Logo Čtenářský-deník.cz

  • V naší databázi je nyní 4 586 obsahů děl, životopisů a slohovek ke stažení.
  • Z toho je 2754 prací zdarma.

Poradíme vám

Kam dát peníze, aby vám něco vydělaly a dávalo to smysl?

Seminárky.cz

Dávat si finance stranou dává smysl v každém věku a začít s tím už na škole je to nejlepší, co můžete udělat. Za několik let si budete děkovat, že jste začali šetřit tak brzo. Ale kam peníze dát?

 

Dávejte si peníze bokem, jednou si poděkujete

Máte brigádu, job na částečný úvazek nebo občas dostanete něco na přilepšenou od rodiny? Nemá smysl všechno rozfofrovat. Pokud zvládnete dát něco málo stranou, nenechávejte finance ležet jen tak na účtu. Na tom běžném je totiž zhodnocení peněz prakticky nulové, a když k tomu připočtete ještě inflaci, spíš byste tratili. Jaké tedy máte možnosti a jak si vybrat to nejlepší místo, kam peníze uložit?

 

Ze spořicího účtu si peníze můžete kdykoli vybrat

Odkládejte peníze stranou, i kdyby to měla být menší částka. Dělejte to pravidelně a vytvořte si návyk. Budete tak vždycky mít nějaký finanční polštář a do budoucna se vám to bude jenom hodit. Jednou z variant, kam dávat peníze, je spořicí účet. U velké části lidí, kteří se rozhodli peníze zhodnotit, je to velmi oblíbený bankovní produkt. Výhoda je především v možnosti kdykoli si částku vybrat, aniž byste za to měli nějaké sankce. To je určitě obrovské plus, nicméně ani u spořicího účtu nečekejte velké zhodnocení. Úroková sazba bude nižší, většinou se pohybuje kolem 2–3 % a navíc se může v průběhu času měnit.
 

Přednosti spořicího účtu:

+ úrok je vyšší než na běžném účtu

+  peníze na něm máte neustále k dispozici

  • žádné finanční riziko jako u investic
  • vklady jsou pojištěné

 

Z termínovaného vkladu budete mít víc peněz

Zajímavějším produktem je termínovaný vklad, který nabízí ještě lepší zhodnocení. Úroková sazba se na něm pohybuje kolem 3 % a její výše je obvykle garantovaná po celou dobu vkladu. Na rozdíl od spořicího účtu ale z termínovaného vkladu nemůžete peníze vybrat, kdykoli se vám zachce. Vklad dáváte do banky na 1 rok, 3 roky, 5, 7, nebo 10 let. Během tohoto období se vám pak zhodnocuje podle předem stanovené úrokové sazby. Podívejte se například na termínované vklady Banky CREDITAS, která za své produkty získává ocenění třeba v soutěži Finanční produkt roku.
 

Plusy a minusy termínovaného vkladu:

+ vyšší zhodnocení než na spořicím účtu

+ peníze jsou pojištěné až do výše odpovídající 100 000 eur

− naspořenou částku nemůžete vybrat bez sankcí

 

 

 

datum: 30.05.2022 | autor: Seminárky.cz

»» kompletní seznam úvodníků

Diskuse