Logo Čtenářský-deník.cz

  • V naší databázi je nyní 4 586 obsahů děl, životopisů a slohovek ke stažení.
  • Z toho je 2754 prací zdarma.

Poradíme vám

Ctenarsky-denik.cz > Obsahy a rozbory děl > Edgar Allan Poe: Jáma a kyvadlo

Edgar Allan Poe: Jáma a kyvadlo


Kategorie: Americká literatura do 20. století

Typ práce: Obsahy a rozbory děl

Další díla spisovatele: Edgar Allan Poe

Životopisy spisovatele: Edgar Allan Poe

Škola: Gymnázium, České Budějovice, Jírovcova 8, České Budějovice

Charakteristika: Práce se zabývá rozborem díla Jáma a Kyvadlo od Edgara Allana Poea. Stručně charakterizuje i jeho život.

Obsah

1.
Životopis
2.
Děj
3.
Charakteristika postav
4.
Hlavní myšlenka díla
5.
Kompozice díla
6.
Jazyk díla
7.
Hodnocení díla

Úryvek

"Edgar Allan Poe se narodil 19. 1. 1809 v Bostonu a zemřel 7. 10. 1849 v Baltimore. Byl to americký romantický básník, prozaik, literární teoretik a esejista. Byl autorem zpravidla fantastických a mystických příběhů a zakladatelem detektivního žánru. Dokázal mistrovsky zachytit stav osoby, která příběh vypráví. Další díla lze považovat za ranou science fiction, z jeho pera pochází i několik humoristických příběhů.

Jáma a kyvadlo je povídkou z roku 1842, kdy byla autorova manželka nemocná a on ztratil práci redaktora, takže byl ve finanční tísni. Děj se odehrává v inkvizičním středověku ve španělském Toledu.

Děj:
Člověk, který je odsouzený na smrt, popisuje hrůzy svého zajetí inkvizitory. Nejdříve vypráví o svém soudním procesu, kdy ho zastihl děs při vyslovení rozsudku, po kterém upadl do bezvědomí. Pak líčí bezmoc a hrozné mučivé okolnosti v ,,cele“, do které byl uvržen. Mučení začíná tím, že je všude tma a sám neví, kde se to ocitl. Ví, e je v nějaké kobce, ale neví, jakého tvaru, proto se pokouší ji změřit její obvod, ne však moc úspěšně, proto se vydá napříč. Čistě náhodou omylem zakopne a spadne kousek od hluboké jámy. Kdyby spadl, čekala by ho jistá smrt. Odsouzenec usne, když se probudí, leží vedle něho chléb a voda, pak ale opět usne, protože je do vody přimíchán nějaký lektvar. Když se probudí, zjistí, že je připoután, a že už je cela trošku vidět. Tu ale nad sebou spatří ohromné kyvadlo, které je na konci velmi ostré. Kyvadlo se hýbe směrem k němu. Odsouzence čeká velmi pomalá a mučivá smrt. Vězeň šílí, ale ve chvíli, kdy už je kyvadlo kousek od něho, pomaže svá pouta zbytky jídla a krysy, které tam žijí, ho osvobodí. Vězeň si však moc oddechu nedopřeje. Po chvíli zjistí, že stěny kobky se pomalu, ale jistě blíží k němu- do středu kobky, kde je jáma. Odsouzenec už téměř padá do jámy, když tu se stěny zastaví, a odsouzenec je zachráněn generálem Lasallou, který právě osvobodil s francouzskou armádou Toledo."

Poznámka



PRÁCE BYLA UVOLNĚNA BEZ NÁROKU NA HONORÁŘ

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x58baacb0544d1.zip (9 kB)
Nezabalený formát:
Edgar_Allan_Poe.doc (31 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse