Logo Čtenářský-deník.cz

  • V naší databázi je nyní 4 586 obsahů děl, životopisů a slohovek ke stažení.
  • Z toho je 2754 prací zdarma.

Poradíme vám

Ctenarsky-denik.cz > Obsahy a rozbory děl > Rudolf Křesťan: Podkovaná blecha

Rudolf Křesťan: Podkovaná blecha


Kategorie: Česká literatura od 20. století

Typ práce: Obsahy a rozbory děl

Další díla spisovatele: Rudolf Křesťan

Škola: nezadáno/škola není v seznamu

Charakteristika: Tato práce stručně seznamuje se sbírkou fejetonů Podkovaná blecha od Rudolfa Křesťana. Nejdříve uvádí základní informace o sbírce. Poté na základě úryvků z knihy a přímých citací autora toto dílo charakterizuje.

Úryvek

"Sbírka 100 fejetonů z let 1999-2002. Většina je jich z Týdeníku Televize, dále pak z vysílání Českého Rozhlasu, a příležitostné fejetony z Mladé fronty Dnes, Nedělních novin a dalších.
Knihu ilustrovala autorova manželka a akademická malířka Magda Křesťanová.

"Podkova je tradičním symbolem štěstí. V městečku, kde jsem v dětství vyrůstal, nacházel jsem poměrně často odpadlé koňské podkovy. V současnosti v hlavním městě jsem o žádnou už hodně dlouho nezavadil. Svět se mění. Bizardnost velkoměsta mi však nabídla podkovanou blechu – v nově vzniklém muzeu miniatur. A tak jsem o tom napsal fejeton.
Je jedním z těch, které se v této knížce věnují MIZEJÍCÍM SKUTEČNOSTEM. Patří k nim například klesající množství odeslaných telegramů. Ubývání petrolejových lamp. Mizení formanských bičů. Ústup zimních štuclů neboli rukávníků ( Ruka v rukávníku ). V knížce jsou souběžně i zmínky o SKUTEČNOSTECH NOVÝCH. Ty si také zasloužily své fejetony: japonské hranaté melouny ( Jak se vyhranit ), surfování po internetu ( Jak jsem hledal houby ), koláče televizní sledovanosti, vznik příčných prahů na silnicích, nabídky k zakoupení parcely na Měsíci. Do třetice jsem do této sbírky zahrnul vyprávěnky o SKUTEČNOSTECH TRVAJÍCÍCH. K nim patří například šustění bonbónů v divadle ( Chvála zasvěcených ). Mořská nemoc. První sníh. Hledání spolehlivých skrýší pro vánoční dárky ( Potíž jménem skrýš ). Chování řeznického psa. A také opravy stoupaček, tedy jev, kolem něhož jsme se shodli s Markem Ebenem a Tomášem Slámou ve společném rozhlasovém vysílání, že je to jeden z mála fenoménů, který spolehlivě sjednocuje celou naši zemi. R.K."
Jsem vždycky znovu a znovu napjatý, když nějaký debatér v televizní besedě začne svou větu slovy "Abych pravdu řekl…" V tu chvíli očekávám, že bude následovat nějaké pozoruhodné sdělení. Něco zcela zásadního. Překvapivého. Proč jinak by mě dotyčný člověk z obrazovky už předem ujišťoval, že jeho nadcházející slova budou pravdivá?
Nezastírám, že takový slovní předkrm mě zároveň přivádí do určitých rozpaků. Co si mám myslet o tvrzeních, která předcházela dotyčnému ujištění? Znamená to snad, že diskutér do téhle chvíle blafoval? Že švindloval? Že lhal, že fixloval? Že to byla levota a kulišárna? Že mě jako televizního diváka tahal za fusekli?"

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x49b618c1b0633.zip (9 kB)
Nezabalený formát:
Krestan_Podkovana_blecha.doc (34 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse