Logo Čtenářský-deník.cz

  • V naší databázi je nyní 4 586 obsahů děl, životopisů a slohovek ke stažení.
  • Z toho je 2754 prací zdarma.

Poradíme vám

Ctenarsky-denik.cz > Obsahy a rozbory děl > Francois Villon: Malý testament

Francois Villon: Malý testament


Kategorie: Evropská literatura do 20. století

Typ práce: Obsahy a rozbory děl

Další díla spisovatele: Francois Villon

Životopisy spisovatele: Francois Villon

Škola: Gymnázium, České Budějovice, Jírovcova 8, České Budějovice

Charakteristika: Práce se zabývá rozborem díla Malý testament od Francois Villona. Stručně se zabývá i jeho životopisem.

Obsah

1.
Životopis
2.
Děj
3.
Charakteristika postav
4.
Hlavní myšlenka díla
5.
Kompozice díla
6.
Jazyk díla
7.
Hodnocení díla

Úryvek

"Francois Villon: žil v letech 1429-1463, narodil se v Paříži. Byl to francouzský básník. Jeho pravé jméno bylo Francois de Montcorbier nebo Francois des Loges. V mládí se ho ujal kněz Guillaume de Villon, který ho poslal na studia na pařížskou Sorbonnu. Stal se bakalářem a později i mistrem. Dopustil se různého výtržnictví a byl i odsouzen k smrti, nakonec byl ale jen vyhnán z Paříže. Napsal díla Odkaz, Závěť, Balady v žargonu a dále různé básně, které nebyly vloženy do žádného společného spisu.
Malý testament, jinak překládaný jako Odkaz, je básnická skladba dochovaná v pěti rukopisech. Obsahuje 40 osmiveršových slok. Dílo představuje satirické rozloučení se světem. Villon zde vyjadřuje komická přání a odkazy jak přátelům, tak nepřátelům.
Děj: V Malém testamentu Villon hned na začátku říká, že jsou Vánoce roku 1456 a že raději odejde z Paříže, že to bude bezpečnější. Má k tomu hned dva dobré důvody- vykradl pokladnici Pařížské Sorbonny a druhým důvodem je jeho nešťastná láska. Beznadějně se zamiloval do dívky, která jeho lásku bohužel neopětovala, naopak si s ním jen pohrávala a milovala někoho jiného. Villon se chtěl zbavit pout lásky a zároveň uprchnout před zákonem. V další části svého díla odkazuje mnohé věci mnoha lidem. Ve skutečnosti nic nepředává, ani nemůže. Vždyť skoro nic nemá a skoro nic v závěti není jeho. Jde mu o to, aby se vysmál a pohoršil všechny ty, kteří mu jakkoli ublížili a kterými pohrdal. Je při tom bezohledný a zlý. Pohrdá kněžstvem a vysmívá se mnišským řádům. Zdůrazňuje jejich hrabivost a obžerství. Děla si legraci z hloupého soudce, který až příliš lehko vydává lež za pravdu. V poslední sloce pak sám sebe také nemilosrdně popíše a vykreslí sám sebe. V básní dále popisuje strach ze smrti, odpor ke stárnutí, nespravedlnost našeho světa, bídu, Villon popisuje i svou zálibu v pití a dobrém jídle, ani na svou lásku k nesprávné ženě neopomene."

Poznámka



PRÁCE BYLA UVOLNĚNA BEZ NÁROKU NA HONORÁŘ

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x58b8384dbb068.zip (9 kB)
Nezabalený formát:
Francois_Villon.doc (30 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse