Logo Čtenářský-deník.cz

  • V naší databázi je nyní 4 586 obsahů děl, životopisů a slohovek ke stažení.
  • Z toho je 2754 prací zdarma.

Poradíme vám

Ctenarsky-denik.cz > Obsahy a rozbory děl > Bídníci - Victor Hugo

Bídníci - Victor Hugo

Kategorie: Evropská literatura do 20. století

Typ práce: Obsahy a rozbory děl

Další díla spisovatele: Victor Hugo

Životopisy spisovatele: Victor Hugo

Škola: Střední odborná škola obchodu a služeb, Olomouc, Štursova 14, Olomouc

Charakteristika: Práce obsahuje rozbor díla Bídníci od Victora Huga. Rozebírá autora, jeho další díla a rozbor tohoto díla z hlediska jazyka, historického kontextu a děj.

Obsah

1.
O autorovi
2.
Literární rozbor (druh, směr, žánr, doba děje, obsah, charakteristika postav, jazyk, současníci, historický kontext, zfilmování)

Úryvek

"KNIHA DRUHÁ, PÁD
Říjen 1815 – Do městečka Digne dorazí pocestný ve zbídačelém stavu (ramenatý, mohutný, střední postavy, čtyřicet šest let, zarostlý opálený obličej, staré a ošoupané oblečení). Žíznivý a hladový přijde do města pěšky a z radnice zamíří k hospodě U kříže, kde je hostinským Jacquin Labarre. Požádá o nocleh a jídlo. Hospodský jej nechá u krbu, ale po nějaké době ho odmítne pohostit i ubytovat, přestože se ho muž pokouší přemluvit. Pocestný nakonec odchází, ale jeho příchod postupně způsobuje hotové pozdvižení. Dojde do chudé krčmy, ale i odtamtud ho krčmář vyhodí poté, co mu jeden rybář poví všechno o neznámém. Odejde tedy a děti po něm házejí kamením. Pokusí se ubytovat ještě ve věznici, rodinném domě a psí boudě, ale vykážou jej i odtamtud. Nakonec ulehne na lavici u tiskárny, když mu stará paní poradí, aby zaklepal u domku vedle biskupství. Představí se jako Jean Valjean, trestanec, který byl 19 let na galejích – 5 let pro krádež a vloupání a 14 za 4 pokusy o útěk. Biskup jej bez váhání pustí dovnitř, dá mu najíst a ubytuje ho, přestože Valjean tomu skoro nevěří. Pochází z chudé vesnické rodiny v Brijsku. Dříve neuměl číst a pracoval jako prořezávač a kleštič stromů ve Faverolles. Jeho matka se jmenovala Jana Mathieuová, otec stejně jako on. V jeho útlém věku zemřela matka na horečku omladnic a otec pádem ze stromu. Jeana vychovala starší sestra Jana, vdova se sedmi dětmi. Když zemřel její manžel, Jean nahradil jeho funkci. Jednou v zimě hladověli a byli nezaměstnaní, proto se Jean vykradl ke krámku s jídlem a ukradl chléb, Maubert ho ale dohonil a Jean v roce 1795 šel před soud, kde byl odsouzen na 5 let. V káznici mu kolem krku zanýtovali obojek. Jean Valjean se stal číslem 24 601. Jediné, co zjistil o sestře bylo, že pracovala v tiskárně a ze 7 dětí zbylo jedno. Jean chápal, že není nevinný, ale byl si jistý, že ten trest je moc dlouhý a krutý. Jeho kamarádi mu říkali Jean Hever, díky jeho extrémní tělesné síle. Vynikal v mrštnosti, nikdy se nesmál a mluvil málo. Galeje ho natolik změnily, že choval hořkost v duši a hluboký pocit hřivdy, vztek a odpor vůči všem lidem a zášť k lidskému zákonu. Ve vězení mu při odchodu srazili část vydělaných peněz. U biskupa je Jean Valjean okouzlen myšlenkou na stříbrné příbory a naběračku a po chvilce váhání se vydá do biskupovy ložnice, kde jsou uloženy ve skřínce. Druhého dne paní Magloirová zjistí, že bylo ukradeno stříbro, ale biskup argumentuje tím, že stejně patřilo chudým. Potom však přicházejí četníci s Jeanem Valjeanem a Myriel jim poví, že příbory Jeanovi daroval. Aby toho nebylo málo, daruje mu ještě 2 svícny a chce, aby se za ty peníze stal čestným mužem. Jean je ohromen a odchází. Během cesty ukrade dítěti dvoufrank, ale svou chybu si uvědomí pozdě. Jean vzpomíná na biskupa a je odhodlán se změnit.

KNIHA TŘETÍ, ROK 1817
Příběh o čtyřech Pařížanech – Tholomyés, Fameuil, Listolier a Blachevelle. Blachevelle miloval Favouritu, Listolier zbožňoval Jiřinu, Fameuil miloval Zefinu a Tholomyés měl Fantinu (bohaté vlasy barvy slunce). Favourita si velmi brzy zařídila vlastní byt. Její otec byl profesor matematiky. Byl to starý mládenec a hrubec, který ji počal s jednou komornou, jež za ní v pozdějších letech přišla a ubytovala se u ní – bručavá, nepříjemná žena, která ji pomlouvala všude možně. Fantina se narodila v Montreuil-sur-Mer a nikdy nepoznala rodiče. V patnácti odešla do Paříže a potkala Tholomyése. Tholomyés byl 30letý starý a bohatý student s nedostatkem zubů, pleší a uslzeným okem. Byl vtipný, veselý, ironický, ale sešlý. Se svými přáteli se rozhodl naplánovat výlet, který jejich milenky překvapí – všechny si ten den užívají a čekají na překvapení. Favourita se svěří Jiřině s tím, že zbožňuje jistého mladíka odvedle, Blachevella považuje za lakomce. Tholomyés dělá ostatním moudrou přednášku, přičemž je opilý a místo Fantiny obejme Favouritu. Chlapci předvedou děvčatům své překvapení – dívky čekají hodinu, po které je jim doručen dopis sdělující, že odjeli za svými rodiči a navždy se s nimi loučí. Fantina později propadne v pláč – čeká s Tholomyésem dítě.

KNIHA ČTVRTÁ, NA DŮVĚRU SE ČASTO DOPLÁCÍ
Montfermeil u Paříže – Na nákladním vozu před hospodou sedí dvě děvčátka s matkou. O něco později se k nim připojí žena s 3letou, pečlivě oblečenou dcerkou, zatímco ona sama je oblečená do omšelých hadrů a vypadá bledě, unaveně a uboze - Fantina. Po tom „žertu“ se všechny přestaly přátelit. Neměla práci a z čeho žít, neuměla číst a psát. Tholomyés neodpověděl ani na jeden její dopis. S dcerkou opustila Paříž a došla do Montfermeil. Druhá žena je majitelka hospody, paní Thénardierová – zrzavá, masitá žena obryně. Fantina jí poví lež o tom, že její manžel zemřel a ona si jde hledat práci. Dcerku pojmenovala Cosetta (Eufrasie). Fantina nakonec usmlouvá obchod, aby si ji dočasně nechali u sebe, než se o ni bude schopná postarat a s pláčem odejde. Thénardierovi jsou ale špatnými lidmi – on bývalý voják a padouch, ona tlustá zlá a surová ženská. Fantina posílá peníze, časem ale požadují víc a víc. Thénardierová miluje jen své dcery, Eponinu a Azelmu. Cosetta jídává pod stolem se psem, nosí prakticky nepoužitelné oblečení, schytává nespravedlivé rány od nevlastních sester i Thénardierových, dělá poslíčka, mrzne v zimě a pracuje jako služka. Lidé jí říkají Skřivánek."

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

  1. SMS platba (ČR) 45 Kč

    Platba prostřednictvím brány mobilního operátora. Pro započetí platebního procesu prosím vyplňte kontrolní kód a stiskněte tlačítko "Zaplatit"

    Po proběhnutí platby budete přesměrováni zpět na tuto stránku, kde najdete odkaz ke stažení práce.


    V případě potíží s realizací platby se neváhejte obrátit na infolinku poskytovatele služby, společnost Advanced Telecom Services s.r.o., na čísle +420 776 999 199

    Nápověda pro zákazníky Telefónica O2:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora Telefónica O2 a klikněte na POTVRDIT.
    2. Zobrazí se Vám informace, že SMS byla odeslána.
    3. Na mobilní telefon Vám bude doručena SMS zpráva s odkazem.
    4. Klikněte na odkaz v SMS zprávě, budete propojeni na platební bránu společnosti Telefónica O2. Zde potvrďte platbu.
    5. Na internetu se zobrazí výsledek proběhlé platby.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „O2 platba“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.

    Nápověda pro zákazníky Vodafone:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora Vodafone a klikněte na POTVRDIT.
    2. Dojde k přesměrování na Vodafone portál.
    3. Potvrďte Vaše mobilní číslo kliknutím na DALŠÍ. .
    4. Na Váš mobilní telefon přijde SMS zpráva s kódem.
    5. Zadejte tento kód do formuláře, klikněte na OK.
    6. Objeví se Vám údaje o platbě, kterou potvrďte kliknutím na POKRAČOVAT.
    7. V té chvíli proběhne platba, o jejímž výsledku Vás informuje došlá SMS zpráva.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „M-peněženka“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.

    Nápověda pro zákazníky T-mobile:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora T-mobile a klikněte na POTVRDIT.
    2. Dojde k přesměrování na T-mobile portál, potvrďte zde svůj souhlas s podmínkami platby.
    3. Pokud máte na T-zones účet, přihlaste se a pokračujte bodem 7.
    4. Pokud účet na T-zones nemáte, vepište do formuláře svoje mobilní číslo a klikněte na ODESLAT ČÍSLO.
    5. Přijde Vám SMS zpráva s kódem.
    6. Vepište kód jako heslo do formuláře a klikněte na PŘIHLÁSIT.
    7. Objeví se Vám údaje o platbě, které potvrďte kliknutím na tlačítko ZAPLATIT.
    8. V té chvíli proběhne platba, o jejímž výsledku Vás informuje došlá SMS zpráva.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „M-platba“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.
  2. Platit kartou 38 Kč

    Platba kartou. Pro započetí platebního procesu prosím vyplňte kontrolní kód a stiskněte tlačítko "Zaplatit"

    Po proběhnutí platby budete přesměrováni zpět na tuto stránku, kde najdete odkaz ke stažení práce.


    Po odeslání kontrolního kódu budete přesměrováni do platební brány ČSOB, kde zadáte údaje potřebné pro platbu. Platbu dokončíte stisknutím tlačítka "ZAPLATIT".

    Akceptované karty: VISA, VISA Electron, V PAY, MasterCard, Maestro.

  3. Koupit za kredity - 35 Kč >>> ZVÝHODNĚNÁ CENA!
    Jedním stiskem tlačítka, obratem a za výhodnou cenu!
    JEN PRO REGISTROVANÉ UŽIVATELE
    Cena za stažení je pouze 630 kreditů (=35Kč).
  4. SMS platba (Slovensko) - 1,70€
    Stahovací kód k této práci získáte do několika minut se službou mobilního operátora Premium Rate SMS.
    Zašlete SMS zprávu ve tvaru: SEMmezera31247
    - na telefonní číslo: 8877
    Cena jedné SMS je 1,70€ včetně DPH. Pro využití SMS platby je třeba mít aktivovanou službu Premium Rate SMS. Službu technicky zajišťuje Advanced Telecom Services, s. r. o.
    SMS musí být ve formátu TEXT, bez diakritiky a bez formátování (tj. základní velikost a typ písma). Stahovací kód je použitelný pouze pro tuto práci a je platný až do uzavření okna internetového prohlížeče.
    Stahovací kód přijde obratem na mobil, je platný 24 hodin a lze jej zadat celkem dvakrát.
    Pro stažení této práce zadejte stahovací kód (bez uvozovek):


Důležité informace: Provedením mobilní platby, odesláním SMS, platbou kredity, platbou kartou nebo převodem z účtu souhlasíte s Podmínkami stahování.
Veškeré informace o platbách si můžete přečíst zde.
Máte při placení nebo stahování práce problém? Odpovědi na časté problémy najdete zde nebo kontaktujte naší podporu.

Diskuse