Logo Čtenářský-deník.cz

  • V naší databázi je nyní 4 586 obsahů děl, životopisů a slohovek ke stažení.
  • Z toho je 2754 prací zdarma.

Poradíme vám

Ctenarsky-denik.cz > Obsahy a rozbory děl > Vilém a Alois Mrštíkovi: Maryša

Vilém a Alois Mrštíkovi: Maryša


Kategorie: Česká literatura od 20. století

Typ práce: Obsahy a rozbory děl

Další díla spisovatele: Alois a Vilém Mrštíkové

Škola: Gymnázium, České Budějovice, Jírovcova 8, České Budějovice

Charakteristika: Práce se věnuje rozborem díla Maryša od bratrů Mrštíkových. Stručně se věnuje i jejich životům.

Obsah

1.
Životopis
2.
Děj
3.
Charakteristika postav
4.
Hlavní myšlenka díla
5.
Kompozice
6.
Jazyk díla
7.
Hodnocení díla

Úryvek

"Vilém Mrštík se narodil 14.5.1863 v Jimramově a zemřel 2.3. 1912 v obci Diváky. Byl to český spisovatel, dramatik, překladatel a literární kritik. Zabýval se překlady ruských realistu, psal studie o francouzském naturalismu a přispíval do různých časopisů. Pod vlivem tvůrčí krize spáchal sebevraždu.
Alois Mrštík se narodil 14.10. 1861 v Jimramově a zemřel 24.2. 1925 v Brně. Působil i jako učitel na venkově. Byl to český spisovatel a dramatik. Oba bratři se proslavili zejména svým dílem Maryša.
Maryša je dramatická divadelní hra a to tragédie z roku 1894. Odehrává se na Moravě, ukazuje poměry tehdejších lidí na vesnici a nemožnost vybrat si partnera do života bez rodičů. Dílo se řadí do českého realismu.
Děj:
Na jedné moravské vesnici žije mladá dívka Maryša, která miluje Francka, ale její otec, Lízal, ji donutí ke sňatku se starším, ale bohatým vdovcem, mlynářem Vávrou. Francek odchází na vojnu. Maryša je v manželství nešťastná, nakonec ji lituje i její otec, nabízí jí, že jí pomůže, Maryša ale odmítá. Když se Francek vrátí do vsi, nabídne Maryše, že spolu utečou do Brna, ale to Maryša také odmítá. Vávra žárlí na Francka, že vůbec s Maryšou mluví a zakazuje jí to. Poté Vávra ohrozí Franckův život, zoufalá Maryša svého manžela otráví kávou. Svým vlastním činem je zděšena.
Charakteristika postav:
Maryša-je to selská dívka, která je velmi citlivá, velmi miluje Francka. Avšak vítězí u ní rozum, a pod nátlakem rodičů si vezme Vávru. Na konci díla ale můžeme vidět, že je schopná kvůli milovaného i Vávru zabít, přestože svého činu pravděpodobně lituje.
Maryšini rodiče- oba dva jsou krutí, přísní, bezcitní, nehledí na city své dcery, jednají s ní tvrdě. V díle si ale můžeme povšimnout, že otec je přece jen lidštější než matka, nakonec svojí dceru lituje a chce jí pomoct."

Poznámka



PRÁCE BYLA UVOLNĚNA BEZ NÁROKU NA HONORÁŘ

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x58baae9c2375a.zip (9 kB)
Nezabalený formát:
Vilem_a_Alois_Mrstikovi.doc (30 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse