Logo Čtenářský-deník.cz

  • V naší databázi je nyní 4 586 obsahů děl, životopisů a slohovek ke stažení.
  • Z toho je 2754 prací zdarma.

Poradíme vám

Ctenarsky-denik.cz > Obsahy a rozbory děl > Ladislav Fuks: Spalovač mrtvol

Ladislav Fuks: Spalovač mrtvol


Kategorie: Česká literatura od 20. století

Typ práce: Obsahy a rozbory děl

Další díla spisovatele: Ladislav Fuks

Škola: Gymnázium, České Budějovice, Jírovcova 8, České Budějovice

Charakteristika: Práce se věnuje dílu Spalovač mrtvol od spisovatele Ladislava Fukse. Stručně se věnuje i autorově životu.

Obsah

1.
Jan Otčenášek
2.
Děj
3.
Charakteristika postav
4.
Hlavní myšlenka
5.
Kompozice díla
6.
Jazyk díla
7.
Hodnocení díla

Úryvek

"Ladislav Fuks se narodil roku 1923 v Praze a zemřel 1994 tamtéž. Byl to český prozaik a autor především psychologické prózy. Jeho častým tématem byla úzkost člověka ohrožovaného nesvobodou a násilím. Většina jeho díla je autobiografická. Ve většině jeho knih prochází figura senzitivního, slabého hocha, který žije ve vnitřním světě a touží po citovém přátelství.
Spalovač mrtvol je román z roku 1967. Je ovlivněn druhou světovou válkou a patří do první etapy autorovy tvorby. Je to psychologický hororový román o pracovníku krematoria Karlu Kopfrkinglovi, z něhož se pod vlivem nacistické ideologie stává vrah.
Děj:
Děj se odehrává v předválečné Praze a celý se točí okolo Karla Kopfrkingla, která je zaměstnancem krematoria. Pan Kopfrkingl je mírný, klidný a rozumný člověk, který se s pomocí východní filosofie Tibetu smířil se svou prací a chápe ji jako poslední službu lidské duši. Má už dlouholeté manželství se ženou Marií, které ale říká Lakmé. Lakmé má velmi rád, nazývá ji též jako nebeská nebo čarokrásná. Pan Kopfrkingl má dvě děti, dceru Zinu a syna Miliho. Jeho poklidný svět naruší až návštěva dávného přítele Williho Reinkeho, který je nyní přesvědčený nacista. Ten neustále panu Kopfrkinglovi připomíná, že má v sobě kapku německé krve, že by si toho měl vážit a také se podle toho chovat. Pan Kopfrkingl jeho nátlaku nakonec podlehne a začne kolem sebe udávat lidi, čímž si zajistí cestu do nacistického Casina a zároveň má být povýšen na ředitele krematoria. V tom mu ale brání manželčin židovský původ, proto ji zavraždí oběšením. Krátce na to zavraždí i svého syna Miliho, který byl podle Williho příliš změkčilý. Miliho utluče v kremační místnosti a zavře ho s jiným nebožtíkem do rakve."

Poznámka



PRÁCE BYLA UVOLNĚNA BEZ NÁROKU NA HONORÁŘ

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x58bc0d9e7c995.zip (10 kB)
Nezabalený formát:
Ladislav_Fuks_1.doc (31 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse