Logo Čtenářský-deník.cz

  • V naší databázi je nyní 4 586 obsahů děl, životopisů a slohovek ke stažení.
  • Z toho je 2754 prací zdarma.

Poradíme vám

Ctenarsky-denik.cz > Obsahy a rozbory děl > Moliér - Lakomec (podrobně dílo)

Moliér - Lakomec (podrobně dílo)


Kategorie: Evropská literatura do 20. století

Typ práce: Obsahy a rozbory děl

Další díla spisovatele: Moliére

Životopisy spisovatele: Moliére

Škola: Gymnázium, Vlašim, Tylova 271, Vlašim

Charakteristika: Práce se zaměřuje na podrobně vypsaný obsah knihy Lakomec.

Obsah

1.
První dějství
2.
Druhé dějství
3.
Třetí dějství
4.
Čtvrté dějství

Úryvek

"PRVNÍ DĚJSTVÍ
Výstup první: Valerius a Eliška se milují. Eliška se však obává, že se Valerius začne chovat hrozně/chladně (jako normální chlapi). Také se bojí, co na to řeknou lidé. Valerius hledá rodiče. Valerius přijal práci u Elišky otce, aby byl Elišce blíž, aby se zalíbil „lakomci“. Nemůže se sblížit s E. bratrem, protože je nemožné být s oběma zadobře, když jsou tak rozdílní. Eliška se bude snažit si naklonit svého bratra, který o vztahu ještě neví.
Výstup druhý: Kleantes se svěřuje Elišce, že se zamiloval. Avšak musí mít souhlas rodičů, aby se zasnoubil (nebo co). Nechce slyšet žádné Eliščino kázání, protože si myslí, že sestra není zamilovaná. Klenates popisuje svou milou (je krásná, bla bla), Marii, která žije se svou chudou, nemocnou matkou. Kleantes by je rád finančně podpořil, ale má příliš lakomého otce. Kdyby otec nesouhlasil s Marií, byl schopen půjčit si někde peníze a odejít z domu. Jejich matka umřela. (Eliška tu nepřiznává, že je zamilovaná, jen naznačí, že je na tom podobně)
Výstup třetí:Harpagon křičí na La Fleche(ho) (který čeká na Kleanta), protože si myslí, že ho chce La Fleche okrást (hodně paranoidní) (působí jako blázen). Chce ho vyhodit ven. Harpagona prý nelze okrást, protože všechno pečlivě střezí. (občas si promluví stranou, co si vlastně myslí) Harpagon chce dokonce LF uhodit, a dokonce i La Flecheho prohledá, aby se ujistil, že nic neukradl. La Fleche mu řekl, že by si zasloužil se nechat okrást. Co? La Fleche proklínal lakomce (všechny). Hádají se, koho tím vlastně myslí. Harpagon pokračuje s prohledáváním a požaduje navrátit to, co mu La Fleche prý ukradl. Rozloučí se (táhni ke všem čertům)
Výstup čtvrtý: Harpagon si povídá sám pro sebe. Však to také není malá starost – přechovávat doma tak značnou částku.
Výstup pátý:Harpagon si povídá sám pro sebe, myslí si, že je sám a prozrazuje nám tedy, že má zakopané peníze (1o ooo tolarů) od dlužníků na zahradě. Přichází Eliška s Kleantem, kteří ho slyšeli, ale dělali, že slyšeli jen konec. On vysvětluje, že povídal obecně, že by on sám ty peníze potřeboval a naříkal. Snažili se něco říct a on je vždycky přerušil o tom, jak by ty peníze potřeboval. Jeho děti namítali, že má hodně peněz, on se však akorát rozčílil, že se proti němu staví jeho vlastní děti, že pokud o něm budou říkat, že je bohatý, jednou někdo přijde a kvůli „neexistujícímu“ bohatství ho někdo zabije. Otec kritizuje syna, že příliš plýtvá penězi (které získal hraním). Doporučuje mu, aby si je schoval. Sourozenci se na sebe podívají. Harpagon si myslí, že dcera se synem se tajně domlouvají, jak ho okrást. Avšak oni si s ním chtějí jen promluvit o sňatku. Harpagon se ptá na Marii, jak se sourozencům líbí, ale stěžuje si na to, že nebude mít na věno. A nakonec oznámí, že si ji vezme. Kleantes se zděsí, jde ven na vzduch.
Výstup šestý: Harpagon mluví s Eliškou, že sehnal Kleantovi vdovu a Elišku chce provdat za pana Anselma (50+ let), za bohatého pána. Eliška protestuje, ale má si ho vzít ještě dnes večer. Hádají se. Harpagon si zavolá Valeria, aby jejich spor vyřešil a Eliska řekne, že poslechne Valeria, cokoliv, co řekne.
Výstup sedmý: Valerius mu leze do zadku. Prohlásí, že Harpagon má pravdu, ale Eliška jí má taky, nakonec Harpagon řekne, že ji chce Anselm bez věna, bez věna tedy Valerius nakonec, po dlouhém přemlouvání, souhlasí. Rozhovor přeruší štěkot psa, který by mohl štěkat proto, že někdo slídí po Harpagonových penězích.
Výstup osmý: Eliška je naštvaná na Valeria. Valerius však vysvětlí, že čím víc mu bude lézt do zadku, tím líp. Že budou hledat způsob, jak sňatek překazit, třeba nemocí. (lékaři vám vždy nějakou nemoc najdou)
Výstup devátý:Harpagon se vrací. Valerius si ho všimne, když říká o útěku, a začne Elišce říkat, že dcera musí poslouchat otce. Harpagonovi se to líbí a dovolí Valeriovi, aby nad ní měl neomezenou moc.
Výstup desátý:Valerius leze Harpagonovi do zadku. Že půjde za El, dohlédne na ni a její rozhodnutí o svatbě. Opona."

Poznámka



PRÁCE BYLA UVOLNĚNA BEZ NÁROKU NA HONORÁŘ

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x52f66cd665b5a.zip (20 kB)
Nezabalený formát:
Moliere.doc (69 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse