Logo Čtenářský-deník.cz

  • V naší databázi je nyní 4 586 obsahů děl, životopisů a slohovek ke stažení.
  • Z toho je 2754 prací zdarma.

Poradíme vám

Ctenarsky-denik.cz > Obsahy a rozbory děl > William Shakespeare: Romeo a Julie

William Shakespeare: Romeo a Julie


Kategorie: Evropská literatura do 20. století

Typ práce: Obsahy a rozbory děl

Další díla spisovatele: William Shakespeare

Životopisy spisovatele: William Shakespeare

Škola: Gymnázium Aloise Jiráska, Litomyšl, T. G. Masaryka 590, Litomyšl

Charakteristika: Zápis do čtenářského deníku shrnuje děj dramatu Romeo a Julie Williama Shakespeara a krátce charakterizuje tvorbu autora i formální stránku díla.

Obsah

1.
William Shakespeare
2.
Děj díla
2.1.
Ples
2.2.
Tajná svatba
2.3.
Smrt milenců
3.
Kompozice, jazyk, hodnocení

Úryvek

"Romeo a Julie
Autor: William Shakespeare
Hlavní postavy: Romeo, Julie, bratr Vavřinec, Paris, Rosalina

William Shakespeare patřil k největším dramatikům své doby. Napsal téměř 40 her. Dokázal ve svých dramatických postavách zachytit všechny složité pochody a zvraty, které probíhají v nitru člověka, ale i vnitru celé společnosti.

Děj tohoto příběhu nás zavádí do krásného města v itálii, kde žijí dvě bohaté rodiny Montekové a Kapuleti. Kapuleti pořádali jednoho večera ples, kterého se zúčastnila i mladičká Kapuletova dcera Julie. Romeo, syn Monteka, se rozhodl, že na tento ples také půjde. Měla tam být totiž dívka Rosalina, která se Romeovi líbila. Když však spatřil Julii na Rosalinu dočista zapomněl. Večer se tajně dostat k Juliinu oknu. Tam si oba vyznali lásku. Druhý den měli tajnou svatbu. Oddal je mnich, bratr Vavřinec, její přítel, pomocník a rádce v nesnázích.
Rodiče o tomto sňatku nevěděli a Julii nutili, aby si vzala mladého hraběte Parise. Julije si neví rady a jde se poradit bratrem Vavřincem. Ten jí dá nápoji, po kterém, když ho vypije bude vypadat jako mrtvá. Julie, ač měla strach, uposlechla a nápoji vypila. Když se Romeo dozvěděl, že Julie je mrtvá, koupil si prudký jed a vypravil se v noci do její hrobky. Tam se setkal s Parisem, kterého v souboji zabil, když se dostal do hrobky, vypil jed, naposledy políbil Julii a zemřel. Julie se zakrátko probudila a zjistila, že Romeo je mrtev. Probodla si srdce dýkou.
Teprve po smrti svých dětí se Montekové a Kapuleti usmířili.
Tragédie Romeo a Julie se odehrává za starých, blíže neurčených časů, děj této divadelní hry je rozdělen do pěti dějstvích. Každé dějství na několik výstupů. Tragédie je psána vznešeným spisovným jazykem. Tato divadelní hra se mi líbila, protože mě dokázala připoutat, ať už částmi veselejšími, anebo smutněšimi, plnými bolestí a žalu."

Poznámka

Součástí práce je drobná ilustrace.

PRÁCE BYLA UVOLNĚNA BEZ NÁROKU NA HONORÁŘ

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x511655c3c1014.zip (44 kB)
Nezabalený formát:
W_Shakespeare_Romeo_a_Julie.doc (68 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse