Logo Čtenářský-deník.cz

  • V naší databázi je nyní 4 586 obsahů děl, životopisů a slohovek ke stažení.
  • Z toho je 2754 prací zdarma.

Poradíme vám

Ctenarsky-denik.cz > Obsahy a rozbory děl > Eric Lambert: Delfín

Eric Lambert: Delfín


Kategorie: Australská literatura od 20. století

Typ práce: Obsahy a rozbory děl

Další díla spisovatele: Eric Lambert

Škola: nezadáno/škola není v seznamu

Charakteristika: Práce ve zkratce informuje o novele australského spisovatel Erica Lamberta Delfín. Vyjmenovává hlavní postavy, přibližuje děj a jednou větou podává vlastní hodnocení díla. Práce je zakončena citátem z knihy.

Obsah

1.
Autor a hlavní postavy
2.
Děj
3.
Vlastní hodnocení
4.
Citát z knihy

Úryvek

"Delfín

Autor: Eric Lambert
Hlavní postavy: Dora Kingová, Teddy Pugh, Arnold Baker

Příběh, který se odehrává v knize Delfín, nás zavádí do Jindi, malé australské vesničky v Novém Jižním Walesu. Hlavní hrdinkou je mladá anglická učitelka Dora Kingová, kterou anglické ministerstvo školství pověřilo výukou v malé zapadlé vesničce v Austrálii. Protože neznala tamější poměry, byla ze svého poslání rozmrzelá. Obyvatelé Jindi svoji novou učitelku však vřele přijali. Těžké počátky pomohly překonat Doře i žáci, s kterými se brzy spřátelila. S mnohými nesnázemi ji rád pomohl Teddy Pugh, inspektor pro lov a rybářství pro okres Panambura, kterého Dora původně považovala za rybáře. Jednoho dne děti objevily v zátoce delfína. Všichni měli z této návštěvy velkou radost. Štěstí však netrvalo dlouho. Chamtivost a ziskuchtivost zkřivila charaktery mnoha obyvatel. Zejména Arnold Baker, v honbě za penězi, chtěl získat delfína, aby ho mohl přemístit do svého akvária jako atrakci. Jednou dopoledne přiběhl Teddy do školy se smutnou zprávou. Delfín je mrtvý. Nikdo nemohl říci, zda se smrtelně zranil sám, nebo mu ublížil někdo z jeho nepřátel. Tato nemilá událost otevřela mnohým lidem oči. Uvědomili si, že majetek a touha po něm často zaslepuje a člověk potom nevnímá pravé hodnoty.
V závěru knihy slaví vesnička Jindi svatbu Dory a Tedda Pughových.

Příběh mne zaujal především vykreslením prostého, ale krásného vztahu člověka k přírodě i ostatním lidem, naproti kterému stojí sobectví, chamtivost a bezohlednost.

„Ale pak jsem se začala zlobit, na vás, na osud, protože s příchodem delfína jste ztráceli právě to, pro co jsem vás začínala mít ráda a vážit si vás. Ačkoliv byl delfín milý, přátelský, veselý, nedělal z vás lepší lidi.“
Dora sklopila oči, takže se dívala na nápis na víku kasety. Tiše dodala: „Na to musel teprve umřít.“"

Poznámka

Součástí práce je drobná kopie přebalu knihy.

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x4e95ccae8abfc.zip (20 kB)
Nezabalený formát:
E_Lambert_Delfin.doc (40 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse