Logo Čtenářský-deník.cz

  • V naší databázi je nyní 4 586 obsahů děl, životopisů a slohovek ke stažení.
  • Z toho je 2754 prací zdarma.

Poradíme vám

Ctenarsky-denik.cz > Obsahy a rozbory děl > Karel Čapek: Věc Makropulos

Karel Čapek: Věc Makropulos



Kategorie: Česká literatura od 20. století, Profi práce

Typ práce: Obsahy a rozbory děl

Další díla spisovatele: Karel Čapek

Životopisy spisovatele: Karel Čapek

Škola: nezadáno/škola není v seznamu

Charakteristika: Tato práce seznamuje s dílem Věc Makropulos, jehož autorem je Karel Čapek.

Obsah

1.
Karel Čapek: Věc Makropulos

Úryvek

"Věc Makropulos
Čapek Karel
Spor mezi rodem Gregorovým a Prusovým o statek Loukov se vedl již asi 100 let. Alberta Gregora zastupuje advokát Kolenatý. Dnes má Nejvyšší soud spor rozhodnout. V poslední chvíli zasahuje do sporného řízení slavná zpěvačka Emilia Marty. Upozorňuje, že v Prusově domě v zásuvce rodinného archivu leží závěť barona Josefa Prusa z roku 1816, jíž statek Loukov baron odkazuje svému nemanželskému synovi Ferdinandu Gregorovi, potomku slavné vídeňské zpěvačky Ellian Mac Gregorové. Emilii však záleží jedině na řeckých listinách této zpěvačky. Ty kdysi baron Prus daroval svému synu Ferdinandovi, aby měl památku na svou matku. Závěť se skutečně našla a Gregor doufá ve výhru.
V prázdném divadelním sále Marty přijímá své ctitele. Je tu Gregor se svým soupeřem Jaroslavem Prusem, slabomyslný Hauk-Šendorf, zaražený nápadnou podobou zpěvačky s Eugenií Montez, s níž hýřil ve Španělsku před 50 lety. – Prus zjistil, že pravé jméno matky Ferdinanda Gregora bylo Elina Makropulos. Sděluje zpěvačce, že vedle závěti našel uzavřenou obálku, kterou jí vydá jen při osobní návštěvě.
Emilia konečně tajemné obálky dosáhla. V Emiliině hotelovém pokoji se shromáždili její známí a srovnávají její rukopis s podpisem Ellian Mac Gregorové a Eliny Makropulos. Jsou stejné. Aby se dověděli pravdu, improvizují v pokoji soudní síň, kde opilá Emilia doznává, že se narodila na Krétě roku 1585 jako Elina Makropulos. Otec Hieronymus byl osobním lékařem Rudolfa II., kterému opatřoval elixír života. Nedůvěřivý císař jej dal vyzkoušet na lékařově dceři, které bylo pak zachováno mládí po 300 let. Elina musela žít ovšem pod různými jmény. Zázračný recept – věc Makropulos – svěřila různým lidem, naposled svému milenci baronu Josefu Prusovi, a nyní si přišla pro něj k jeho potomku Jaroslavovi, neboť stárne a bojí se smrti. – Všichni po receptu nesmrtelnosti zatoužili, jen Emilia váhá. Je nešťastna. Nemůže již milovat, doufat, tvořit, ani se dívat, neboť všechno omrzí: být dobrý i špatný. Není trvalé hodnoty. Jak šťastní jsou smrtelní lidé se svými zájmy, s vírou a ideály!
Tu všichni ztrácejí zájem o zázračný recept, netouží již po nesmrtelnosti a ničí jej v ohni."

Poznámka



PRÁCE BYLA UVOLNĚNA BEZ NÁROKU NA HONORÁŘ

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x516a849a1b082.zip (8 kB)
Nezabalený formát:
K_Capek_Vec_Makropulos.doc (31 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse