Logo Čtenářský-deník.cz

  • V naší databázi je nyní 4 586 obsahů děl, životopisů a slohovek ke stažení.
  • Z toho je 2754 prací zdarma.

Poradíme vám

Ctenarsky-denik.cz > Obsahy a rozbory děl > Olbracht, Ivan: O zlých samotářích

Olbracht, Ivan: O zlých samotářích


Kategorie: Česká literatura od 20. století

Typ práce: Obsahy a rozbory děl

Další díla spisovatele: Ivan Olbracht

Životopisy spisovatele: Ivan Olbracht

Škola: nezadáno/škola není v seznamu

Charakteristika: Jedná se o práci, která stručně představuje dílo O zlých samotářích českého spisovatele Ivana Olbrachta. U každé ze 3 povídek uvádí její dějovou linii.

Obsah

1.
Obsah povídek
1.1.
Joska, Forko a Pavlínka
1.2.
Rasík a pes
1.3.
Bratr Žak

Úryvek

"Ivan Olbracht – O zlých samotářích

Josko Forko a Pavlínka:
Děj se odehrává během 2 letních dnů.Josko je syn alkoholičky,bývalé provazochodkyně a milenky knížete. Ten ji samozřejmě měl jen pro potěšení na krátkou chvíli a tak cirkusačka klesala na pokojskou, pomahačku v kuchyni a chlévskou děvečku. Pak se provdala za hajného a porodila syna.Hajný se napadení nadlesního dostane do vězení. A tak matka se synem Joskou žebrá, válí se v prázdém chlévě opilá, ani neví že má syna. Joska se hned jak začne chodit osamostatní. Na začátku povídky se právě vrátil z vězení, stojí před zámečkem. Prochází se městem, zajde do hospody kde potká Forka Firkyho – místní pobuda a zlodějíček. Josko k večeru hledá nocleh, v lese potká tulačku Pavlínku která v se v létě toulá a v zimě se vrací na statek. Stráví spolu ve stohu slámy noc. Josko jí vypráví o tom jak byl u cirkusu a zamiloval se do cirkusačky. Ona se mu vysměje. Josko se urazí a když Pavlínka usne, odejde. V lese potká Forka a vydá se s ním krást holuby. Chytne je ovšem hajný, ale Josko mu uteče, ani neví jak. Když se zastaví, znovu stojí před zámečkem, stejně jako na začátku povídky.

Rasík a pes:
Rasík se svojí družkou se živí zdechlým dobytkem psi.Jezdí po vsích s vozíčkem, vždy když projíždějí kolem psů,začnou štěkat.Aby je policajti nemohli sebrat, mají list dokládající že prodávají kožené řemínky (ze psů).Jednou když rasík se ženou nocují v lese a lovci ho ze srandy postřelí. Dává mu jako odškodné peníze a slíbil mu dogu. Jdou si pro ní, je velká a zlá. K poslušností ji přinutí násilím. Vozí jim vozík. Ve vsi vypukla choroba dobytka, rasík se vydá vykopat prase.Přes zídku hází kusy masa své družce, ale zjistí že je mrtvá. (Nečím se nakazila ze zdechlin). I když nikdy předtím nebylo zmínky o tom, že by se tito lidé nějak milovali, Rasík je smutný. Chce se spřátelit s dogou, ale ta když zjistí, že jí nechce být, už se ho nebojí a štěká na něj."

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x4735a179627a7.zip (6 kB)
Nezabalený formát:
O_zlych_samotarich.doc (31 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse