Logo Čtenářský-deník.cz

  • V naší databázi je nyní 4 586 obsahů děl, životopisů a slohovek ke stažení.
  • Z toho je 2754 prací zdarma.

Poradíme vám

Na co nezapomenout před odjezdem na Erasmus

Seminárky.cz

Odjíždíte na Erasmus? Gratulujeme. Určitě na vás čekají nezapomenutelné zážitky. V tomto článku vám připomeneme, na co je dobré před odjezdem na Erasmus nezapomenout. Díky tomu vás už nic nepřekvapí.

Papírování

Erasmus patří k nejhezčím období v životě, ale předchází mu složité papírování. Raději si ověřte, jestli jste včas odevzdali důležité dokumenty. Pokud si nejste jistí, raději se zeptejte na zahraničním oddělení.

Jazyková příprava

Před odjezdem na Erasmus si zopakujte jazyk dané země. Chystáte se do Německa? Můžete využít třeba individuální výuku němčiny, kde si osvěžíte základní fráze. Když budete mluvit jazykem dané země, značně to zjednoduší váš život v cizině.  

Ubytování

Než se vydáte do zahraničí, je dobré mít předem zařízené ubytování. Zjistěte si, jestli vaše škola nabízí kolej, případně si najděte sdílený byt. Na Facebooku vždy najdete skupiny zaměřené na hledání bydlení v daném městě.

Bankovní účet

Pokud chcete dostávat stipendium, musíte mít založený eurový účet. Vyberte si včas banku, která má nejvýhodnější podmínky.

Cestovní pojištění

Nenechávejte nic náhodě a před odjezdem si sjednejte cestovní pojištění na celou dobu vašeho pobytu. Na cestu si přibalte i kartičku vaší zdravotní pojišťovny.

Informace

Štěstí přeje připraveným. Pokud znáte někoho, kdo byl na Erasmu před vámi, zeptejte se ho. Zjistěte si před odjezdem vše, co jde. Informace můžete najít třeba na stránkách univerzity, kde bývají vyvěšené závěrečné zprávy z pobytů. Z nich se dozvíte třeba o výší životních nákladů v dané zemi. Kromě toho můžete objevit i zajímavé tipy na výlety či podniky.

Zapojte se do buddy clubu

Většina univerzit má klub pro zahraniční studenty. Tyto spolky pro Erasmáky pořádají výlety, party a další aktivity. Většinou si můžete i zažádat o buddyho – místního studenta, který vám bude pomáhat a trávit s vámi volný čas. 

Přibalte si tradiční české věci

Na Erasmu se často pořádají kulturní večery, kde zahraniční studenti prezentují svou zemi. Vezměte si proto s sebou tradiční české věci – například sladkosti. Nezapomeňte ani na drobné suvenýry – pohledy, magnety atd. Můžete je pak věnovat svým zahraničním kamarádům, určitě to ocení.

Loučení s kamarády a rodinou

Toto je také důležitý bod. Před odjezdem se nezapomeňte rozloučit s rodinou a kamarády. Své blízké několik měsíců neuvidíte, tak si užívejte společné chvíle. Můžete třeba uspořádat tematickou rozlučku.

To už je všechno. Teď jen zbývá užít si Erasmus.

 

datum: 11.10.2019 | autor: Seminárky.cz

»» kompletní seznam úvodníků

Diskuse