Logo Čtenářský-deník.cz

  • V naší databázi je nyní 4 586 obsahů děl, životopisů a slohovek ke stažení.
  • Z toho je 2754 prací zdarma.

Poradíme vám

Ctenarsky-denik.cz > Obsahy a rozbory děl > Edgar Allan Poe: Černý kocour

Edgar Allan Poe: Černý kocour



Kategorie: Americká literatura do 20. století, Profi práce

Typ práce: Obsahy a rozbory děl

Další díla spisovatele: Edgar Allan Poe

Životopisy spisovatele: Edgar Allan Poe

Škola: nezadáno/škola není v seznamu

Charakteristika: Práce seznamuje s dílem Černý kocour, jehož autorem je Edgar Allan Poe.

Obsah

1.
Edgar Allan Poe: Černý kocour

Úryvek

"Černý kocour
Poe Edgar Allan
Kniha je výběrem Poeových povídek, tematicky velmi různorodých. V těchto povídkách hledá autor především východisko z reality. Za jeho života se totiž ještě více prohloubily rozpory typické pro celé období romantismu. Charakteristickým rysem těchto krátkých próz je jejich promyšlená konstrukce, která stupňuje napětí a navozuje neopakovatelnou atmosféru. V některých je hlavním prvkem hrůza a strach. Je to i např. „Jáma a kyvadlo“, snad nejznámější Poeova povídka. V blíže neurčené době se v ní setkáváme s vězněm odsouzeným k smrti toledskou inkvizicí. Je uvržen do kobky, kde jen náhodou nespadne do hluboké jámy, v níž měl zemřít. Je však pro něj připraveno kyvadlo – i před touto smrtí se mu podaří uniknout. Nakonec má být žhnoucími stěnami zahnán do jámy; na poslední chvíli však zasáhne osud a hrdina je osvobozen francouzskou armádou, jež právě vkročila do města.
Další hrůzyplnou povídkou, kde autor vystihl myšlenkové pochody duševně rozpolceného člověka, je „Černý kocour“. Hlavní postava – dříve milovník zvířat – propadne alkoholu a jeho povaha se záhy mění: zabije svého oblíbené kocoura a později svoji manželku, kterou zazdí ve sklepě. Jakousi záhadou náhodou se ve zdi ocitá i kocour a prozradí mňoukáním jeho ukrutný zločin. Ponurá atmosféra vévodí i povídce „Rukopis nalezený v láhvi“, kde se hlavní hrdina plaví na lodi, která je zasažena bouří. Posléze se zachraňuje šťastnou náhodou na obrovské cizí lodi, která je veskrze podivná – její posádka je jakoby bez duše, vše kolem existuje najednou jakoby mimo realitu. Hrdina píše deník, který ukládá do láhve. Z něj nakonec vyplyne, že loď se řítí k pólu, kde je podle představ autora bezedná propast.
Druhou skupinu povídek tvoří ty, v nichž autor staví do popředí rozumovou aktivitu – hlavní postavy luští různé hříčky či kryptogramy apod. Např. ve „Zlatém brouku“ nalézá podivínský samotář Legrand poklad kapitána Kidda díky svému důvtipu a vytrvalosti.
Posledním typem povídek jsou groteskní prózy, ve který Poe satiricky kritizuje měšťáckou společnost. Příkladem je třeba „Senzace s balónem“, která má podobu novinového článku, mystifikujícího čtenáře.
Poeovy povídky jsou výjimečné svou atmosférou, promyšleností a fantazií. Není divu, že si svou oblíbenost a čtivost podržely dodnes. Autor patří mezi zakladatele hororu a detektivní povídky. Často je užita ich-forma, přímá řeč se v povídkách nevyskytuje."

Poznámka



PRÁCE BYLA UVOLNĚNA BEZ NÁROKU NA HONORÁŘ

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x51cc822de391d.zip (9 kB)
Nezabalený formát:
E_A_Poe_Cerny_kocour.doc (33 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse