Logo Čtenářský-deník.cz

  • V naší databázi je nyní 4 586 obsahů děl, životopisů a slohovek ke stažení.
  • Z toho je 2754 prací zdarma.

Poradíme vám

Ctenarsky-denik.cz > Obsahy a rozbory děl > Ota Pavel: Plná bedna šampaňského

Ota Pavel: Plná bedna šampaňského



Kategorie: Profi práce, Česká literatura od 20. století

Typ práce: Obsahy a rozbory děl

Další díla spisovatele: Ota Pavel

Životopisy spisovatele: Ota Pavel

Škola: nezadáno/škola není v seznamu

Charakteristika: Práce seznamuje s dílem Plná bedna šampaňského, jehož autorem je Ota Pavel.

Obsah

1.
Ota Pavel: Plná bedna šampaňského

Úryvek

"Plná bedna šampaňského
Pavel Ota
Plná bedna šampaňského je jedno z děl Oty Pavla se sportovní tematikou. Řadíme ji tak do skupiny ke knihám Pohár od Pánaboha, Syn celerového krále nebo Pohádka o Raškovi. Všechny ukazují, jak v autorovi vyrůstá sportovní publicista, reportér na slovo vzatý. Nikdy ale Pavel nezapírá svou poetickou podstatu - sport a sportovci stojí sice v centru zájmu, nejsou ale cílem výpovědi. Jsou především prostředníky vyjádření jeho názoru na život, na člověka. Faktografické reportáže se spojují s beletristickým postupem v jediný celek. V Plné bedně šampaňského se sice pohybujeme na sportovní půdě, neustále ji ale opouštíme a unikáme do obecnějšího roviny, do oněch nejlidštějších poloh Oty Pavla.
Ve dvanácti povídkách - reportážích se seznamujeme s osudy různých sportovců.
Poslední zápas Františka Kloze
V nemocnici leží slavný kladenský kanonýr František Kloz. Vnímáme jeho vzpomínky na zářivou minulost, na fotbalový i pracovní život, (fotbalisté v předválečné době samozřejmě nebyli profesionálními hráči), pracoval jako šofér jednoho kladenského lékaře. Za války se nechal narukovat, rozmlouvali mu to, nebyl ani na vojně, neumí střílet. Byl postřelen do nohy a převezen do lounské nemocnice. Lékaři mají strach z otravy a doporučují mu amputaci. Dostane se z toho i se svýma nohama, má vůli. Jeden návštěvník blábolil, že mu jako invalidovi dají hostinec, a ten se může jmenovat U Bombardéra Kloze. Málem ho vyhodil. Nedovedl si představit život bez nohy, s kterou dával góly. V horečce vzpomíná na ligové, pohárové i reprezentační zápasy. Po třech týdnech se přece jenom rozhodne pro amputaci, je už však pozdě. Celé Kladno se mu snaží pomoci, přesto je případ beznadějný. Umírá a představuje si cestu na svůj poslední zápas. Píchají mu morfium, tiší bolesti. Bojuje dlouho svůj zápas. Poslední zápas.
Omyl
Dali mi zase květiny, vrátili mi diplomy, v tvrdý červený rouře, objímali mě a zase líbali a mezi jiným říkali, že je to omyl. Jeden dokonce povídal, že to bylo nedorozumění, a já měl šílenou chuť mu jednu vrazit, poněvadž já takový nedorozumění neuznávám, to bylo normální svinstvo. (...) Mě to moc mrzelo, že to bylo právě ve sportu, protože sport by měl být jak studánka čisté vody.
Cyklistický závodník Honza Veselý ukazuje i odvrácenou stranu sportu. Svou bohatou kariéru měl zakončit jubilejním desátým ročníkem Závodu míru. Nedaří se mu. Vzdává jednu etapu, a tím zrazuje „mír a dělnickou třídu“. Jsou mu odebrána všechna předchozí ocenění, spekuluje se i o mezinárodních vazbách. Přichází vyhazov z armádního klubu a konec cyklistiky. Po mnoha letech se mu dostává zadostiučení, jenže kdo mu vrátí ztracené roky?
Sedm deka zlata
Příběh Aloise Hudce, nejlepšího českého gymnasty všech dob, kterému ve třicátých letech ležela u nohou celá Evropa. Kromě četných ocenění mistra světa získal zlato na olympiádě v Berlíně, kde neměl zvítězit nikdo jiný, než Němec, natož pak Čech. Po zranění přichází konec kariéry, zapříčiněný také na gymnastiku příliš vysokým věkem. Byl už považován jen za „starosokola“. Vidíme štěstí starého sportovce při udělení titulu Zasloužilý mistr sportu, ovace publika. Ten odznáček není zlatý, ale pro něho má cenu zlata. Bude mu říkat až do posledních dnů života, že lid nezapomněl.
Jak to tenkrát běžel Zátopek
Životní příběh legendárního běžce, majitele slavných tří zlatých olympijských medailí z Helsinek, od dětství do současnosti. Hlavně je zdůrazněn Zátopek jako prostý člověk, rovný, skromný dříč, jehož vůle vše překonává. Žil i závodil v duchu fair play.
Salto nazad
Gymnastka Eva Bosáková se připravuje na svůj závod v prostných na mistrovství světa v Moskvě. Sestavu má bezvadně vypilovanou, jediné, co jí nahání strach, je salto nazad. Bojí se, že si může zlomit vaz. Salto tam musíš mít! Jinak tě nikdy neuznají za mistryni světa.“ Zatím ho ještě nikdy nedokázala skočit. Strach byl obrovský a tížil ji. Nedokázala salto udělat ani při tréninku - na mistrovství má tedy šanci poprvé. Celou svou zlobu a zášť proti strachu dala do odrazu. Spatřila nad sebou světelnou klenbu, udávala jí směr v letu, v půloblouku se nad ní překlenul strop. Náhle, jak letěla vzduchem, si připadala nesmírně lehká. Nohy a hlava opsaly celý kruh a přistála bezpečně na místě Získává nejvyšší známky a stává se tak mistryní světa. jen hrstka lidí v sále věděla, že Eva poprvé v životě skočila salto nazad. Ale pro ty lidi to bylo už neuvěřitelné. Ostatní řekli a napsali: „Bosáková dobyla po skvělém výkonu a podle očekávání zlatou medaili.“
Bratři
Hokejisté bratři Tikalovi jsou nuceni hrát v reprezentačním zápase ČSSR - Austrálie proti sobě.
Prokletý cyklista
Srovnání věčného provokatéra a výborného mimořádně talentovaného cyklisty Honzy Kubra s prokletými básníky.
Brankář
Příběh hokejového brankáře Josefa Mikoláše. Vidíme jeho těžký život - narodil se matce za svobodna, byl malý a slabý, vyrůstal v naprosté chudobě. Šel do hornického učiliště, nový otec ho brával do šachty. V noci chodí trénovat na Vítkovice. Chytal bez masky, měl zničený celý obličej. Postupně se vypracuje až na post reprezentačního brankáře. Na posledním tréninku před mistrovstvím světa se mu roztříštila čelist, uprosil lékaře, aby ho neoperovali, a odjel chytat, stal se oporou národního mužstva. Když to jinak nešlo, strčil tam i rozbitou hlavu...“
Výstup na Eiger
Čeští horolezci Kuchař a Zibrin lezou na nejtěžší skalní stěnu světa - švýcarský Eiger.
Plná bedna šampaňského
Vzpomínka na famózní éru pražské házenkářské Dukly. Ve finálovém zápase v Paříží porážejí Rumuny - Dynamo Bukurešť. Neuvěřitelně vyrovnaný zápas.
Skokani
Povídka z prostředí letů na lyžích. Motejlkovi se podaří dolétnout až na značku 142 metrů - nový světový rekord.
Pár kilometrů od Terezína
Smutný životní příběh cyklisty Ládi Hellera. Mimo jiné vyhrál slavnou karlovarskou etapu Závodu míru, později ale v pelotonu spadnul a měl těžká zranění. Přesto se po nějaké době dokázal vrátit na kolo. Tragicky ale zahyne, přejel ho vlak."

Poznámka



PRÁCE BYLA UVOLNĚNA BEZ NÁROKU NA HONORÁŘ

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x51cc72831920f.zip (11 kB)
Nezabalený formát:
O_Pavel_Plna_bedna_sampanskeho.doc (40 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse