Logo Čtenářský-deník.cz

  • V naší databázi je nyní 4 586 obsahů děl, životopisů a slohovek ke stažení.
  • Z toho je 2754 prací zdarma.

Poradíme vám

Ctenarsky-denik.cz > Obsahy a rozbory děl > William Styron: Sophiina volba

William Styron: Sophiina volba



Kategorie: Americká literatura od 20. století

Typ práce: Obsahy a rozbory děl

Další díla spisovatele: William Styron

Škola: nezadáno/škola není v seznamu

Charakteristika: Práce je věnována knize Sophiina volba spisovatele Williama Styrona. Všímá si jejího jazykového zpracování, informuje o jejím ději a krátce charakterizuje postavy Stinga a Sophie. V textu je dále obsažen citát z knihy a také vlastní názor autora.

Obsah

1.
Základní informace
2.
Jazykové zpracování
3.Děj
4.
Charakteristika postav
5.
Citát
6.
Hlavní myšlenka
7.
Názor autora

Úryvek

"Autor: William Styron
Nakladatelství: Knižní klub
Jazykové zpracování: Prolínají se zde různé styly psaní (např. vyprávění, deníková forma). Téma volby je v tomto příběhu obsaženo několikrát, ať už jde o rozhodnutí, zda se svou kamarádkou vstoupit do protifašistického odboje, rozhodnutí o smrti jednoho z dětí, nebo volby mezi smrtí a nejistým životem v pracovním táboře.

Děj: Tento autobiografický příběh nám vypráví mladík jménem Stingo, který pochází z jihu spojených států a zkouší se prosadit jako spisovatel v New Yorku. Nastěhoval se do jednoho brooklynského penzionu jménem Růžový palác, kde se seznámil s mileneckou dvojicí Nathanem a Sophií. Stingovi se Sophie velice líbila a postupně si ji zamiloval, její přítel Nathan si zase získal Stinga svojí charismatickou a silnou osobností. Trojice se stala nejlepšími přáteli a Stingo postupně zjišťoval, že oba dva mají své tajemství. Nathan, který se jevil jako zázračný biolog, byl ve skutečnosti jen šílený narkoman, který byl mnohdy nebezpečný svou výbušnou povahou, a Sophie prozradila, jak moc byla poznamenaná fašismem. Stingo se během poklidného života v Brooklynu dozvídá celý příběh Sophie, ale ty nejpodrobnější detaily prozradí až po několikátém útoku od Nathana, po kterém ke Stingovi uteče.
Sophie se doposud za svou minulost styděla, ale nyní otevřeně popisuje, jak jednoho dne vezla šunku pro svoji nemocnou matku do Polska, jenomže tentýž den probíhaly obrovské manévry proti Židům a Polákům. Tato nešťastná náhoda zapříčiní, že je zajata i Sophie se dvěma svými dětmi, i když nejsou židé. S ostatníma zajatýma jsou odvezení na vlakové nádraží, kde důstojník SS rozděluje lidi na práci a do plynových komor. Je nucena si vybrat, která z dětí pošle do pracovního tábora a které na smrt. Nakonec se rozhodne pro Jana a mladší holčička je poslána na smrt. Sophie je od Jana oddělena v táboře hned od začátku a funguje jako řadová vězenkyně. Postupně se ji se svoji znalostí němčiny a francouzštiny podaří dostat až do domu důstojníka Hosse, kde je ovšem pohlavně zneužívaná a zde také trpí hladem. Od důstojníka Hosse, který má pro ni slabost, dostane příslib, že jí bude povoleno alespoň jednou spatřit svého syna, tento slib ale důstojník nikdy nedodrží.
Sophia je po Nathanově posledním agresivním útoku zdrcená a rozhodne se utéct se Stingem na jih, odkud Stingo, pochází a chtěl by zde dopsat svoji knihu. Dvojice se na cestě ubytuje v penzionu a ráno Stingo zjišťuje, že Sophie je pryč. Po návratu do Brooklynu zjistí, že utekla za Nathanem, bez kterého nemohla žít a že spolu spáchali sebevraždu.


Charakteristika postav:
Stingo – mladí zprvu naivní muž, zamilovaný do Sophie, je fascinován jejím životem, snaží se jí pomoct.

Sophie – žena ztrápená životem, snaha začít nový život, což se jí ovšem nedaří, stále ji dohání její minulost, výčitky a ponížení."

Poznámka

gymnázium

PRÁCE BYLA UVOLNĚNA BEZ NÁROKU NA HONORÁŘ

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x52f2ac352413f.zip (11 kB)
Nezabalený formát:
Sophiina_volba.doc (41 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse