Logo Čtenářský-deník.cz

  • V naší databázi je nyní 4 586 obsahů děl, životopisů a slohovek ke stažení.
  • Z toho je 2754 prací zdarma.

Poradíme vám

Ctenarsky-denik.cz > Obsahy a rozbory děl > Jan Otčenášek: Romeo, Julie a tma

Jan Otčenášek: Romeo, Julie a tma


Kategorie: Česká literatura od 20. století

Typ práce: Obsahy a rozbory děl

Další díla spisovatele: Jan Otčenášek

Životopisy spisovatele: Jan Otčenášek

Škola: Gymnázium, České Budějovice, Jírovcova 8, České Budějovice

Charakteristika: Práce se zabývá rozborem díla Romeo, Julie a tma od Jana Otčenáška. Stručně charakterizuje i jeho život.

Obsah

1.
Jan Otčenášek
2.
Děj
3.
Charakteristika postav
4.
Hlavní myšlenka
5.
Kompozice díla
6.
Jazyk díla
7.
Hodnocení díla

Úryvek

"Jan Otčenášek se narodil 19. listopadu 1924 v Praze a zemřel 24. února 199. Byl to československý spisovatel, prozaik, a scénárista.
Romeo, Julie a tma je tragická novela vydaná roku 1958. Je z prostředí okupace Československa za 2. světové války v období heydrichiády.
Děj:
Hlavní postava je student Pavel, který má část maturity za sebou. Za odměnu si koupí lístek do kina, předtím se ale prochází v parku a sedne si na lavičku vedle cizí dívky. Zapálí si cigaretu a všimne si, že dívka pláče. Dá se s ní do řeči, dozví se, že je židovka, její rodiče jsou v Terezíně a ona se měla ten den ráno dostavit na vlak také do Terezína. Pavel ji odvede do úkrytu, do místnosti vedle krejčovské dílny, kterou mu věnoval otec. Ester však nesmí o sobě dávat vědět okolí. Pavel za ní chodí, kdykoliv může, nosí jí jídlo a zábavu. Ester se kvůli němu snaží být šťastná, ale samota a nicnedělání ji neprospívá. Ester a Pavel se do sebe zamilují, svěřují si své sny, budoucnosti, povídají si. Pavel však nikde o Ester nesmí mluvit. Ve světě je však špatně, byl spáchán atentát na Heydricha, Pavel ale nechce Ester znepokojovat, proto jí nikdy nepoví pravdu. Jednou večer se jde Ester umýt do krejčovny a tam ji spatří tovaryš Čepek a ten dá zprávu krejčímu, což je otec Pavla. Ten je z toho špatný, Pavlova matka je nemocná, proto ji tím otec nechce přidělávat starosti. S Pavlem promyslí plán útěku na venkov. Ester to ale v malém pokojíku už nemůže vydržet, v noci před odjezdem se v domě ozývají výstřely a opilý kolaborant Rejsek buší na dveře pokoje a křičí, že všichni vědí, že tam je židovka."

Poznámka



PRÁCE BYLA UVOLNĚNA BEZ NÁROKU NA HONORÁŘ

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x58bc0d2ec76ce.zip (9 kB)
Nezabalený formát:
Jan_Otsenasek.doc (29 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse