Logo Čtenářský-deník.cz

  • V naší databázi je nyní 4 586 obsahů děl, životopisů a slohovek ke stažení.
  • Z toho je 2754 prací zdarma.

Poradíme vám

Ctenarsky-denik.cz > Obsahy a rozbory děl > Ladislav Smoljak, Zdeněk Svěrák: Posel z Liptákova

Ladislav Smoljak, Zdeněk Svěrák: Posel z Liptákova


Kategorie: Česká literatura od 20. století

Typ práce: Obsahy a rozbory děl

Další díla spisovatele: Ladislav Smoljak Zdeněk Svěrák

Škola: nezadáno/škola není v seznamu

Charakteristika: Tato práce seznamuje s dílem Posel z Liptákova autorů Ladislava Smoljaka a Zdeňka Svěráka. Věnuje se tématu díla a vypisuje postavy. Stručně popisuje děj divadelních her Posel světla a Vizionář. V závěru uvádí životopisy obou autorů.

Obsah

1.
Téma
2.
Postavy
3.
Obsah
3.1.
Posel světla
3.2.
Vizionář
4.
Autor
4.1.
Zdeněk Svěrák
4.2.
Ladislav Smoljak

Úryvek

"Postavy:
Posel světla: Hlavní postava – Standa – syn
Vedlejší postavy – starší rodiče
Vizionář: Hlavní postava – Hlavsa - věštec
Vedlejší postavy – Ptáček – muž, který chce zjistit budoucnost
Smrtka
Fanda – syn Hlavsy

Obsah:
Tato divadelní hra je uvedena několika referáty. Přesně 9 referáty a jsou ze předvedeny 2 samotné divadelní hry – Posel světla a Vizionář.
Posel světla: Tato hra pojednává o synovi starších rodičů, který se je snaží vystrnadit z domova. Je totiž z Hradce Králové a seznámil se tam s jedním mladým mužem, který přišel na jednu látku (trinitrotoluen), která je dobrá při výrobě baterek. Syn – Standa – se učil právo, ale nebaví ho to, a tak se chce živit výrobou baterií. Ale jeho tatínek špatně chápe a nemůže pochopit, že ho chce vystrnadit z domova. Ale když mu to delším vysvětlování jeho manželka vysvětlí, rozčílí se a najde jeho chytrý slovník a podle toho mu vynadá. Následovně ho pošlě potrubím zpět, odkud přijel.
Vizionář: V této hře se objevuje vizionář (Hlavsa), který věští z rozehřáté pece. Po návštěvě uhlobarona Ptáčka má Hlavsa práci. Ptáček chcce zjistit, který z dvou nápadníků jeho dcery je pro ní lepší. Ale vizionář nic nevidí, akorát vidí, že jsou to přátelé a že mají i společnou firmu Kolben-Daněk. Po chvíli přijde František, syn vizionáře, a připomíná mu, že dnes má umřít. V té chvíli přijde Smrtka a chce si ho odvést. Ale Hlavsa si chce vyřídit ještě pozůstalost pro svého syna. Ale ten od něj nic nechce, protože je toho moc, a tak se dohadují. Smrtka naléhá, že už musí jít, ale nakonec to dopadne tak, že už vypršela doba a on odešel bez Hlavsy, protože měl důležitější práci. Tak mu bylo slíbeno, že si pro něj dojdou za pár let."

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x4a26942d5d81d.zip (10 kB)
Nezabalený formát:
Posel_z_Liptakova.doc (34 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse