Logo Čtenářský-deník.cz

  • V naší databázi je nyní 4 586 obsahů děl, životopisů a slohovek ke stažení.
  • Z toho je 2754 prací zdarma.

Poradíme vám

V kurzu jsou společnosti na prodej

Seminárky.cz

Uvažujete o tom, že začnete podnikat? Správná volba. Možností máte hned několik.

Podnikání má několik forem. Podnikat máte možnost tzv. na svou vlastní osobu. Založit si živnostenský list a stát se tak osobou samostatně výdělečně činnou neboli OSVČ. Můžete ale založit firmu, ať již akciovou společnost (a.s.), veřejnou obchodní společnost (v.o.s.) nebo „eseróčko!“ (s.r.o.). To vše samozřejmě něco stojí. Nejenom peníze, nýbrž i čas, za nějž se v businessu mnohdy platí zlatem. A právě pro tyto případy tu jsou společnosti na prodej. Zkrátka si koupíte společnost již založenou, mnohdy i zavedenou a s dobrým renomé. Zamlouvá se vám tento scénář?

OSVČ a s.r.o.

Například na serveru companies.cz jsou k mání ready made firmy s.r.o., akciové společnosti i evropské společnosti. Jakou zvolit? Pro drobné podnikání s nižším ročním obratem si vystačíte se živnostenským listem. Na něj pracují kadeřnice, kosmetičky, fotografové, řemeslníci a další tzv. volná povolání. Očekáváte-li vyšší obrat (nad 1 000 000 Kč ročně), doporučujeme vám založit si s.r.o., neboli společnost s ručním omezeným. Ta je ve srovnání se živnostenským listem spojena s celou řadou výhod, ať již daňových či investičních. S „eseróčkem“ je také spojena snadná převoditelnost vlastnických práv.

S.r.o. versus a.s.

O level výš je akciová společnost. Organizačně náročnější, ale také poskytující více výhod než s.r.o. Vyšší je také její vstupní kapitál (2 000 000 Kč). Hlavní výhodou akciové společnosti je, že společníci společnosti neručí za dluhy. Ve hře je jen a pouze hodnota jejich podílu ve společnosti. V tomto ohled má akciovka navrch nad „eséročkem“, v němž dluhy jdou na hlavu jednatele společnosti.

V.o.s.

Vhodnou právní formou pro méně komplikované činnosti nevyžadující vysoký vstupní kapitál je veřejná obchodní společnost (v.o.s.). Ta zároveň podnikatelům poskytuje nejvyšší právní záruky. K tomu umožňuje podnikání více osob bez formalit a překážek.

Založit, nebo koupit?

Už víte, jaká forma podnikání pro vás bude nejlepší? Pokud ano, gratulujeme. Firmu si, jak jsme již uvedli v úvodu tohoto článku, můžete buď založit, nebo si ji koupit. Běhání po úřadech a vyplňování stohů formulářů vás zbaví druhá varianta.

Proč koupit firmu od Companies.cz?

Mimo jiné proto, že za nabízené firmy ručí. S ready made s.r.o. z jejich portfolia není spojená žádná obchodní historie a společnost také ručí za to, že spolu s ní si nekoupíte i její případné dluhy. Základní kapitál ready made firem je zkrátka splacen do poslední koruny. Volba je jasná, nemyslíte?

 

 

 

datum: 08.09.2022 | autor: Seminárky.cz

»» kompletní seznam úvodníků

Diskuse