Logo Čtenářský-deník.cz

  • V naší databázi je nyní 4 586 obsahů děl, životopisů a slohovek ke stažení.
  • Z toho je 2754 prací zdarma.

Poradíme vám

Ctenarsky-denik.cz > Obsahy a rozbory děl > Thomas Harris Block: Mayday

Thomas Harris Block: Mayday



Kategorie: Americká literatura od 20. století, Profi práce

Typ práce: Obsahy a rozbory děl

Další díla spisovatele: Thomas H. Block

Škola: nezadáno/škola není v seznamu

Charakteristika: Práce je součástí série profesionálních zápisů do čtenářského deníku věnujících se české a světové literární tvorbě. Seznamuje s obsahem knihy Mayday Thomase H. Blocka.

Obsah

1.
Thomas Harris Block: Mayday

Úryvek

"Kniha Thomase Blocka Mayday patří do žánru dobrodružné literatury.
Nejnovější supermoderní nadzvukový letoun Straton-797 má za sebou již několik úspěšných letů. Na jeho palubě se kromě jiných cestujících nachází i John Berry, sportovní pilot dvoumístných letadel.
Let probíhá klidně, ale během několika okamžiků se změní v tragédii. Americká armáda totiž provádí tajný test nové zbraně – rakety Phoenix-C7. Kvůli utajení o něm ví pouze několik lidí, což znamená, že posádka Stratonu nemá o testu ani tušení.
Peter Matos, pilot, která má střelu vyzkoušet, si nešťastnou náhodou splete Straton s cvičným cílem. Raketa prorazí trup letadla a způsobí silnou dekompresi. V důsledku podtlaku mají všichni cestující poškozený mozek a jsou stále agresivnější. Jediný, kdo srážku ve zdraví přežije, je John Berry, dvě letušky a dva cestující. John Berry se ujme řízení letadla.
Když se Matos dozví, že omylem zasáhl Straton, jeho velitel mu rozkáže, aby letoun sestřelil, protože jinak by se o testu dozvěděli sdělovací prostředky. Matos se stále nemůže rozhodnout, ale když zjistí, že Straton někdo řídí, rozhodne se počkat. Příliš pozdě však zjistí, že mu dochází palivo, a zřítí se do oceánu.
Berry se zatím spojí s letištěm, ale to mu schválně dává špatné instrukce, protože pojišťovna by byla nucena doživotně platit všem lidem v letadle všechny výdaje, jelikož lidé s poškozenými mozky by do konce svého života museli žít v ústavech. Letoun se kvůli špatným instrukcím, které jej navedou do bouře, málem zřítí, ale nakonec se mu přeci jen podaří bezpečně přistát.
Kniha Mayday byla již mnohokrát zfilmována, mezi její nejznámější filmové adaptace patří například film Letiště nebo jeho parodie Připoutejte se, prosím I. a II. Kniha je velmi napínavá, bez ilustrací."

Poznámka



PRÁCE BYLA UVOLNĚNA BEZ NÁROKU NA HONORÁŘ

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x511fd0ead9d06.zip (8 kB)
Nezabalený formát:
T_H_Block_Mayday.doc (32 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse