Logo Čtenářský-deník.cz

  • V naší databázi je nyní 4 586 obsahů děl, životopisů a slohovek ke stažení.
  • Z toho je 2754 prací zdarma.

Poradíme vám

Ctenarsky-denik.cz > Obsahy a rozbory děl > John Steinbeck: O myších a lidech

John Steinbeck: O myších a lidech


Kategorie: Americká literatura od 20. století

Typ práce: Obsahy a rozbory děl

Další díla spisovatele: John Steinbeck

Životopisy spisovatele: John Steinbeck

Škola: nezadáno/škola není v seznamu

Charakteristika: Seminární práce uvádí základní biografická data o autorovi Johnu Steinbeckovi. Poté velmi stručně popisuje děj novely O myších a lidech. Nechybí charakteristika postav a rozbor díla po jazykové stránce.

Obsah

1.
Základní životopisná data o spisovateli
2.
Kontext autorovy tvorby
3.
Kontext světové tvorby
4.
Jazyk, žánr, námět
5.
Děj knihy
6.
Charakteristika postav
7.
Vlastní názor

Úryvek

"Další autoři: Theodore Dreiser (USA), Romain Rolland (Francie)- Petr a Lucie (protiválečná novela, tragická láska), Henri Barbusse (Francie)- Oheň (deníkové záznamy z vojenské čety, zážitky z fronty), Antoine de Saint-Exupéry (Francie)- Noční let, Země lidí, Citadela, Malý princ, John Galsworthy (Anglie)- Sága rodu Forsytů, George Bernard Shaw (Anglie)-Pygmalion (příběh profesora angličtiny Henry Higginse a prosté londýnské květinářky Lízy Doolitlové, sázka), Erich Maria Remarque (Německo)- Na západní frontě klid ( Studenti bojující na frontě, ztrácí iluze, válečné běsnění), Cesta zpátky, Vítězný oblouk, Maxim Gorkij (Rusko)-Matka, Měšťáci, Michail Alexandrovi Šolochov (Rusko)- Tichý Don (Tetralogie, románová epopej)

Jazyk: nespisovný ( co se nás tejče, mejlíte, bejvaly doby), vulgarismy (děvka), založeno na dialozích
Druh: epika
Žánr: alegorická novela

Forma: próza

Námět: cesta za životním snem

Místo a období děje: 20. století, poblíž města Soledad

Děj:
Lennie a George jsou nuceni opustit bývalou práci a najít si tím pádem novou. Už mají všechno domluveno, ale protože nestíhají na statek dorazit zavčas, usadí se na noc v lese. Tam George říká Lenniemu, ať si tohle místo dobře zapamatuje, že v případě nebezpečí se tady má schovat a George si ho vyzvedne hned jak bude moct. Lennie pochopí a poprosí George, ať mu vypráví, jak budou mít svůj statek, na který si vydělají a jak budou spolu hospodařit. George se sice zpočátku zlobil, ale pak mu bylo Lennieho líto a říkal mu, že až bude čas, tak dostane své vlastní štěně. Pak už se dostanou na statek a při uvítání mluví jen George, aby Lennie něco nezpackal. Na statku se seznámí se starým a chromým Candym. A tomu se velmi zamlouvá nápad vlastního statku a slíbí Georgovi a Lenniemu, že se s nimi složí a do měsíce budou všichni tři za vodou. Lennie už se těší, až bude opatrovat králíky a o ničem jiném pomalu nemluví. Syn majitele statku Curley se snaží Lennieho vyprovokovat k bitce, protože sám nikdy nebyl poražen a tak velkém muži jako je Lennie by si něco dokázal. Lennie má ale takovou sílu, že mu zlomí ruku. Curleyho žena se snaží Lenniemu neustále vnucovat. Jednoho dne se muži ze statku vydají do města do hospody a Lennieho a černocha, který také na statku pracuje a nikdo se s ním nebaví, nechají doma."

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x4cd6b54c94d92.zip (11 kB)
Nezabalený formát:
Steinbeck_O_mysich_a_lidech.doc (37 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse