Logo Čtenářský-deník.cz

  • V naší databázi je nyní 4 586 obsahů děl, životopisů a slohovek ke stažení.
  • Z toho je 2754 prací zdarma.

Poradíme vám

Ctenarsky-denik.cz > Obsahy a rozbory děl > Pavel Šrut: Dva lelci ve skříni o Karlíkovi nemluvě

Pavel Šrut: Dva lelci ve skříni o Karlíkovi nemluvě


Kategorie: Česká literatura od 20. století

Typ práce: Obsahy a rozbory děl

Další díla spisovatele: Pavel Šrut

Škola: nezadáno/škola není v seznamu

Charakteristika: Práce seznamuje s obsahem knihy Pavla Šruta Dva lelci ve skříni o Karlíkovi nemluvě. Kromě charakteristiky hlavních postav popisuje stručně děj knihy. Autor hodnotí jazykovou stránku a ilustrace knihy. V závěru vyslovuje vlastní názor na knihu.

Obsah

1.
Hlavní postavy
2.
Seznámení s dějem knihy
3.
Jazyková stránka knihy
4.
Ilustrace
5.
Závěr

Úryvek

"Kniha Pavla Šruta Dva lelci ve skříni vyšla v roce 2010 v pražském nakladatelství XYZ. Obsahuje 13 kapitol a závěrečný Epilog.
Hlavní postavou je Karel Karlík, na první pohled typický žák druhé třídy. Jeho největším koníčkem je sledování televize a všechny možné způsoby lenošení. Prostě ze všeho nejraději „chytá lelky.“ Jeho život ale dostane nový rozměr, když mu začne dělat společnost dvojice „divných mužíčků s velkým nosem a malým bříškem.“ Jde o lelky Leoše a Leona. Introvertní Karlík díky nim poprvé v životě získává spřízněné duše, na kterých mu záleží.
Kolotoč problémů na sebe ale nenechá dlouho čekat. I přestože lelci stejně jako Karlík nejraději lenoší, hned druhý den po seznámení se s Karlíkem touží po návštěvě školy. Tam s nimi Karlík zažívá první trable. Lelci se dostávají do světa, čímž vzniká řada nepředvídatelných situací, u nichž se dětští ani dospělí čtenáři určitě nudit nebudou. Z patentového úřadu se přemístí na létající koloběžce na venkov, děj se dále odehrává v hračkářství jednoho obchodního domu, ve fotografickém ateliéru chlapcova otce nebo na ulici, v níž Karlík bydlí s rodiči. Veškerá dobrodružství jsou plná humoru.
Celá kniha je příběhem o napravení lenivého kluka. Karlík svůj největší koníček, chytání lelků, nakonec velmi rád opustí, pro lelky je ale lenošení životním údělem. To stojí za rozchodem všech hlavních hrdinů knihy. Karlík si našel kamarády a na lelky tak přestal mít čas. A tak se lelci nakonec s Karlíkem rozloučili a letěli do světa hledat jiného lenocha. Na úplném konci knihy je epilog, který začíná vysvětlením, cože to epilog vlastně je. I přestože posledním slovem třinácté kapitoly bylo konec, Šrut ještě v epilogu velice krátce shrnul poslední epizodu knihy a sám ocenil Karlíkovu změnu."

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x4d4733d082252.zip (9 kB)
Nezabalený formát:
Srut_Dva_lelci_ve_skrini.doc (33 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse