Logo Čtenářský-deník.cz

  • V naší databázi je nyní 4 586 obsahů děl, životopisů a slohovek ke stažení.
  • Z toho je 2754 prací zdarma.

Poradíme vám

Ctenarsky-denik.cz > Obsahy a rozbory děl > Erich Maria Remarque: Na západní frontě klid

Erich Maria Remarque: Na západní frontě klid



Kategorie: Evropská literatura od 20. století

Typ práce: Obsahy a rozbory děl

Další díla spisovatele: Erich Maria Remarque

Životopisy spisovatele: Erich Maria Remarque

Škola: Střední škola Edvarda Beneše Břeclav, příspěvková organizace, Břeclav

Charakteristika: Práce se zabývá románem Na západní frontě klid a dodává přehled vybrané dobové literatury. Věnuje se postavám a ději knihy, zařazuje ji z hlediska druhu, žánru a formy a přibližuje dobu a místo děje. Po vyjmenování dalších děl autora se v bodech dostává k odrazu první světové války v literatuře a světovému písemnictví mezi válkami.

Obsah

1.
Směr
2.
Druh
3.
Žánr
4.
Forma
5.
Postavy
6.
Děj
7.
Doba a místo děje
8.
Díla autora
9.
Další autoři té doby
9.1.
Čeští legionáři, válečná tématika
9.2.
První světová válka v literatuře
9.3.
Světová literatura mezi válkami
10.
Zajímavosti

Úryvek

"Směr: 1. SV. VÁLKA VE SV. LITERATUŘE
Druh: Epika
Žánr: Román
Forma: Próza  vulgární výrazy zvětšují napětí, naturalistické
 obsahuje i úvahy, psáno ich formou
 Kritizuje válku, ukazuje její zbytečnost, krutost i šikanu od nadřízených
 Vyzdvihuje obětavost a přátelství
Postavy&Povahy:
Pavel Bäumer (Erich Maria Remarque) - vypravěč a hlavní postava, pochází z velmi chudé rodiny – UMÍRÁ UPLNĚ NAKONEC ZASTŘELEN KULKOU DO HLAVY, JEDINNÝ PŘEŽIL ZE SPOLUŽÁKŮ NEJDÉLE
Albert Kropp - bývalý spolužák Pavla - SPOLU LEŽELI V NEMOCNICI, AMPUTUJÍ MU NOHU A CHCE SE ZABÍT
Müller - bývalý spolužák Pavla, "ještě pořád s sebou vláčí učebnice a sní o válečné maturitě, v bubnové palbě šprtá fyzikální poučky" – PADL BĚHEM NEMOCNICE
Leer - bývalý spolužák Pavla, který nosí plnovous a libuje si v děvčatech - PADL BĚHEM NEMOCNICE
František Kemmerich - bývalý spolužák Pavla, KTERÝ UMÍRÁ V NÁRUČÍCH PAVLA
Tjaden - největší jedlík, je pro něj snadné unikat z problémů
Haie Westhus
Deterding - sedlák, jenž myslí jen na svou usedlost a na svou ženu – UTEKL A PRÝ HO CHITLI
Stanislav Katczinsky - nejstarší, hlava jejich skupiny, NEJLEPŠÍ PŘÍTEL PAVLA, ZRANĚN A UMÍRA
Himmelstoss - VELITEL desátník, v civilu listonoš, šikanuje, zbabělec
Děj: Pavel a jeho spolužáci ze střední školy šli dobrovolně na vojnu. Jejich učitel Kantorek se v nich snažil vzbudit vlastenecké pocity a odvahu k boji. Nadšení je opouští během 10denního výcviku plného šikanování. Jejich velitel Himmelstoss se snaží dokázat si nad nimi svoji převahu, ale chlapci mu potom vše vrátí. František Kemmerich umírá ve strašlivých bolestech. Do poslední chvíle je s ním Pavel a utěšuje ho, že se uzdraví. Potom jsou chlapci povoláni na frontu. Ve válce jsou nuceni zabíjet nevinné lidi a všechny do jediného se zmocňuje hnus a odpor. Jsou nuceni zabíjet, jinak by byli zabiti. Přežívají v nelidských podmínkách. Vojenská kamarádství vznikají tváří v tvář smrti. Mladí ani ne 20tiletí chlapci zažívají válečné hrůzy - bombardování, plynové útoky a krvavé boje muže proti muži. Všude mrtví a zmrzačení lidé. Vojáci přežívají v zákopech díky neuvěřitelnému množství drobných náhod. Muži jsou v neustálém ohrožení a Pavlovi kamarádi jeden po druhém umírají.
ERICH MARIA REMARQUE [NA ZÁPADNÍ FRONTĚ KLID]
2
Petra βlachová ©™
Pavel dostane dovolenou a jede za rodinou - maminku najde umírat na rakovinu. Přestože nemají sami skoro co jíst, dávají Pavlovi jídlo. Pavel zatajuje před rodiči všechny hrůzy, které zažil a viděl, a tvrdí, že válka není nic hrozného, protože nikdo, kdo válku sám nezažil, ji nemůže pochopit. Pavel se setkává s lidmi, kteří mu vůbec nerozumí, a chtějí slyšet o hrdinských činech a skutcích ve jménu vlasti - Pavel je znechucen. Pavel ví, že už by se mu nikdy nemohlo podařit znovu se zařadit do běžného života. Pavel navštěvuje matku zesnulého Kemmericha a oznamuje jí, že její syn zemřel. Hysterická matka ho nutí přísahat na vlastní život, že František zemřel okamžitě a bez bolestí. Pavel jí lže, protože pravda už nikomu nepomůže. Po dovolené je povolán do výcvikového tábora, kde hlídá zatčené Rusy. Dokonce jim někdy i pomáhá a nosí jim například jídlo. Pavel je vyslán na průzkum terénu. Málem je dopaden Francouzi. Musí být dlouhou dobu schovaný v trychtýři - Zabíjí tam člověka. Pak svého činu velmi lituje, protože muž má ženu a děti atd. Ale když vyleze z trychtýře, hned na muže zapomene. Pavel a Kropp jsou zraněni a pobývají v katolické nemocnici. Kroppovi amputují nohu, chce se zabít. Pavel se vrací na frontu. Leer a Müller jsou mrtví, Deterding utekl a prý ho chytili. Pavlův nejlepší přítel Katczinski je zraněn a umírá. Na konci války umírá i Pavel právě v den, který byl tak tichý, že vrchní velitelství napsalo do zprávy: Na západní frontě klid."

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x50f06b93dbb43.zip (327 kB)
Nezabalený formát:
E_M_Remarque_Na_zapadni_fronte_klid.pdf (350 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse