Logo Čtenářský-deník.cz

  • V naší databázi je nyní 4 586 obsahů děl, životopisů a slohovek ke stažení.
  • Z toho je 2754 prací zdarma.

Poradíme vám

Ctenarsky-denik.cz > Obsahy a rozbory děl > Betty MacDonaldová: Vejce a já

Betty MacDonaldová: Vejce a já



Kategorie: Americká literatura od 20. století

Typ práce: Obsahy a rozbory děl

Další díla spisovatele: Betty MacDonaldová

Škola: nezadáno/škola není v seznamu

Charakteristika: Práce ve svém úvodu krátce zmiňuje námět, kompozici a jazyk knihy Vejce a já Betty MacDonaldové. Stručně seznamuje také s postavami a na většině prostoru popisuje děj knihy.

Obsah

1.
Námět, téma
2.
Postavy
3.
Kompozice, jazyk
4.
Děj

Úryvek

"Betty McDonald
Vejce a Já

Námětem knihy jsou autorčiny vzpomínky na dětství a na manželství a život s Bobem na slepičí farmě. Hlavním tématem je zachycení života hlavních hrdinů na slepičí farmě. Kniha se skládá z mnoha epizod, které zachycují návštěvy sousedů, výlety k moři, požár, lov divoké zvěře, problémy se Sporákem, zavařovací období a mnohé další. H
lavními hrdiny knihy jsou Betty a Bob. Betty je měšťácká dívka s idealistickými názory na život. Bob je vysoký, pohledný, o třináct let starší muž, který od mládí touží vlastnit slepičí farmu a jde tvrdě za svým cílem. Prostředí knihy je skutečné a určité. Autorka popisuje svůj vlastní život.
Děj se realizuje v událostech a příhodách.Kompoziční postup je retrospektivní, čtenář je autorem zaveden do děje. V díle se prolíná postup popisný s vyprávěcím. Autorka použila jazyka spisovného, při přímé řeči hovorového až vulgárního. V první části knihy se autorka vrací do svého dětství. Její rodiče se často stěhovali a Betty s nimi procestovala téměř celé Spojené státy. Vzpomíná především na svou “bábinku”, která ji vychovávala přísně a vedla ji k tomu, že se žena má přizpůsobit svému muži a nechat ho, ať si dělá, co chce. Proto Betty později odjela s Bobem na slepičí farmu, aby mu splnila jeho životní sen. Dále vzpomíná na rodiče, kteří ji vychovali k optimismu, a především na své sourozence, kteří se Betty vůbec nepodobali. Vzpomínky na dětství končí sňatkem s Bobem. Po svatbě se Betty a Bob vydávají na pobřeží Olympského ostrova, na místo, kde stála Bobova vysněná farma. Byla to hustě zalesněná oblast s hustými lesními porosty, loukami, pastvinami a poli kolem místních farem. Na Betty vše působilo přitažlivě a romanticky. Po příjezdu na farmu se s Bobem rozhodli, že ji koupí. Obydlí bylo v dost špatném stavu. Stavení bylo téměř neobytné, bylo potřeba postavit nové kurníky, chlívy, upravit zahradu, ovocný sad. Hned po nastěhování začínají s opravami. Nejprve postaví kurníky, líhně a vše, co slepice potřebují ke spokojenému životu. Teprve pak se upraví zahrada a pole, a až nakonec nastanou opravy obytné části. Na farmě není elektrický proud, ani koupelna, ani splachovací záchod ,ani vodovod. Betty je unešena okolní krajinou a všechno nové na farmě se jí líbí. Později ji ale každodenní dřina a stereotyp unaví a začne farmu nenávidět. Prožije na farmě nejroztodivnější dobrodružství. I ty nejnešťastnější a nejbeznadějnější situace dokáže popsat s humorem sobě vlastním. Po čase přichází na to, že všechno, co se kdy naučila od rodičů, ve škole a v životě vůbec, je jí na farmě k ničemu. Dochází jí, že na slepičí farmě je pánem slepice a lidské hodnoty a potřeby jsou až na druhém místě. Už název knihy poukazuje na hlavní problém - Betty versus slepice, protože když slepice snese vejce, vylíhne se z něj jen další nenáviděná slepice."

Poznámka



PRÁCE BYLA UVOLNĚNA BEZ NÁROKU NA HONORÁŘ

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x507acedac6603.zip (9 kB)
Nezabalený formát:
B_McDonald_Vejce_a_ja.doc (33 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse