Logo Čtenářský-deník.cz

  • V naší databázi je nyní 4 586 obsahů děl, životopisů a slohovek ke stažení.
  • Z toho je 2754 prací zdarma.

Poradíme vám

Ctenarsky-denik.cz > Obsahy a rozbory děl > Karel Čapek: Bílá nemoc - autoři a obsahy známých literárních děl 3/10

Karel Čapek: Bílá nemoc - autoři a obsahy známých literárních děl 3/10


Kategorie: Česká literatura od 20. století

Typ práce: Obsahy a rozbory děl

Další díla spisovatele: Karel Čapek

Životopisy spisovatele: Karel Čapek

Škola: nezadáno/škola není v seznamu

Charakteristika: Rozbor divadelní hry Bílá nemoc je uveden směrovým zařazením a stručným životopisem autora. Následuje samotný rozbor se zaměřením na charakteristiku postav. Předchozí část série naleznete zde Václav Havel: Audience - autoři a obsahy známých literárních děl 2/10 a následující zde Edgar Allan Poe: Jáma a kyvadlo a jiné fantastické příběhy - autoři a obsahy známých literárních děl 4/10.

Obsah

1.
Směrové zařazení
2.
Životopis
3.
Děj a hlavní postavy

Úryvek

"Bílá nemoc
Směrové zařazení
Čapkovu literaturu řadíme do demokratického proudu meziválečné literatury. Na jeho tvorbu mělo vliv zejména jeho filozofické přesvědčení, byl ovlivněn pragmatismem a expresionismem, který se vyznačuje bezprostředním zachycováním stavů a projevů lidské psychiky. V mnoha svých dílech se věnoval fašismu a nacismu či tématu technické revoluce, která jednou podle něj lidstvo pohltí.

Karel Čapek
Karel Čapek (1890 - 1938) byl významný český prozaik, dramatik, publicista a překladatel. Narodil se v Malých Svatoňovicách v rodině lékaře, jeho matka byla sběratelkou slovanského folklóru. Měl staršího bratra Josefa, který se také částečně věnoval psaní, víc se ale proslavil jako ilustrátor. Studoval na gymnáziu v Hradci Králové, odkud ovšem musel po odhalení jím organizovaného protirakouského spolku přestoupit do Brna. Poté vystudoval filozofii na Karlově Univerzitě a později studoval i v Paříži či Berlíně. Po dokončení studia krátce působil jako vychovatel v jedné šlechtické rodině, ovšem brzy se začal plně věnovat novinařině, byl redaktorem například v Národních listech nebo v Lidových novinách. Pro svou nemoc nebyl odveden do první světové války, ale přesto ho velmi ovlivnila. Ve 20. letech působil jako dramaturg a režisér ve Vinohradském divadle a byl předsedou českého PEN klubu. Ke konci života se oženil se svou dlouholetou přítelkyní, herečkou Olgou Scheinpflugovou. Po Mnichovské dohodě se zhroutil a zemřel na plicní edém v sedmačtyřiceti letech, několik měsíců před plánovaným zatčením gestapem.Mezi jeho nejznámější díla kromě Bílé nemoci patří například román Krakatit, protifašistický alegorický román Válka s mloky, vědeckofantastické drama R.U.R. (Rossumovi univerzální roboti), alegorické drama Ze života hmyzu či antifašistické drama Matka.

Bílá nemoc
Je to divadelní hra z roku 1937 o třech jednáních. Tato tragédie zobrazuje spor mezi základními postoji, které se objevují v hlavních postavách, a tedy chtivosti po válce a po míru. Popisovaná země je paralelou na nacistické Německo v čele s Hitlerem, kterého zde představuje maršál. Postavy užívají převážně hovorový jazyk."

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x4f0af2c9f3940.zip (48 kB)
Nezabalený formát:
Capek_Bila_nemoc.pdf (49 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse