Logo Čtenářský-deník.cz

  • V naší databázi je nyní 4 586 obsahů děl, životopisů a slohovek ke stažení.
  • Z toho je 2754 prací zdarma.

Poradíme vám

Ctenarsky-denik.cz > Obsahy a rozbory děl > Karel May: Vinnetou

Karel May: Vinnetou



Kategorie: Evropská literatura do 20. století

Typ práce: Obsahy a rozbory děl

Další díla spisovatele: Karel May

Škola: nezadáno/škola není v seznamu

Charakteristika: Práce podrobně líčí děj románu Vinnetou Karla Maye, shrnuje hlavní myšlenku knihy i vlastnosti ústředních postav. Nechybí citát a zhodnocení knihy.

Obsah

1.
Hlavní myšlenka knihy
2.
Děj
3.
Charakteristika hlavní postavy
4.
Citát
5.
Zhodnocení knihy

Úryvek

"Hlavní myšlenka knihy:
Autor knihy se stává jedním z hlavních hrdinů knihy. Old Shatterhand (běloch) a Vinnetou (indián) se stanou nerozluční přátelé, pokrevní bratři. Old Shatterhand se stává přítelem indiánů, snaží se hájit jejich práva. Poukazuje na špatné a dobré vlastnosti lidí jak indiánů tak i bělochů. Popisuje těžký úděl původního obyvatelstva Ameriky . Přistěhovalci vytlačují Indiány z jejich země. Určují jim, kde mají žít, vraždí je pro zlato.

Obsah knihy
Mladý muž z Evropy přijel do Ameriky poznat zdejší život. Dostal se do města Saint Louis, kde působil v jedné rodině jako učitel. Zde se seznámil s Mr Henrym. Ten v něm objevil správného zálesáka a sehnal mu práci zeměměřiče. Měl za úkol vyměřovat železnici na západě Ameriky. Seznámil ho s jeho ochráncem Samem Hawkensem. Při práci prožíval Old Shatterhand se Samem různá dobrodružství jako byl lov bizonů , koní nebo usmrcení nebezpečného medvěda grizzlyho. Čím dál více přesvědčoval Old Shatterhand svými činy své okolí, že není žádný zelenáč (greenhorn), ale zkušený a odvážný člověk.
Skupina lidí, kteří pracovali na vyměřování železnice se rozdělila na dva tábory. Lidé kolem Rattlera, spíše popíjeli nežli pracovali. Postupem doby se z nich stali nepřátelé. Jednoho dne se poprvé potkali s indiány, kteří sledovali stopu medvěda. Byl mezi nimi jeden běloch jménem Klekí-petra - učitel indiánů, Inču-čuna - náčelník Apačů a jeho syn Vinnetou. Old Shatterhand se seznámil Klekí-petrou , zjistil, že pochází také z Evropy. Navzájem si padli do oka. Klekí-petra chtěl zpřátelit Vinnetoua s Old Shatterhandem. Mezi tím indiáni zjistili, že jim opět chtějí běloši ukrást půdu. Vyzvali bělochy, aby do jednoho dne odešli a v práci nepokračovali. Při odchodu Rattler zastřelil bezdůvodně v opilosti Kleekí-petru . Indiáni s mrtvím druhem tábor opustili a připravovali se na odvetu. Druhý den se u tábora objevili indiáni -Kajovové. Chystali se přepadnout Apače. Sam je znal. Dohodl se s nimi, že jim Kajovové pomohou proti Apačům . Vymysleli na Apače léčku, aby nebylo mnoho mrtvých. To se jim povedlo. Zajali náčelníka Apačů Inču-čunu i jeho syna Vinnetoua. V noci se podařilo Old Shatterhandu osvobodit přivázané zajatce a na důkaz svého činu si uřízl pramínek Vinnetouových vlasů. Později přepadli Apačové tábor . Zajali bělochy i Kajovové a zranili Old Shatterhanda."

Poznámka



PRÁCE BYLA UVOLNĚNA BEZ NÁROKU NA HONORÁŘ

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x510d165fb0c5d.zip (10 kB)
Nezabalený formát:
K_May_Vinnetou.doc (37 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse