Logo Čtenářský-deník.cz

  • V naší databázi je nyní 4 586 obsahů děl, životopisů a slohovek ke stažení.
  • Z toho je 2754 prací zdarma.

Poradíme vám

Jack London



Kategorie: Životopisy spisovatelů

Typ práce: Životopisy spisovatelů

Další díla spisovatele: Jack London

Životopisy spisovatele: Jack London

Škola: nezadáno/škola není v seznamu

Charakteristika: Práce chronologickým způsobem postihuje život a literární tvorbu amerického spisovatele Jacka Londona. Dodává také abecední seznam jeho děl.

Obsah

1.
Úvod
2.
Přehled díla
3.
Čtenář a dříč
4.
Pirát
5.
Tulák
6.
Zlatokop
7.
Tisíc slov
8.
Ženy
9.
Léta triumfu
10.
Socialista
11.
Opět na cestách
12.
Pijan

Úryvek

"ČTENÁŘ A DŘÍČ
Jack London se narodil v lednu 1876 v San Francisku jako nemanželské dítě potulného astrologa W. H. Chaneyho a duchařky Flory Welmanové. Osm měsíců po jeho narození se matka provdala za příležitostného dělníka Jacka Londona. Na rozdíl od otce, který přes všechnu podobnost se synem otcovství popíral, měl otčím Jacka upřímně rád a stali se dobrými přáteli.

Devítiletý Jack musel po škole pracovat - roznášel noviny, pomáhal zmrzlináři, pracoval jako nosič, stavěl kuželky. A četl. Vášnivě a neustále - při jídle, při chůzi, v každém okamžiku volna. Dokázal si našetřit na starou loď a křižoval zrádné proudy zátoky San Franciska.

Ve třinácti skončil školu, ale na to, aby pokračoval ve studiu, nebyly peníze. Navíc nevlastního otce srazil vlak, a tak musel Jack živit rodinu - pracoval v konzervárně za deset centů na hodinu i dvacet hodin denně...

PIRÁT
Po několika měsících vyčerpávající práce se rozhodl svůj osud změnit. Vypůjčil si tři sta dolarů, koupil motorovou loď a začal podnikat noční pirátské výpravy za ústřicemi. Najednou vydělával až 180 dolarů za jedinou noc, právě tolik, kolik dostával jako dělník za půl roku dřiny. Možná výčitky, možná strach ho však přiměly k tomu, že se dal posléze k říční hlídce, která ústřicové piráty chytala...

V sedmnácti letech odcestoval lodí k břehům Koreje a Japonska. Po skončení plavby však London nesehnal jiné zaměstnání než práci dělníka v přádelně. Ve chvílích volna četl, ale už i psal o svých zážitcích a matka ho přiměla, aby poslal příspěvek do soutěže časopisu San Francisco Call. Ač smrtelně unaven, napsal během tří nocí povídku Tajfun u japonského pobřeží - a vyhrál. Dostal tak svůj první honorář - 25 dolarů. Když mu odmítli v přádelně zvýšit plat, odešel Jack London do elektrárny, kde dělal topiče, nakonec se však rozhodl toulat po Státech.

TULÁK
Už před lety se naučil tuláckým dovednostem: pít, žebrat, okrádat opilce, honit se s brzdaři nákladních vozů a seskakovat z rozjetých rychlíků. Přes Chicago se dostal do New Yorku, kde byl zatčen pro potulku a na třicet dní uvězněn.

Londonovi došlo, že bez vzdělání neuspěje. Vstoupil na oaklandskou vyšší školu a opět se živil různě: sekal trávu, dělal poslíčka, klepal koberce. Pak začal studovat Kalifornskou univerzitu v Berkeley. Po necelém roce usoudil, že mu vysoká škola nemůže dát to, co samostudium. A začal intenzivněji psát. Pracoval dnem i nocí a svou poezii, povídky a úvahy trpělivě rozesílal časopisům na Východě. Bezvýsledně. Nakonec se vzdal a šel pracovat do prádelny. Pral, škrobil a žehlil košile až do chvíle, kdy se na Klondiku našlo zlato.

ZLATOKOP
Společně s přáteli se Jack London neprodleně vypravil na sever. Jen devadesát dní jim trvalo, než se zásobami překonali strmý Chilkootský průsmyk. Na cestu si London kromě Miltonova Ztraceného ráje vzal i první díl Marxova Kapitálu...

Během ročního pobytu na Klondiku London žádné zlato nenašel, ale získal znalost tvrdého života Aljašky a množství poznámek a námětů ze života zlatokopů. Po roce se rozhodl vrátit do San Franciska. Aby se tam dostal, musel na otevřeném člunu urazit 1900 mil po řece Yukonu a Beringově moři."

Poznámka



PRÁCE BYLA UVOLNĚNA BEZ NÁROKU NA HONORÁŘ

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x510fe68f53f97.zip (17 kB)
Nezabalený formát:
Jack_London.doc (57 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse