Logo Čtenářský-deník.cz

  • V naší databázi je nyní 4 586 obsahů děl, životopisů a slohovek ke stažení.
  • Z toho je 2754 prací zdarma.

Poradíme vám

Ctenarsky-denik.cz > Obsahy a rozbory děl > Francis Scott Fitzgerald: Ta poslední kráska Jihu

Francis Scott Fitzgerald: Ta poslední kráska Jihu



Kategorie: Americká literatura od 20. století, Profi práce

Typ práce: Obsahy a rozbory děl

Další díla spisovatele: Francis Scott Fitzgerald

Životopisy spisovatele: Francis Scott Fitzgerald

Škola: nezadáno/škola není v seznamu

Charakteristika: Práce seznamuje s dílem Ta poslední kráska Jihu, jehož autorem je Francis Scott Fitzgerald.

Obsah

1.
Francis Scott Fitzgerald: Ta poslední kráska Jihu

Úryvek

"Ta poslední kráska Jihu
Fitzgerald Francis Scott
Povídka F. S. Fitzgeralda Ta poslední kráska Jihu se, jak už název napovídá, odehrává na jihu Spojených států, konkrétně v Tarletonu ve státě Georgia. Z barvité a okázalé Atlanty sem přijíždí vojáci do výcvikového tábora, aby se připravili na přesun do válkou zmítané Evropy. Zatím si však všichni ještě užívají relativní volnosti a bezstarostného života.
Tarleton je typické jižanské městečko, ospalé a rozpalované sluncem. Hlavním hrdinou je mladý voják Andy, absolovent Harvardu. Ve městě panuje nesnesitelné horko, hned první den se několik nováčků na prudkém slunci zhroutí. Andy se proto z tábora ani nehne, raději zůstává ve stínu stanů a se zaujetím naslouchá historkám jednoho poručíka o děvčatech.
Andy se cítí smutný a osamělý, protože nedávno se vdala jeho stará láska. Miloval ji tři roky a najednou spatřil její svatební fotografie v místních novinách. Svatba byla velice okázalá a luxusní. Dívka totiž stejně jako Andy pocházela z vyšších vrstev. Andy, jako každý mladý snob, cítí spíše žárlivost než lítost.
Ve městečku panuje čilý společenský život (plesy, večírky a zábavy), který ještě rozvíří příjezd vojáků. Andy a ostatní vojáci se brzy začnou seznamovat s místními dívkami, které se ze všech sil snaží uniknout nudě a monotónnosti maloměstského života.
Mezi zdejšími dívkami krásou i inteligencí vyniká půvabná dceruška místních boháčů Ailie Calhounová. Flirtuje s několika vojáky, ale s žádným z nich nenaváže vážnější vztah. Andymu se od první chvíle líbí, ale má již jinou společnici a Ailie je také zadaná. Ailie se občas schází s poručíkem letectva Horacem Canbym, je jí ale odporný a nemá ho ráda. Přesto si s ním čas od času dá schůzku. Andy také zrovna nemá žádnou dívku, a tak začnou chodit spolu. Ailie dál pokračuje v občasných schůzkách s Canbym. Andymu se svěří s tím, že Canby je u ní v nemilosti a chodí s ním jen ze soucitu.
Za nějaký čas dojde k tragické události. Letec Horace Canby se zřítí se svým letadlem a v hořících troskách umírá. Na všechny obyvatele maloměsta tato událost hluboce zapůsobí. Ailie po nějaké době začne chodit s jiným vojákem a s Andym se rozejde.
Andy na Ailie občas vzpomíná i po návratu z války a jednoho dne se ji rozhodne navštívit. Vydá se do Tarletonu. Zde zjistí, že po odjezdu vojáků se městečko vrátilo k předchozímu ospalému životu. Nic nepřipomíná dřívější zábavy. Schází se s Ailií, ta se však bude vdávat za jednoho obchodníka ze Savannah. Andy si uvědomuje, že jeho mládí je nenávratně pryč. Odjíždí z města jen se svými vzpomínkami a smutkem v duši."

Poznámka



PRÁCE BYLA UVOLNĚNA BEZ NÁROKU NA HONORÁŘ

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x5191f0a521601.zip (9 kB)
Nezabalený formát:
F_S_Fitzgerald_Ta_posledni_kraska_Jihu.doc (33 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse