Logo Čtenářský-deník.cz

  • V naší databázi je nyní 4 586 obsahů děl, životopisů a slohovek ke stažení.
  • Z toho je 2754 prací zdarma.

Poradíme vám

Soutěž "Máš umělecké střevo?" má své vítěze. Jejich práce jsou k vidění v Anežském klášteře Národní galerie

Seminárky.cz

V Klášteře sv. Anežky České Národní galerie v Praze se v pátek 18. května 2018 uskutečnilo finále mezinárodní soutěže „Máš umělecké střevo?”, která přibližuje současné výtvarné umění studentům středních škol. Do finále postoupilo celkem 26 projektů z celé České republiky. Studentské práce hodnotila odborná porota v čele s významnou umělkyní Kateřinou Vincourovou. Oceněna byla práce studentek ze Střední školy umění a designu a Vyšší odborné školy v Brně s projektem nazvaným „Entity“.

Letošní devátý ročník soutěže „Máš umělecké střevo?“ (MUS) se zaměřil na aktuální téma Identita. Studenti měli za úkol pracovat s různými podobami identity – umělecké identity, národní identity, identity jedince. Své práce, které zpracovávali celý školní rok, odprezentovali před odbornou porotou složenou ze zástupců největších galerijních institucí ze střední Evropy.

Celostátního finále se zúčastnilo více než sto studentů z desítek škol i se svými pedagogy. Odbornou porotu nejvíce zaujal projekt „Entity“ čtveřice studentek ze Střední školy umění a designu a Vyšší odborné školy v Brně (Kristýna Kučerová, Dorota Václavíková, Tereza Hlouchová, Tereza Dostálová). Výsledná práce zachycuje autorky v tělocvičně při různých pohybových aktivitách, při kterých se spontánně doplňují. „Autorky nabídly jednoduché a zároveň velmi komplexní ztvárnění tématu Identita a to nejen výtvarně, ale i choreograficky. Důležitou roli hrála spolupráce dívek, které se v projektu navzájem doplňovaly." říká předsedkyně poroty Kateřina Vincourová. Odměnou pro autory vítězného projektu je putovní cena od umělkyně Pavly Scerankové a možnost vystavit své práce v prostorách Kláštera sv. Anežky České Národní galerie v Praze nebo také grafické tablety společnosti Wacom/Amos Software.

Mezinárodní porota soutěže ocenila ještě dalších pět projektů. „Letošní úroveň studentských prací byla možná vůbec nejsilnější za poslední roky. Pro porotu je stále těžší vybrat a ocenit ty nejzajímavější," říká jeden z organizátorů soutěže Ondřej Horák.

Soutěž MUS se již podruhé představila také v zahraničí. Ocenění ze Slovenska a Maďarska​ se setkají s českými laureáty v červnu v Moravské galerii v Brně na společné výstavě jejich projektů.

Další ročník soutěže bude vyhlášen v září 2018 a do soutěže se vedle Maďarska a Slovenska zapojí také Státní umělecké sbírky v Drážďanech (SKD).

Přehlídka „Máš umělecké střevo?” vznikla v roce 2009 a od té doby se do jejího pořádání zapojily instituce jako Národní Galerie v Praze, Moravská galerie v Brně, Centrum současného umění DOX nebo Galerie Rudolfinum. Od roku 2016 je soutěž mezinárodní a spolupracuje mimo jiné se Slovenskou národní galerií (SNG), Ludwig muzeem v Budapešti a Státními uměleckými sbírkami v Drážďanech (SKD). Každoročně soutěž osloví většinu středních škol a gymnázií u nás. Studenti během roku zpracovávají vždy jiné téma a posléze je prezentují ve vybrané pořadatelské instituci, která se každý rok obměňuje. Práce jsou hodnoceny porotou odborníků, jež tvoří umělci, teoretici umění a pedagogové. Putovní Cenu Uměleckého střeva, kterou získá nejzajímavější projekt, zhotovila sochařka Pavla Sceranková.

MUS není jenom soutěž, ale především vzdělávací platforma, která pořádá celoroční programy a debaty se zástupci galerijních a vzdělávacích institucí z jednotlivých zemí střední Evropy, které se zaměřují na zkvalitnění výtvarné výchovy ve středoevropském regionu. Mezi další aktivity platformy patří vytváření doprovodných programů pro galerie či umělecké festivaly nebo umisťování současných výtvarných děl do veřejného prostoru. Více informací se dozvíte na stránkách: www.umeleckestrevo.cz.

datum: 24.05.2018 | autor: Seminárky.cz

»» kompletní seznam úvodníků

Diskuse