Logo Čtenářský-deník.cz

  • V naší databázi je nyní 4 586 obsahů děl, životopisů a slohovek ke stažení.
  • Z toho je 2754 prací zdarma.

Poradíme vám

Harry Potter & Ohnivý pohár

Seminárky.cz

A je to tady. Miliony lidí po celém světě se dočkaly dalšího, již čtvrtého, filmového pokračování Harryho Pottera. A byly na něj skutečně natěšeni, jelikož během prvního víkendu, kdy se promítal, hned vydělal krásných 181 milionů dolarů, což jej zaplatilo. No co, když je zpracováno téma davového šílenství, to se to potom krásně vydělává nehledě na tom jaký je výsledek.

Čtvrtý díl dostal na starosti režisér Mike Newell (Donnie Brasco, Mona Lisa Smile), který nemá s pohádkami moc zkušeností a byl to pro něj zároveň první film s Harrym, takže jsme se dočkali již třetího režiséra. Těžko říct zda to byla ta nejlepší volba. Už před premiérou se tvůrci nechávali slyšet v tom duchu, že tentokrát se budou všichni bát a zároveň si užijeme první pubertální lásky Harryho Pottera. Mike Newell nám však z obojího mnoho nepředvádí. Nejděsivější záběr je hned ten první a pak dlouho dlouho nic a co se lásky týče... k té se ještě vrátím. Samozřejmé nám tu zůstala trojice hlavních představitelů a to beze změn.

Daniel Radcliffe jako Harry nám začíná pociťovat hormony a hlavně Voldemortovu přítomnost na vlastní kůži. Navíc je jako obvykle středem dění, jelikož se dostane do turnaje o ohnivý pohár jako jediný pod sedmnáct let. To poněkud dopálí Rona v podání Ruperta Grinta. Ten se nemění. Ačkoliv v obličeji je vidět jistý věkový posun, jinak je to stále ten samý prosťáček, který vždy na nás vytáhne nějakou tu hlášku ačkoliv ve čtvrtém Potterovi je po většinu doby naštvaný na svého největšího přítele za to, že podvádí - jak myslíte že tohle "hašteření dopadne"?. A třetí do party je samozřejmě Emma Watson alia Hermiona. Ta nám roste ze všech tří asi nejrychleji a je to samozřejmě poznat. Její strach o Harryho se tluče s první láskou k šampionovi ve famrfpálu jménem Viktor Krum.

Bohužel vše, co je ve čtvrtém pokračování rozpracováno, není z velké většiny dokončeno díky monstrózním střihům, které vás v kině nenechají v klidu a hlavně vyvedou z míry, takže začnete přemýšlet ve stylu "Co to bylo?" nebo "A to je jako všechno?" Třeba hned v úvodu na finále famfrpálu. Zápas je zahájen, všichni včetně nás v kině jsme natěšení na velkou podívanou a ejhle, už je po zápase a my jsme v teple stanu, kde Ron rozebírá zápas. Nebo zápas s draky. Nájezd je opět famózní. Dozvíme se, který drak s kým z naší čtveřice uchazečů o ohnivý pohár, bude soupeřit při střežení zlatého vejce a Cedric jde na věc. Ejhle máme tu Harryho, jak sedí a pouze poslouchá dění venku než půjde on sám JAKO POSLEDNÍ na střetnutí se svým drakem, kterého jako jediného uvidíme v celé své kráse.

Kompletní recenzi si přečtěte na serveru BlueMovie.cz

datum: 04.12.2005 | autor: Seminárky.cz

»» kompletní seznam úvodníků

Diskuse