým rokem. Na stránkách pořadatelů můžete zjistit reference z minulých let. Dobrým vodítkem je také to, pokud se účastníci na tábor vracejí. Hodnocení jazykových škol najdete na portálech www.jazykovky.cz, pro orientaci neškodí podívat se i na hodnocení na www.google.com.
  • Vybírejte jazykové školy v zahraničí, které splňují ty nejvyšší standardy a jsou akreditované organizacemi uznávanými po celém světě, včetně British Council 
  • Vyberte si flexibilní jazykové kurzy v zahraničí, aby přesně odpovídaly vašim cílům a potřebám
  • Vybírejte jazykové tábory s komunikativní výukou a nízkým počtem studentů ve třídě
  • Vedoucí - na kvalifikaci vedoucích nejsou stanoveny žádné požadavky. Existuje školení MŠMT pro táborové vedoucí. Jinak doporučujeme se ptát, hledat na webech organizátorů, zjistit si reference.
  • Fakultativnímu i základnímu programu - jsou v ceně zahrnuté vstupy, výlety, půjčovné, pronájmy a další náklady navíc? 

Zdroje:

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy

Poradna Česká rada dětí a mládeže

Naerasmusplus.cz

 

datum: 19.04.2017 | autor: Seminárky.cz

»» kompletní seznam úvodníků

Diskuse