Logo Čtenářský-deník.cz

  • V naší databázi je nyní 4 586 obsahů děl, životopisů a slohovek ke stažení.
  • Z toho je 2754 prací zdarma.

Poradíme vám

Ctenarsky-denik.cz > Obsahy a rozbory děl > Gabriel García Márquez: Kronika ohlášené smrti

Gabriel García Márquez: Kronika ohlášené smrti



Kategorie: Ostatní literatura od 20. století

Typ práce: Obsahy a rozbory děl

Další díla spisovatele: Gabriel García Márquez

Životopisy spisovatele: Gabriel García Márquez

Škola: nezadáno/škola není v seznamu

Charakteristika: Práce sleduje děj novely Kronika ohlášené smrti a zmiňuje se rovněž o jejím tématu a formální stránce. Doplněna je také ukázka z díla a vlastní názor.

Obsah

1.
Úvod
2.
Děj
3.
Motivy a formální zpracování
4.
Citát
5.
Vlastní názor

Úryvek

"Kronika ohlášené smrti
Tato novela od kolumbijského autora, který u nás není příliš známý, vyšla poprvé roku 1981. Jedná se o velmi útlý spisek s jednoduchým ba přímo banálním příběhem, který nás ale dokáže vtáhnout do víru děje především díky autorovým vypravěčským kvalitám.

DĚJ:
Příběh se odehrává v malé přímořské vesničce kdesi v karibské oblasti a je v podstatě rekonstrukcí vraždy Santiaga Nasara, jehož přítel (vypravěč) si dal tu práci a 27 let po této tragédii nám jako čtenářům předkládá úplný popis událostí onoho nešťastného dne.
Santiago Nasar byl původem napůl Arab a napůl Kolumbijec a v malé vesnici, kde žil, byl velmi uznávaným občanem. Všechno se ale změnilo v den, kdy se Angela Vicariová, jedna z vesnických dívek, vdávala za Bayarda San Romána, velmi zvláštního, bohatého a vlivného člověka, kterého ale vůbec nemilovala. Svatba byla velkolepá - bavila se a tancovala celá vesnice, pilo se až pozdě do noci. Problém ovšem nastal ve chvíli, kdy ženich zjistil, že nevěsta není panna. Naprosto vyvedený z míry dívku vrátil rodičům. Když se potom bratři Pedro a Pablo Vicariové sestry ptali, kdo ji připravil o nevinnost, označila za viníka Santiaga. Oba bratři museli obhájit rodinnou čest, což znamenalo Santiaga zabít. Vzali si proto dva řeznické nože na prasata a vydali se do putyky naproti Santiagově domu, aby tam na něho počkali. Tak vehementně rozhlašovali, že jdou Santiaga zabít, že to za chvíli věděla celá vesnice. Nikdo jim v zločinu ale z různých důvodů nezabránil, většinou si lidé mysleli, že z bratrů mluví alkohol a nedostatek spánku. Santiago se o své vraždě dozvěděl až v domě své snoubenky Flory Miguelové a velmi jej to překvapilo. Vydal se proto domů, před svým domem potkal oba bratry, dal se na zběsilý útěk, ale jeho matka před ním zabouchla hlavní dveře v domnění, že je její syn v bezpečí doma. Bratři Vicariové pak Santiaga ubodali k smrti.
Příběh vypráví i o tom, co se stalo po vraždě. Je popisována pitva zavražděného, kterou musel provést farář kvůli nepřítomnosti vesnického lékaře, následný pohřeb i osudy hlavních postav. Angela Vicariová se společně s matkou odstěhovala, nenávist vůči Bayardovi San Románovi se u ní změnila v lásku, a tak mu psala milostné dopisy, ve kterých ho prosila, aby se k ní vrátil. On to skutečně po 27 letech udělal a od té doby žili spolu. Naproti tomu Santiagova snoubenka Flora se stala prostitutkou mezi sběrači kaučuku na řece Vichadě.
Zajímavé je, že ani sám autor "kroniky" se nebyl schopen dopátrat, jestli to byl Santiago, kdo připravil Angelu o panenství. Je to pokládáno za nepravděpodobné i z toho důvodu, že samotného Santiaga toto obvinění nadmíru překvapilo."

Poznámka



PRÁCE BYLA UVOLNĚNA BEZ NÁROKU NA HONORÁŘ

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x510fead398fd8.zip (10 kB)
Nezabalený formát:
G_G_Marquez_Kronika_ohlasene_smrti.doc (37 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse