Logo Čtenářský-deník.cz

  • V naší databázi je nyní 4 586 obsahů děl, životopisů a slohovek ke stažení.
  • Z toho je 2754 prací zdarma.

Poradíme vám

Jáchym Topol


Kategorie: Životopisy spisovatelů

Typ práce: Životopisy spisovatelů

Životopisy spisovatele: Jáchym Topol

Škola: nezadáno/škola není v seznamu

Charakteristika: Práce stručně seznamuje s životem českého prozaika Jáchyma Topola. Postupně představuje jeho básnickou sbírku V úterý bude válka, román Sestra, i novelu Anděl.

Obsah

1.
Životopis
2.
V úterý bude válka
3.
Sestra
4.
Anděl

Úryvek

"Český prozaik, básník, žurnalista a hudebník Jáchym Topol se narodil roku 1962 v Praze. Je synem dramatika Josefa Topola. Vystudoval gymnázium, školu sociálně-právní nedokončil. Během kominustického režimu pracoval jako skladník, topič, nosič uhlí, od roku 1991 je spisovatelem z povolání.
V 80.letech působil jako textař a zpěvák ve skupinách Psí Vojáci, jejíž lídrem je jeho bratr Filip, a Národní třída. Psal texty pro zpěvačku Moniku Načevu. Byl šefredaktorem časopisu revolver Revue, dnes je členem redakce týdeníku Respekt. Je spjat s okruhem undergroundu, do roku 89 jeho básně vycházely pouze v samizdatu.
Svou tvorbu začínal básnickými sbírkami Miluju tě k zbláznění a V úterý bude válka, později se přeorientoval na romány, například Sestra, Anděl, Noční práce a Kloktat dehet. Jeho díla charkaterizuje bohatá hovorová mluva, obtížná čitelnost, nevýrazný děj a spletitý jazyk plný metafor.

V úterý bude válka
V úterý bude válka je básnická sbírka poprvé oficiálně vydaná v roce 1992. Autor popisuje svět kolem sebe, totalitní režim a své drobné příhody. Opakují se motivy smrti, lásky, smyslu existence a politiky. Básně jsou psány typickým Topolovým spletitým a hutným jazykem, často používá hovorovou češtinu.

Sestra
Topolův rozsáhlý román Sestra z roku 1994 je těžce definovatelnou knihou. Příběh hlavního hrdiny Potoka se odehrává kolem roku 89 v Praze. Jeho očima sledujeme jeho život, život jeho kmene, který sestává z dlouhodobých kamarádů. Děj knihy není výrazný, důležité je Potokovo vnímání, charakater, pohled na svět, hledání vlastní cesty a smyslu života. Ten nachází ve vztahu s Černou, která mu není pouze přítelkyní, ale chápe ho jako sestra a je dárkem od ztracené přítelkyně z minulosti, Malé Bílé Psice, která se Potokovi zjevuje ve snech a pomáhá mu hledat cestu. "

Poznámka

Tato práce obsahuje překlepy.

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x49984865a6ae2.zip (9 kB)
Nezabalený formát:
Jachym_Topol.doc (33 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse