Logo Čtenářský-deník.cz

  • V naší databázi je nyní 4 586 obsahů děl, životopisů a slohovek ke stažení.
  • Z toho je 2754 prací zdarma.

Poradíme vám

Ctenarsky-denik.cz > Obsahy a rozbory děl > Karel Čapek: Kniha apokryfů

Karel Čapek: Kniha apokryfů



Kategorie: Česká literatura od 20. století, Profi práce

Typ práce: Obsahy a rozbory děl

Další díla spisovatele: Karel Čapek

Životopisy spisovatele: Karel Čapek

Škola: nezadáno/škola není v seznamu

Charakteristika: Tato práce seznamuje s dílem Kniha apokryfů, jehož autorem je Karel Čapek.

Obsah

1.
Karel Čapek: Kniha apokryfů

Úryvek

"Kniha apokryfů
Čapek Karel
Kniha obsahuje apokryfy napsané Karlem Čapkem ve dvacátých a třicátých letech. Slovo apokryf se dá interpretovat třemi různými způsoby: jsou to buď spisy podobné spisům biblickým, nebo spisy podvržené, a nebo, což dosti přiléhavě platí pro Knihu apokryfů, literární dílo, v němž je známý příběh (biblický, historický) pozměněn smyšlenkami nebo novým výkladem obsahu.
Kniha začíná mytologickým příběhem o Prométheovi, pokračuje přes pravěk, dobu antickou a příběhy o Kristu až k Hamletovi, Romeovi a Julii a Napoleonovi.
Svými příběhy-apokryfy Čapek poukazuje na současné problémy ve společnosti: v apokryfu „O úpadku doby“ je do pravěku zasazen příběh, kdy se mladí pralidé nechovají podle představ svých prarodičů, své děti vychovávají jinak a vůbec zavádějí do života prarodičů všelijaké novoty (určují nová pravidla ve směnném obchodě; vyřezávají „nestydaté“ sošky z pazourku - no kdo to jakživ viděl?). V dalším svém apokryfu „Smrt Archimédova“ napravuje autor historii o úmrtí velkého vědce, který si přeje, aby až ukončí svůj život, po něm zůstalo něco trvalého, něco, co bude mít význam pro ostatní lidi. Archimédes neodchází po dobytí Syrakus s římským vojákem dobývat svět, neboť pracuje na důležitém vědeckém objevu, který považuje za trvalý.
Platnost těchto apokryfů se odráží i na konci dvacátého století. Děti stále přinášejí do života svých rodičů nové věci a způsoby stejně jako se lidé snaží po sobě zanechat nějakou památku na to, že vůbec žili. O to se lidé snaží již od dob Gilgameše, na což Čapek důvtipně poukázal právě ve svém apokryfu. Apokryfy vydávají jisté ponaučení, ale jsou spíše pro zasmání a zamyšlení nad jejich významem.
Citát - O úpadku doby:
„....Tak to bývalo odjakživa: žádné cavyky a pobít. Ale kdepak, tati, říká syn, dnes jsou jiné poměry, ona se teď zavádí výměna zboží. - Výměna zboží! Když někoho pobiju a poberu mu, co má, tak dostanu jeho zboží a nic mu za to nedám - nač nějaká výměna? - Kdepak, tati, říká syn, při tom platíte lidskými životy, a těch je škoda! - Tak tady to máš: prý je škoda lidských životů! To jsou ty dnešní názory,“...“
Citát - Smrt Archimédova:
„..., Archiméde, neláká tě dobývat s námi vlády nad světem? - Proč mlčíš?’
, Promiň,’ brumlal Archimédes nad svou destičkou. ,Co jsi řekl?’
, Člověk jako ty by mohl dobývat světovlády.’
, Hm, světovláda,’ del Archimédes zahloubaně. ,Nesmíš se zlobit, ale já tady mám něco důležitějšího. Víš, něco trvalého. Něco, co tu opravdu zůstane.’ ..."

Poznámka



PRÁCE BYLA UVOLNĚNA BEZ NÁROKU NA HONORÁŘ

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x5166f79bc7416.zip (9 kB)
Nezabalený formát:
K_Capek_Kniha_apokryfu.doc (33 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse