Logo Čtenářský-deník.cz

  • V naší databázi je nyní 4 586 obsahů děl, životopisů a slohovek ke stažení.
  • Z toho je 2754 prací zdarma.

Poradíme vám

Ctenarsky-denik.cz > Obsahy a rozbory děl > Václav Dušek: Dny pro kočku

Václav Dušek: Dny pro kočku


Kategorie: Česká literatura od 20. století

Typ práce: Obsahy a rozbory děl

Další díla spisovatele: Václav Dušek

Škola: nezadáno/škola není v seznamu

Charakteristika: Práce seznamuje s obsahem románu Dny pro kočku českého prozaika Václava Duška. Popisuje dějovou linii, a věnuje se nejen kompozici díla, ale také charakteristice postav.

Obsah

1.
Úvod
2.
Popis děje
3.
Kompozice
4.
Charakteristika postav

Úryvek

"Titul knihy poukazuje na jednu z hlavních postav – mladou dívku, jejíž osud se prolíná s osudem další hlavní postavy – mladíka, který děj vypráví. Námětem knihy je život mladých lidí, jejich život na ulici, přátelství, láska.
Tadeáš Falk, přezdívaný Šupy, se učí na malíře pokojů. Tato práce ho baví, ale nepohodne se se svým mistrem a navíc má problémy i doma, a tak odchází ze školy i z domova. Začíná žít na ulici. Seznamuje se s Delfínem /vlastním jménem Pavel Moučka/. Chodí spolu do barů a hospod, přespávají v nejrůznějších zapadlých částech města, ale hlavně stále dávají pozor, aby je nechytila policie. Jednou, když jde Delf sehnat peníze, rozhodne se Šupy přespat ve vagónu. Tam potkává mladou dívku, která utekla z domova pro mládež. Tu noc policie kontroluje vagóny. Monice se podaří utéct, ale Šupy je zadržen a je vyslýchán. Později se s Monou opět potkávají a vytváří se mezi nimi velmi zvláštní přátelský vztah. Delfínovi se ale nelíbí, že se Šupy stará o Monu, protože se bojí, že jim bude na obtíž. Delf ženám nevěří, protože ho zklamala jeho sestra. Mnohdy se k nim chová drsně. Oproti Delfínovi, který je chladný, vypočítavý, a který má zásadní averzi vůči práci, je Šupy přátelský, ochotný a šikovný na práci. Povahové rozdíly a Šupyho zájem o Monu postupně staví mezi oba kamarády bariéru. Šupy odjíždí s Monou na chatu přítele Delfínovy sestry. Ani tam se nepřestávají obávat policie. Přijíždí za nimi Delfín . Poprosí Monu, aby mu pomohla vyřídit nějakou věc ve městě. Ve skutečnosti ji ale za peníze vydá do rukou policie. Šupy se to dozví a jeho vztah k Delfínovi, kterého považoval za přítele, se mění v nenávist. Rozchází se po rvačce a Šupy je rozhodnut počkat na Monu, dokud se nebude moci vrátit.
Hlavním tématem jsou příběhy tří hlavních postav. Příběh je napsán v ich-formě. Příběh se neskládá z epizod a v textu se vyskytují jen krátké zmínky o předchozím životě postav. Kompoziční postup je uspořádán chronologicky. Postup vyprávěcí je místy doplněn popisným.
Charakteristiky postav jsou spíše nepřímé – vyplývající z jejich chování. Jazyk celého díla je ryze hovorový, často i vulgární. Nacházejí se zde specifické výrazy, blízké lidem bez domova a lidem prchajícím před zákonem."

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x49a8173382b95.zip (9 kB)
Nezabalený formát:
Dusek_Dny_pro_kocku.doc (32 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse