Logo Čtenářský-deník.cz

  • V naší databázi je nyní 4 586 obsahů děl, životopisů a slohovek ke stažení.
  • Z toho je 2754 prací zdarma.

Poradíme vám

Ctenarsky-denik.cz > Obsahy a rozbory děl > Mark Twain: Dobrodružství Huckleberryho Finna

Mark Twain: Dobrodružství Huckleberryho Finna


Kategorie: Americká literatura do 20. století

Typ práce: Obsahy a rozbory děl

Další díla spisovatele: Mark Twain

Životopisy spisovatele: Mark Twain

Škola: nezadáno/škola není v seznamu

Charakteristika: V práci je převyprávěn obsah románu Dobrodružství Huckleberryho Finna. Autor popisuje napínavou plavbu Huckleberryho Finna a uprchlého otroka Jima po Mississippi.

Úryvek

„Huck však již peníze nemá, soudce je od Hucka získal za "protihodnotu". Otec Hucka unese a vězní jej ve srubu. Zde je Huck otcem často bit. Huck ze srubu uteče na Jacksonův ostrov. Před útěkem vše narafičí tak, aby to vypadalo, že byl někým zabit a vhozen do řeky. Na ostrově se Huck setkává s černochem Jimem, který utekl vdově, když se dozvěděl, že ho vdova chce prodat otrokářům do Orleansu. Černoch Jim je pak podezírán, že Hucka zabil on. Huck se to dozvídá, když převlečen za dívku ve městě zjišťuje, jaká je situace. Rychle se vrací na ostrov a odplouvají s Jimem pryč. Chtějí se doplavit do Ohio za svobodným životem. Cestou zažijí mnoho dobrodružství a zapletou se do podvodů se dvěma lotry, kteří si říkají vévoda a král. Místní lidé nakonec krále a vévodu chytí a vypráskají, ale ještě předtím král prodá černocha Jima farmáři Phelpsovi.
Huckovi se podaří uprchnout a po váhání se vydá Jima hledat. Na jedné farmě zjišťuje, že je u tety a strýce Toma Sawyera. Teta považuje Hucka za Toma Sawyera. Tom přijíždí k tetě a strýci na prázdniny, pochopí situaci, ve které se Huck nachází a vydává se za Sida. Po několika dnech chlapci zjistí, že strýček v kůlně schovává nějakého černocha. Je to Jim.
Oba chlapci naplánují, jak Jima osvobodit. Jim dostane provazový žebřík, košili, pera na psaní, talíře na posílání zpráv, nože, vidličky, brusku, všelijakou havěť – krysy, hady, pavouky a další "nezbytně nutné součásti vězení".“

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x4a804398c0423.zip (8 kB)
Nezabalený formát:
Twain_Dobrodruzstvi_Huckleberryho.doc (32 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse