Logo Čtenářský-deník.cz

  • V naší databázi je nyní 4 586 obsahů děl, životopisů a slohovek ke stažení.
  • Z toho je 2754 prací zdarma.

Poradíme vám

Moliére: Lakomec


Kategorie: Evropská literatura do 20. století

Typ práce: Obsahy a rozbory děl

Další díla spisovatele: Moliére

Životopisy spisovatele: Moliére

Škola: nezadáno/škola není v seznamu

Charakteristika: Krátká práce je věnována slavné Moliérově komedii Lakomec. Po úvodním stručném seznámení s autorovým životem se zaměřuje na popis děje této hry. V posledním odstavci pak uvádí hlavní myšlenku díla.

Obsah

1.
Moliére
1.1.
Díla
2.
Lakomec
2.1.
Děj
2.2.
Hlavní myšlenka

Úryvek

"Moliére

Lakomec

Lakomec je jedna ze slavných Moliérových komedií, která se hraje dodnes.

Moliére (vlastním jménem Jean-Baptiste Poquelin) narozen 15. 1. 1622. Byl to nejvýznamnější francouzský autor klasicistních komedií. Jeho hry se hrají stále. Celý život zasvětil divadlu- spisovatel, herec, dramatik, ředitel Královského divadla v Paříži. Zemřel na jevišti při výstupu, ve kterém měl hrát umírajícího, a to ve hře Zdravý nemocný, roku 1673. Napsal 33 komedií. Jeho postavy jsou ztvárněním snad všech výrazných typů, a tak dosahují nadčasové platnosti.
Náměty jeho her jsou různé- postavení ženy ve společnosti a v rodině, mravní cynismus feudálů, chorobná lakota, úsilnost, pokrytectví, přetvářka či snahy měšťanů po napodobování šlechty.

Jeho díla:
Misantrop
Tartuffe
Zdravý nemocný
Zamilovaný doktor


Děj Lakomce se odehrává v Paříži roku 1670.
Hlavní postavou je Harpagon (lakomec), pro kterého jsou peníze a bohatství všechno.
Jeho dcera Eliška je zamilovaná do Valéra a tajně se s ním zasnoubí. Jeho synovi Kleantovi se zase líbí Mariana. Oba své city ale skrývají, protože ví, že by otec nikdy nesouhlasil.
Když se však Harpagon synovi svěří, že si chce vzít mladou Marianu, a jeho oženit s vdovou, začne mezi nimi konflikt a boj o Marianu. Eliška je také nešťastná, protože si má vzít bohatého Anselma.
Vše ještě více zamotá krádež Harpagonovy kazety s penězi. Harpagon podezírá všechny a je schopen udělat cokoliv, jen aby peníze dostal zpět.
Kleantův sluha se tedy přiznává, ale peníze chce vrátit pouze pod podmínkou, že si Eliška a Valér budou moci vzít, koho chtějí.
Zároveň vychází najevo, že Anselm je otec Valéra a Mariany, a slíbí, že obě svatby zaplatí. Harpagon tedy souhlasí, protože jeho peníze jsou pro něj nejdůležitější, a navíc nebude muset vydat na svatbu ani korunu.

Tato hra je založená na ironii a komických situacích, u kterých se opravdu zasmějete. Zároveň však autor dokázal zachytit smutnou skutečnost, jak může člověk podlehnout penězům, a tím si úplně zkazit charakter."

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x4e594f8f79cfc.zip (9 kB)
Nezabalený formát:
Moliere_Lakomec.doc (33 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse