Logo Čtenářský-deník.cz

  • V naší databázi je nyní 4 586 obsahů děl, životopisů a slohovek ke stažení.
  • Z toho je 2754 prací zdarma.

Poradíme vám

Ctenarsky-denik.cz > Obsahy a rozbory děl > Theodore Dreiser: Americká tragédie

Theodore Dreiser: Americká tragédie


Kategorie: Americká literatura od 20. století

Typ práce: Obsahy a rozbory děl

Další díla spisovatele: Theodore Dreiser

Škola: nezadáno/škola není v seznamu

Charakteristika: Tato práce velmi stručně popisuje děj knihy Americká tragédie amerického prozaika Theodora Dreisera.

Obsah

1.
Děj

Úryvek

"Inspiraci spisovael čerpal z příběhu Clyde Griffiths vyrůstající v chudém prostředí své početné, nábožensky založené rodiny.
Jeho postavení se mu protiví a hledá cestu, jak by unikl. Začne pracovat jako poslíček v hotelu a zdejší prostředí ho ještě více zláká. Ale přátelství s ostatními poslíčky skončí tragédií, při které omylem přejedou holčičku.
Clyde je prchá. Nějakou dobu se potuluje po různých místech. Náhodou se setká se svým zámožným strýčkem Samuelem Griffithem. Griffithovi se zalíbí synovcova ctižádost a nabídne mu práci ve své lycurgské továrně na výrobu límců. Clyde přijímá - vidí příležitost společenského postupu.
I když s tím jeho bratranec moc nesouhlasí, nakonec dostává místo vedoucího oddělení. Tovární řád zakazuje veškeré osobní styky s podřízenými, Clyde se zamiluje do chudé dělnice Roberty Aldenové. Tajně se s ní schází, jen než se o něj začne zajímat milionářská dcerka Sondra Finchleyová. Ovšem Roberta otěhotní. Tím by skončil jeho sen, sňatek s Sondrou a byl by propuštěn a uvržen zpět do bídy. Chce tedy zavraždit Robertu, na poslední chvíli si to rozmyslí, ale Roberta spíše nešťastnou náhodou umírá.
Konec knihy líčí rozsáhlé soudní přelíčení, kterého využívají místní politikové hlavně pro svou kariéru. Clydovi se nepodaří před porotou obhájit svou nevinu a končí na elektrickém křesle."

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x49aafaf04097f.zip (8 kB)
Nezabalený formát:
Dreiser_Americka_tragedie.doc (31 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse