Logo Čtenářský-deník.cz

  • V naší databázi je nyní 4 586 obsahů děl, životopisů a slohovek ke stažení.
  • Z toho je 2754 prací zdarma.

Poradíme vám

Autokamera pro každého maturanta

Seminarky.cz

Většina absolventů střední školy se zároveň stává absolventem autoškoly a velká část z nich majitelem vlastního auta. Kamera do auta může dělat dojem zařízení pro opatrné starší řidiče, ale mladému může ušetřit spory v případě nerozhodných situací.

Autokamera jako svědek

V případě, že provozovatel nového staršího vozu nejezdí podle pravidel, měl by nejspíš záznam vypnout, aby se neobrátil proti němu. Policie nebo soud nemá nárok video vyžadovat, jeho poskytnutí je dobrovolné, ale řidič se může dostat do úzkých s vysvětlením, proč paměťovou kartu nechce předat, podezření, že zavinění je na jeho straně, je logické. Přitom v běžném provozu je časté, že viníkem nehody je někdo jiný, i to, že se snaží ze zavinění vymluvit, pokud není k dispozici svědek nebo právě záznam z kamery v autě.

GPS funkce autokamery

Majitelé záznamového zařízení si na něj zvykli, automaticky se zapíná a vypíná, řidič ho v podstatě nepotřebuje ani nekontroluje. Ve chvíli, kdy by se podělil o záznam dopravní situace s dopravní policií, modely kamer do auta, které mají funkci GPS, se mohou obrátit proti němu, v případě, že rychlost přímo před nehodou byla vyšší než na daném úseku povolená.

Kamera v autě a GDPR

Videozáznam je v České republice na rozdíl například od Rakouska možné pořizovat bez omezení, to nastává až ve chvíli, kdy by ho majitel chtěl publikovat. Bez svolení zobrazovaných osob to není aktuálně možné, pokud je lze jednoznačně identifikovat, zasahovalo by to do jejich práva na soukromí. Černá skříňka v autě slouží právě po účely záznamu situace, policie i soud ho uvítají, ale protistrana může majitele žalovat za porušení vlastních práv.

 

Co dalšího kamera do auta umí

Většina mladých řidičů nebude majitelem nového vozu, ale přesto o něj budou mít obavy. Parkovací režim zajistí nahrání pohybu kolem auta i během 24 hodin stání, G-senzor spustí záznam po nárazu nebo při citlivějším nastavení zhoupnutí vozu. Pokud jde o duální kameru, zadní objektiv usnadní parkování, vybavenější modely nabízejí doplňkové funkce asistentů, například upozornění před vyjetím z jízdního pruhu.

Ovládání přitom nevyžaduje displej, modely s WiFi díky propojení s chytrým telefonem umožní práci se soubory, nastavením, vše s miniaturizovanou verzí autokamery, která se vejde například za zpětné zrcátko a nedělá tak ostudu u nových nebo sportovních vozů.

Jak vybírat kameru

Pro nestranný záznam nehody se hodí téměř jakýkoli model kromě nejlevnějších z čínského eshopu, rozhodnutí se tak zužuje na cenové rozmezí a design. Recenze kamer do auta jsou vhodným vodítkem, zda způsob uchycení, velikost a vzhled odpovídají vašemu vozu, ukázky videa doplní představu o použitelnosti. Vhodný je také nákup online pro možnost vrácení v dvoutýdenní lhůtě.

 

 

datum: 01.01.2018 | autor: Seminarky.cz

»» kompletní seznam úvodníků

Diskuse