Logo Čtenářský-deník.cz

  • V naší databázi je nyní 4 586 obsahů děl, životopisů a slohovek ke stažení.
  • Z toho je 2754 prací zdarma.

Poradíme vám

Ctenarsky-denik.cz > Obsahy a rozbory děl > Robert Louis Stevenson: Ostrov pokladů

Robert Louis Stevenson: Ostrov pokladů



Kategorie: Evropská literatura do 20. století, Profi práce

Typ práce: Obsahy a rozbory děl

Další díla spisovatele: Robert Louis Stevenson

Škola: nezadáno/škola není v seznamu

Charakteristika: Práce seznamuje s dílem Ostrov pokladů, jehož autorem je Robert Louis Stevenson.

Obsah

1.
Robert Louis Stevenson: Ostrov pokladů

Úryvek

"Ostrov pokladů
Stevenson Robert Louis
Ostrov pokladů je dobrodružná kniha, která se mnohokrát stala námětem filmových zpracování.
Hrdinou knihy je chlapec Jim, který žije s rodiči, majiteli hostince. Jednoho dne se u nich ubytuje starý pirát Billy Bones. Ten se Jimovi svěří, že ho pronásleduje kapitán Flint a jeho muži. Po několika dnech se Bones upije k smrti. Otevřou jeho kufr a Jim v něm najde podivnou listinu.
Svěří se s nálezem doktoru Liveseyovi a panu Trelawneyovi. Ukáže se, že jde o plán ostrova se zakopaným pokladem kapitána Flinta. Trelawney koupí loď a najme posádku, všichni společně se pak vydají hledat poklad. Netuší však, že najali i několik bývalých Flintových pirátu, především jednookého Johna Silvera.
Jim náhodou vyslechne rozhovor o chystané vzpouře posádky v čele se Silverem. Loď nakonec šťastně připlouvá k ostrovu a zakotví. Kapitán dá námořníkům volno a ti se vydají na obhlídku ostrova. Jim se na ostrově stane svědkem toho, jak Silver zabije dva lidi, kteří se nechtějí připojit ke vzpouře.
Silver se setkává s Benem Gunnem, Flintovým pirátem, který na ostrově před několika lety zůstal. Posádka lodi mezitím uslyší výstřely z ostrova a vydá se na pobřeží. Vezmou si zásoby a opevní se ve srubu na pobřeží. Druhý den přijde Silver s bílou vlajkou a navrhuje výměnu – mapku ostrova za možnost odplutí. Dojde k boji a mnoho mužů z obou stran je zabito. Kapitán lodi Smollet je zraněn.
Jimovi se podaří odříznout kotvy lodi a zabít dva piráty na její palubě. Když se ale vrací do srubu, nachází tam jen Silvera. Livesey mu dal mapu za volný odchod. Zbytek pirátů se Silverem a Jimem se vydává hledat poklad, ten však už vykopal Ben Gunn.
Rozzuření piráti chtějí zabít Jima, ale na poslední chvíli jim v tom zabrání Silver a poté i Jimovi přátelé, kteří se spojili s Benem. Za to, že zachránil Jimovi život, Silvera nezabijí. Ostatní piráty nechají na ostrově a odplouvají."

Poznámka



PRÁCE BYLA UVOLNĚNA BEZ NÁROKU NA HONORÁŘ

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x51dd0ad0aef2d.zip (8 kB)
Nezabalený formát:
R_Stevenson_Ostrov_pokladu.doc (31 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse