Logo Čtenářský-deník.cz

  • V naší databázi je nyní 4 586 obsahů děl, životopisů a slohovek ke stažení.
  • Z toho je 2754 prací zdarma.

Poradíme vám

Ctenarsky-denik.cz > Obsahy a rozbory děl > William Shakespeare: Romeo a Julie

William Shakespeare: Romeo a Julie



Kategorie: Evropská literatura do 20. století

Typ práce: Obsahy a rozbory děl

Další díla spisovatele: William Shakespeare

Životopisy spisovatele: William Shakespeare

Škola: Střední průmyslová škola, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Frýdek-Místek, příspěvková organizace, Frýdek-Místek

Charakteristika: Práce vypracovaná jako maturitní téma seznamuje s životem Williama Shakespeara a dějem jeho hry Romeo a Julie.

Obsah

1.
William Shakespeare
2.
Romeo a Julie
2.1.
Hlavní postavy
2.2.
Děj

Úryvek

"Wiliam Shakespeare

(pokřtěn 26. dubna 1564 – zemřel 23. dubna 1616) byl významný anglický básník a dramatik, klíčová postava evropského dramatu. Obvykle je považován za anglického národního básníka. Dochovalo se jemu připsaných 37 divadelních her, 154 sonetů, dvě dlouhé epické básně a několik dalších děl. Jeho hry byly přeloženy do všech významnějších jazyků. Kromě tvorby dramat a komedií se věnoval i herectví. William Shakespeare se narodil a vyrůstal v městečku Stratfordu nad Avonou. V 18 letech se Shakespeare oženil s 26letou Anne Hathaway. Shakespeare mněl 3 děti. Většinu her jemu připisovaných napsal Shakespeare asi v letech 1590-1604. Zpočátku psal hlavně komedie, později také historické hry, což byly žánry, které Shakespeare vyzdvihl na vrchol tehdejšího umění. Shakespeare zemřel 23. dubna 1616.

Romeo a Julie
(Wiliam Shakespeare)

Hlavní postavy:
Romeo- Je mladík dobrosrdečný, štědrý a laskavý k přátelům i ke svému sluhovi a hlavně je velmi zamilovaný do Julie.
Julie- Je velmi mladá, je jí teprve čtrnáct let. Je něžná a také poslušná dcera svých rodičů.
Bratr Vavřinec- Je moudrý svatý muž. Je to kněz, k němu se Romeo i Julie obrací o radu, a on jim obvykle dobrou radu poskytne.

Příběh se odehrává v Městečku Verona. Hlavní postavy jsou ze znepřátelených rodů. Romeo patří k Montekům, Julie ke Kapuletům. Setkání příslušníků těchto rodů vědšinou končí hádkou, někdy i rvačkou.
Jednou věhlasný rváč Tybalt z rodu Kapuletů potká Benvolia, bratrance Romea. Toto setkání skončí rvačkou, a teprve biřici je od sebe odtrhnou. V domě Kapuletů se bude konat ples. Romeo je beznadějně zamilován do Rozaliny, která je také na slavnost pozvána . Romeo a Benvolio se rozhodnou, že půjdou v maskách.
Na plese Tybalt Romea pozná a jde to povědět starému Kapuletovi. Ten má ale dobrou náladu a nepřeje si rozruch na plese, a proto si obou Monteků nevšímá. Zatímco Tybalt hovoří se Starým Kapuletem, Romeo horlivě hledá Rozalinu. Místo ní potká krásnou dívku a oba se do sebe zamilují. Romeo zjistí že je to dcera starého Kapuleta. Oba se sejdou venku, Romeo v zahradě, Julie na balkoně. Navzájem si vyznají lásku, a nechají se oddat Romeovým zpovědníkem, bratrem Vavřincem, který je přesvědčen, že sňatek usmíří oba rody.
Opět dojde k šarvátce mezi příslušníky obou rodů, Tybaltem a Mercuriem, Romeovým příbuzným. Tybalt zraní Mercuria a ten zemře. Vzápětí Romeo zabije Tybalta. Romeo je odsouzen k trestu smrti, ale trest je zmírněn na vyhoštění z Verony. Před jeho odjezdem si s Jůlií vzájemně slíbí, že si budou posílat dopisy.
Druhý den brzy ráno navštíví Julii její matka a oznámí jí, že si musí vzít veronského hraběte Parise. Ta odmítá, ale její otec ji chce za každou cenu za Parise provdat. Julie se poradí s bratrem Vavřincem. Ten jí dá lahvičku s trestí, kterou když pozře, bude čtyřicet osm hodin vypadat jako mrtvá.
Bratr Vavřinec pošle dopis Romeovi, aby si přišel pro Julii. Dopis však nedojde ale i přesto se Romeo dozví, že je Julie mrtvá. Koupí si jed a vydá se zpět do Verony. U hrobky, ve které je Julie uložena se potká s Parisem a ten mu chce zabránit, aby hrobku otevřel. Romeo se s ním utká a po chvíli Paris padne na zem mrtev. Romeo otevře hrobku, naposledy Julii políbí a vypije jed. Julie se probere z mdlob a hledá Romea. Když jej spatří mrtvého, probodne se jeho dýkou. Veronský kníže svolá oba rody, a bratr Vavřinec jim vypoví co se stalo. „Bláhoví nepřátelé! Kapulete! Monteku!“ praví kníže. „Hle, jak potrestalo nebe vaši zášť! Skrze lásku zahubilo všechnu vaši radost.“ Kapuletové i Montekové, dojati osudem obou milenců, podají si ruce ke smíření."

Poznámka



PRÁCE BYLA UVOLNĚNA BEZ NÁROKU NA HONORÁŘ

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x512000b9a26b2.zip (11 kB)
Nezabalený formát:
William_Shakespeare_Romeo_a_Julie.doc (38 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse